URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
22 Ianuarie 2012, 11:12

Gabriela Mălinaş: "Monopolul în salubritate e impus prin lege"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rău-intenţionaţi sau pur şi simplu nedocumentaţi, există orădeni care critică vehement existenţa unui singur operator de salubritate în Oradea. Ce nu ştiu sau nu vor să înţeleagă este însă că monopolul serviciilor publice nu este specific Oradiei, ci tuturor localităţilor din România, fiind impus prin lege, cu scopul de a asigura în fiecare localitate o activitate unitară de salubrizare şi de ridicare şi transport a deşeurilor de la populaţie şi de la agenţii economici.

Directorul general marketing-economic al RER Ecologic Service, Gabriela Mălinaş, explică legislaţia, modul în care funcţionează acest monopol şi avantajele sale.

Legea-i lege, nu tocmeală

- Ce legi reglementează serviciul de salubritate?

- În prezent este în vigoare un pachet legislativ care reglementează serviciile comunitare de utilitate publică, anterior denumite servicii de gospodărire comunală, servicii care includ şi salubritatea. Este vorba de Legea 51/2006, a serviciilor comunitare de utilităţi publice, cu completările şi modificările ulterioare, care stabileşte cadrul juridic şi instituţional unitar, obiectivele, atribuţiile şi instrumentele specifice necesare organizării, gestionării şi monitorizării serviciilor comunitare.

Mai există Legea 101/2006 a serviciilor publice de salubrizare, urmată de reglementări secundare aprobate prin ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC), aceasta fiind autoritatea competentă care monitorizează şi controlează piaţa serviciilor comunitare de utilităţi publice. De asemenea, ANRSC e instituţia abilitată să autorizeze şi funcţionarea operatorilor prestatori prin procedura de licenţiere, în baza unui regulament de licenţiere aprobat prin Hotărârea de Guvern 745/2007. Licenţa e un act administrativ care certifică permisiunea de a presta un serviciu public într-o arie administrativ-teritorială şi în baza unui contract de delegare a gestiunii prin concesiune.

- De ce RER Ecologic Service este singurul operator licenţiat al serviciului de salubritate în Oradea?

- Ca urmare a licitaţiei organizate de Consiliul Local Oradea în anul 2006, licitaţie câştigată de RER Ecologic Service, Consiliul Local a încheiat un contract de delegare a gestiunii prin concesionare către societatea noastră. Momentul încheierii contractului a fost întârziat datorită unor acţiuni deschise în instanţă pentru anularea licitaţiei, de către cei care au pierdut. Abia la finalul proceselor, în anul 2008, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă, au fost create condiţiile pentru încheierea contractului de salubritate. În baza acestui contract şi a documentaţiei aferente, RER Ecologic Service a obţinut licenţa ANRSC pentru prestarea serviciului de salubritate din Oradea. Pe lângă RER Ecologic Service, au mai obţinut licenţe în acest domeniu Eco Bihor, pentru administrarea depozitului de deşeuri, şi Deraton, pentru dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.

Monopol legal

- Cine a decis monopolul operatorului de salubritate ?

- Legea cere acest lucru. Conform Legii 51, monopolul în domeniul serviciilor de utilităţi publice este o situaţie de piaţă caracteristică unor astfel de servicii care, pe o arie teritorială determinată, pot fi prestate de un singur operator. Serviciul de salubritate este un serviciu public, căci îndeplineşte cumulat mai multe condiţii legal stabilite: răspunde unei utilităţi publice, are un caracter permanent şi regim de funcţionare continuu, presupune existenţa unei infrastructuri tehnico-edilitare adecvate, iar aria de acoperire are dimensiuni locale.

În plus, nu ar fi nici economic, nici logic ca pe o stradă să intre două autospeciale pentru colectarea deşeurilor. Una ar colecta deşeurile de la o casă, cealaltă de la altă casă... Eficienţa serviciului la nivel de localitate se asigură doar printr-o gestiune unitară a acestuia şi e singura modalitate de a controla operatorul responsabil să presteze acest serviciu.

- Există vreo diferenţă în aplicarea acestor legi între clienţii persoane fizice şi firme?

- Regulamentul propriu al serviciului de salubrizare al municipiului Oradea, întemeiat pe legislaţia în vigoare şi aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local 386 din 11 mai 2009, spune de la primul articol că regulile se aplică pentru satisfacerea nevoilor populaţiei, ale instituţiilor publice şi ale operatorilor economici de pe raza municipiului.

Totodată, la articolul 7, regulamentul prevede că producătorii şi deţinătorii de deşeuri, indiferent că este vorba de persoane fizice sau juridice, pentru că toată lumea produce deşeuri, are obligaţia să deţină contracte încheiate cu operatorul serviciului de salubritate licenţiat să desfăşoare activitatea de salubrizare pe teritoriul municipiului Oradea. În cazul de faţă, cu RER Ecologic Service. Singura diferenţă între persoane fizice şi cele juridice este tariful. Conform legislaţiei, tarifele sunt aprobate prin hotărâre de Consiliu Local anual, în cazul Oradiei acestea fiind diferenţiate pentru cetăţeni şi firme.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@zoom
tu esti, mai consigliere?!
Postat 23 Ianuarie 2012, 13:29 de zooma
O intrebare
Doamna draga, am o intrebare. Pe mine nu ma intereseaza cum rezolvati voi cu primaria, ce usi deschideti si cum, ca sa va incasati banii si sa ii dati nemtilor sa fie multumiti si sa va dea si voua salariile. Nici nu vreau sa comentez despre unele servicii, platite cum sunt platite, poate prea putin (spatiile verzi pe care le intretineti pe doi lei si de doi lei, salubritatea menajera, unde sunteti furati de toti cacatii care "nu isi pot" plati contributia pentru toate persoanele din gospodarie). Va descurcati cum puteti, va mai bateti joc de calitate, ca si plata e tot pe masura, mai rezolvati cu cei de la ecobihor (nu am litere mai mici pentru aceasta escrocherie ungureasca). Dar am o intrebare: de ce nu puteti, mama ma-sii de treaba, sa maturati la rigola de 30 de ori pe luna, sa adunati praful ca lumea de pe strada, daca tot sunteti platiti pentru asta? De ce doamna? De ce iei salariu si esti sefa, daca nu poti rezolva macar atata? Incasati salubrizarea stradala zi de zi, trebuie sa adunati mizeria de pe strada, mecanizat si manual, si tot pline de praf si de noroi sunt strazile asfaltate, ca nu reusiti sa faceti ca lumea macar atat. Astept raspuns.
Postat 22 Ianuarie 2012, 22:09 de ZOOM
Minciuni de la proasta gunoiului
Nu este adevarat. Legea vorbeste de concentrarea deciziei, asadar de existenta unui singur serviciu public aferent unei unitati administrativ teritoariale. In subordinea de gestionare a acestui serviciu public pot fi mai multi operatori. Conceptul nu rezida din activitatea de salubrizare, iar legislatia tine de toate tipurile de activitati, regulile fiind aceleasi si pentru termoficare, apa, apa uzata, transport public, etc. Toata povestea pleaca de la UE, fiind obligatorii unele scheme care pot asigura atragerea de fonduri publice. Asadar, este obligatoriu si in Oradea un singur serviciu public de salubritatea, care se gestioneaza de municipalitate, dar pot fi mai multi operatori, dupa cum acestia indeplinesc criteriile tehnico-economice de licentiere. Asa ca nu mai spune timpenii Gabriela si vezi-ti de treaba ta. Adica a coordona actiunile pe care ti le dicteaza patronii nemti sau austrieci (ce or fi ei), ca sa se evidentieze profitul asteptat de ei. In rest, mai vezi ca serviciul prestat de RER este din ce in ce mai prost solutionat.
Postat 22 Ianuarie 2012, 15:35 de Z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON