URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Septembrie 2018, 14:40

Focul nepurificator

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Semnul cel mai clar că o societate o ia razna este atunci când, într-o situaţie care ar trebui să provoace compasiune şi solidaritate, reacţia oamenilor este opusă.

Incendiul de la Palatul Episcopal din Oradea, o tragedie materială regretabilă, a generat o tragedie mult mai mare în rândul orădenilor. În vremurile în care oricine se simte îndreptăţit să emită o părere în spaţiul public, discuţiile pe marginea catastrofei au escaladat orice limită de bună măsură şi inteligenţă.

Pentru prima dată după foarte, foarte mult timp, am citit comentariile din subsolul articolelor despre incendiu apărute pe site-urile locale. Am făcut-o dintr-o curiozitate cu aromă de cercetare şi parfum de analiză. Aşa cum mă aşteptam, m-am îngrozit. Am descoperit o nouă rasă de specialişti, pe lângă cei în politică şi fotbal - specialiştii în incendii; dar şi un prototip tot mai des întâlnit al omului rău, care abia aşteaptă necazul cuiva ca să se simtă bine.

Cineva afirma în timpul incendiului că Palatul Episcopal este asigurat la o companie de asigurări maghiară. Altul era de părere că terasele extinse până sub ferestrele Episcopiei sunt blasfemie, de unde şi o posibilă cauză a incendiului. Unuia, mai vizionar din fire, îi era de mult timp limpede că se va ajunge aici, doar că nu ştia data şi ora.

Altul, mai mistic, considera că evenimentul nu a fost doar ghinion, ci chiar un semn divin. Pompierii au fost luaţi la şuturi mai ceva ca pe un stadion de fotbal, chiar şi fotograful care a filmat incendiul cu drona a fost înţepat.

Mesajele anti-biserică nu au lipsit nici ele: au fost înjuraţi atât catolicii, cât şi ortodocşii. Administraţia oraşului şi conducerea judeţului s-au plesnit reciproc prin prisma intervenţiilor postacilor de serviciu. Pe lângă toate astea, îngrijorător de mulţi comentatori au declarat incendiul ca fiind "suspect".

Cauzele sale au fost rapid lămurite din fotoliu, iar vinovaţii au fost arşi pe rug încă de dinainte să se stingă flăcările. Au existat şi unele mesaje la subiect, cu limbaj de bun simţ, dar acestea s-au pierdut în noianul de venin cu care şobolanii internetului se stropesc în ochi precum cobrele.

Despre foc, legendele spun că are puteri purificatoare. Din nefericire, focul care a distrus clădirea aceasta minunată nu a purificat nimic, ci doar a alimentat rezervorul de rele în care tot mai mulţi semeni de-ai noştri înoată fără colac de salvare. Îmi place să cred că nu sunt chiar atât de mulţi pe cât pare.

O minimă doză de decenţă ar trebui să îi facă pe aceşti nefericiţi să tacă în astfel de momente. Să nu spurce, să nu se roage, să nu caute vinovaţi... doar să tacă. Dar în vremurile în care oricine se simte îndreptăţit, ba chiar obligat, să emită o părere în spaţiul public, tăcerea a devenit o virtute tot mai rară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
?
Partinitor articolul! Faptul ca se cere in mod insistent a se lamuri concret vinovatiile inainte de a implica bugetul primarie(buget din taxe si impozite)este considerat a fi "nepurificat" arata, ne arata micimea celor care incearca sa formateze civismul cetateanului. Traim intr-o tara demolata, distrusa arsa si nimeni nu e vinovat, nimeni nu raspunde de nimic dar "toti" cer cetateanului amarastean sa contribuie direct la reampadurire, reconstruire, re..... asta mi se pare o mare miselie generalizata si la care vad ca unii pun umarul! Toate cultele traditionale au recerut sute de cladiri si acum nu sunt in stare sa le varuiasca si apeleaza la taxele si impozitele platite de amarasteni. Dupa ultimele aprecieri se pare ca Episcopia si-a dat foc la cladire si acum se grabeste birtinezul sa o preia pentru refacere pentru, doar pentru 20 de ani. Normal ar fi ca episcopia sa predea definitive ruina actuala daca, mai ales daca se dovedeste ca incendiul a fost provocat de proasta gestionare a cladirii, de incapacitatea fizica, materiala si finaciara de a gestiona asemenea cladiri de patrimoniu. Trec aproape zilnic pe langa fostul liceu CFR aflat in buricu targului care a fost varuit la exterior de catre PMO dar inauntru..... inauntru? Inauntru cati elevi invata? Inauntru leopardul. De ce are nevoie aceasta episcopie de aceasta cladire daca nu o poate gestiona fizic, tehnic, financiar? Tot bugetul va trebui sa refaca o cladire fara o destinatie precisa si fara o activitate concreta? Cate asemenea cladiri mai sunt in oras in conditiile in care exista o "gaura" in locurile in gradinite si scoli?
Postat 05 Septembrie 2018, 09:54 de scortosul
Cine seamănă vânt, culege furtuna
Într-o perioada când biserica e tot mai denigrata, atât de reprezentanții autorităților cât și de presă, era de așteptat că spălatiii pe creier să arunce cu noroi spre o anumită religie cu toate că acea clădire este alt rit. La fel pompierii, văzuți că niște bugetari au fost arătați cu degetul, mai ales după ultimele măriri salariale, de parcă nu și-ar fi făcut datoria.. Cat despre preluarea clădirii peste noapte de către primărie în vederea reabilitării după acest dezastru.. no comment.. mai rar atâta mărinimie din partea bolovanului.. nici nu pare cusut cu ață albă..
Postat 05 Septembrie 2018, 09:20 de User anonimizat
Un articol foarte bun
Asta e cultura noastră a celor care trăim în spațiul Carpato-Danubiano-Pontic, începând cu Decebal i-am trădat pe toți liderii care și-au apărat țara, sa râzi de râul altuia si sa te uiți în curtea vecinului, e sport national. Oamenii ăștia trebuie plezniți , că sa ia aminte. Bătaia e ruptă din rai.
Postat 05 Septembrie 2018, 08:53 de Sandu1206
@Lucian Cremeneanu
Cu permisiunea dvs. am si eu 2 intrebari. Le pun pt ca mi se pare ca ati evidentiat doar o parte dintr-un intreg. Credeti ca episcopia a facut bine cand a evacuat biblioteca din spatiul pe care nu avea posibilitati sa-l intretina? Credeti ca investitia deloc neglijabila pe care o va face primaria in reabilitarea cladirii este oportuna in conditiile in care contractul se semneaza pe o perioada de doar 20 de ani? Multumesc!
Postat 04 Septembrie 2018, 22:08 de Kid
!!!
Scuze...lulu-madlene...prajituricile acelea pufoase care iau ce formă dorești...
Postat 04 Septembrie 2018, 17:18 de soricel
lulu...marlene
Asta e! Jurnaliștii sunt puri-ficati, ceilalți scriem de dragul de a scrie/îl urâm pe Bolojan/postaci puși de "ciuma roșie "...Jurnaliștii pot scrie orice, pot să scrie Janos sau Păstor/e pamflet, umor,etc./ restul sunt POSTACI,CĂPITANI DE SECURITATE, TELEORMANENI etc.
Postat 04 Septembrie 2018, 17:17 de soricel
Lucian Cremeneanu, ai ajuns să bați câmpii ... cu grație divină !?!
Sa tăcem așadar, ca să se pună batista pe țambal întretimp?
Postat 04 Septembrie 2018, 16:50 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON