URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2012, 11:12

Gabriela Mălinaş: "Monopolul în salubritate e impus prin lege"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rău-intenţionaţi sau pur şi simplu nedocumentaţi, există orădeni care critică vehement existenţa unui singur operator de salubritate în Oradea. Ce nu ştiu sau nu vor să înţeleagă este însă că monopolul serviciilor publice nu este specific Oradiei, ci tuturor localităţilor din România, fiind impus prin lege, cu scopul de a asigura în fiecare localitate o activitate unitară de salubrizare şi de ridicare şi transport a deşeurilor de la populaţie şi de la agenţii economici.

Directorul general marketing-economic al RER Ecologic Service, Gabriela Mălinaş, explică legislaţia, modul în care funcţionează acest monopol şi avantajele sale.

Legea-i lege, nu tocmeală

- Ce legi reglementează serviciul de salubritate?

- În prezent este în vigoare un pachet legislativ care reglementează serviciile comunitare de utilitate publică, anterior denumite servicii de gospodărire comunală, servicii care includ şi salubritatea. Este vorba de Legea 51/2006, a serviciilor comunitare de utilităţi publice, cu completările şi modificările ulterioare, care stabileşte cadrul juridic şi instituţional unitar, obiectivele, atribuţiile şi instrumentele specifice necesare organizării, gestionării şi monitorizării serviciilor comunitare.

Mai există Legea 101/2006 a serviciilor publice de salubrizare, urmată de reglementări secundare aprobate prin ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC), aceasta fiind autoritatea competentă care monitorizează şi controlează piaţa serviciilor comunitare de utilităţi publice. De asemenea, ANRSC e instituţia abilitată să autorizeze şi funcţionarea operatorilor prestatori prin procedura de licenţiere, în baza unui regulament de licenţiere aprobat prin Hotărârea de Guvern 745/2007. Licenţa e un act administrativ care certifică permisiunea de a presta un serviciu public într-o arie administrativ-teritorială şi în baza unui contract de delegare a gestiunii prin concesiune.

- De ce RER Ecologic Service este singurul operator licenţiat al serviciului de salubritate în Oradea?

- Ca urmare a licitaţiei organizate de Consiliul Local Oradea în anul 2006, licitaţie câştigată de RER Ecologic Service, Consiliul Local a încheiat un contract de delegare a gestiunii prin concesionare către societatea noastră. Momentul încheierii contractului a fost întârziat datorită unor acţiuni deschise în instanţă pentru anularea licitaţiei, de către cei care au pierdut. Abia la finalul proceselor, în anul 2008, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă, au fost create condiţiile pentru încheierea contractului de salubritate. În baza acestui contract şi a documentaţiei aferente, RER Ecologic Service a obţinut licenţa ANRSC pentru prestarea serviciului de salubritate din Oradea. Pe lângă RER Ecologic Service, au mai obţinut licenţe în acest domeniu Eco Bihor, pentru administrarea depozitului de deşeuri, şi Deraton, pentru dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.

Monopol legal

- Cine a decis monopolul operatorului de salubritate ?

- Legea cere acest lucru. Conform Legii 51, monopolul în domeniul serviciilor de utilităţi publice este o situaţie de piaţă caracteristică unor astfel de servicii care, pe o arie teritorială determinată, pot fi prestate de un singur operator. Serviciul de salubritate este un serviciu public, căci îndeplineşte cumulat mai multe condiţii legal stabilite: răspunde unei utilităţi publice, are un caracter permanent şi regim de funcţionare continuu, presupune existenţa unei infrastructuri tehnico-edilitare adecvate, iar aria de acoperire are dimensiuni locale.

În plus, nu ar fi nici economic, nici logic ca pe o stradă să intre două autospeciale pentru colectarea deşeurilor. Una ar colecta deşeurile de la o casă, cealaltă de la altă casă... Eficienţa serviciului la nivel de localitate se asigură doar printr-o gestiune unitară a acestuia şi e singura modalitate de a controla operatorul responsabil să presteze acest serviciu.

- Există vreo diferenţă în aplicarea acestor legi între clienţii persoane fizice şi firme?

- Regulamentul propriu al serviciului de salubrizare al municipiului Oradea, întemeiat pe legislaţia în vigoare şi aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local 386 din 11 mai 2009, spune de la primul articol că regulile se aplică pentru satisfacerea nevoilor populaţiei, ale instituţiilor publice şi ale operatorilor economici de pe raza municipiului.

Totodată, la articolul 7, regulamentul prevede că producătorii şi deţinătorii de deşeuri, indiferent că este vorba de persoane fizice sau juridice, pentru că toată lumea produce deşeuri, are obligaţia să deţină contracte încheiate cu operatorul serviciului de salubritate licenţiat să desfăşoare activitatea de salubrizare pe teritoriul municipiului Oradea. În cazul de faţă, cu RER Ecologic Service. Singura diferenţă între persoane fizice şi cele juridice este tariful. Conform legislaţiei, tarifele sunt aprobate prin hotărâre de Consiliu Local anual, în cazul Oradiei acestea fiind diferenţiate pentru cetăţeni şi firme.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@zoom
tu esti, mai consigliere?!
Postat 23 Ianuarie 2012, 13:29 de zooma
O intrebare
Doamna draga, am o intrebare. Pe mine nu ma intereseaza cum rezolvati voi cu primaria, ce usi deschideti si cum, ca sa va incasati banii si sa ii dati nemtilor sa fie multumiti si sa va dea si voua salariile. Nici nu vreau sa comentez despre unele servicii, platite cum sunt platite, poate prea putin (spatiile verzi pe care le intretineti pe doi lei si de doi lei, salubritatea menajera, unde sunteti furati de toti cacatii care "nu isi pot" plati contributia pentru toate persoanele din gospodarie). Va descurcati cum puteti, va mai bateti joc de calitate, ca si plata e tot pe masura, mai rezolvati cu cei de la ecobihor (nu am litere mai mici pentru aceasta escrocherie ungureasca). Dar am o intrebare: de ce nu puteti, mama ma-sii de treaba, sa maturati la rigola de 30 de ori pe luna, sa adunati praful ca lumea de pe strada, daca tot sunteti platiti pentru asta? De ce doamna? De ce iei salariu si esti sefa, daca nu poti rezolva macar atata? Incasati salubrizarea stradala zi de zi, trebuie sa adunati mizeria de pe strada, mecanizat si manual, si tot pline de praf si de noroi sunt strazile asfaltate, ca nu reusiti sa faceti ca lumea macar atat. Astept raspuns.
Postat 22 Ianuarie 2012, 22:09 de ZOOM
Minciuni de la proasta gunoiului
Nu este adevarat. Legea vorbeste de concentrarea deciziei, asadar de existenta unui singur serviciu public aferent unei unitati administrativ teritoariale. In subordinea de gestionare a acestui serviciu public pot fi mai multi operatori. Conceptul nu rezida din activitatea de salubrizare, iar legislatia tine de toate tipurile de activitati, regulile fiind aceleasi si pentru termoficare, apa, apa uzata, transport public, etc. Toata povestea pleaca de la UE, fiind obligatorii unele scheme care pot asigura atragerea de fonduri publice. Asadar, este obligatoriu si in Oradea un singur serviciu public de salubritatea, care se gestioneaza de municipalitate, dar pot fi mai multi operatori, dupa cum acestia indeplinesc criteriile tehnico-economice de licentiere. Asa ca nu mai spune timpenii Gabriela si vezi-ti de treaba ta. Adica a coordona actiunile pe care ti le dicteaza patronii nemti sau austrieci (ce or fi ei), ca sa se evidentieze profitul asteptat de ei. In rest, mai vezi ca serviciul prestat de RER este din ce in ce mai prost solutionat.
Postat 22 Ianuarie 2012, 15:35 de Z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON