URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2023, 13:59

Fostul cinematograf Libertatea din Oradea va fi reabilitat cu fonduri europene. Vezi cum va arăta! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea anunță că fostul cinematograf Libertatea, mai exact spațiile ansamblului cultural „Vulturul Negru”, din Piața Unirii nr. 2 - 4, aflate într-o stare avansată de degradare, vor fi reabilitate prin fonduri europene.

Investiția, în valoare de 46 milioane lei, cu TVA inclus, va fi finanțată în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021 - 2027.

„Proiectul a fost depus deja spre finanțare ieri seară. Documentațiile necesare depunerii proiectului au fost realizate de Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI), Consiliul Local aprobând ieri, 13 septembrie, indicatorii tehnico-economici la faza DALI, în vederea depunerii spre finanțare”, se arată într-un comunicat transmis joi de municipalitate, însoțit și de imagini.

Clădirea ansamblului cultural Vulturul Negru este monument istoric, clasat în Lista Monumentelor Istorice 2010.

Municipalitatea vrea să reabiliteze obiectivul turistic și să readucă spațiile la forma inițială.

„Cu siguranță, municipiul Oradea nu dispunea de acești bani dacă nu aveam posibilitatea accesării fondurilor europene. Trebuie să înțelegem că sunt niște axe de finanțare dedicate pentru monumente istorice, iar cu acești bani nu putem face altceva decât să reabilităm monumente istorice, ei nu pot fi folosiți pentru alte obiective. În acest context, trebuie să alegem, ori reabilităm un monument istoric ori nu facem nimic”, a precizat primarul Florin Birta, citat în comunicat.

Informarea amintește că imobilul este lipit de clădirea Arborele Verde, de pe strada Vasile Alecsandri, cu care este conectat prin Pasajul Vulturul Negru.

„Toate spațiile care vor fi reabilitate prin acest proiect sunt proprietatea municipiului Oradea. Am încercat și în perioada trecută să finanțăm acest proiect, dar exista o prevedere care permitea să fie depus spre finanțare doar acel ansamblu-monument care e proprietatea integrală a municipiului, ori imobilul are și alți proprietari, persoane fizice și juridice. Nu eram singurul municipiu în această situație. Prin urmare, am discutat cu finanțatorul să fie introdusă prevederea care să ne dea voie să reabilităm doar partea noastră din ansamblul-monument, lucru care s-a și întâmplat”, a explicat șeful DMPFI, Marius Moș.

Între altele, prin proiect se vor face lucrări de reabilitare funcțională și de finisaje interioare, inclusiv mobilarea spațiilor, componentele artistice vor fi restaurate, iar instalațiile sanitare, termice, de ventilație, de stingere a incendiilor și cele electrice vor fi înlocuite sau, după caz, reabilitate.

De asemenea, două săli vor fi dotate pentru a putea găzdui evenimente culturale.

„În ansamblul cultural reabilitat vor fi disponibile 553 de locuri în săli de spectacole, din care 408 locuri în sala mare și 145 în sala mică. Totodată, va fi amenajat și un spațiu muzeal de cca 25 mp, care să expună evoluția istorică a clădirii-monument. Printre activitățile care vor putea fi găzduite aici se numără: spectacole de teatru, concerte, cinema, prezentări, sala de dans”, mai explică informarea.

Reabilitarea va viza o suprafață utilă de 2440 mp (3565 mp desfășurați) care vor fi consolidați și restaurați, 25 mp - suprafață pictură restaurată, 1590 mp - suprafață cu pictură și decorații plastice, 694 mp - sala mare de spectacole, 255 mp - sala mică de spectacole și 25 mp - spațiu muzeal.

Durata de execuție a lucrărilor va fi de 24 de luni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON