URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
10 Mai 2023, 08:03

Foc în Episcopie: Scandal într-o biserică ortodoxă din Oradea, unde un preot a acceptat să-i facă slujbă unui mort incinerat

Foc în Episcopie: Scandal într-o biserică ortodoxă din Oradea, unde un preot a acceptat să-i facă slujbă unui mort incinerat S-AU ARS! Preoţii Vasile Marin Dindelegan şi Cornel Baciu Borz sunt cercetaţi de Protopopiatul Oradea pentru că ar fi făcut slujba înmormântării în biserica din strada Octavian Goga pentru un răposat care a cerut să fie incinerat. "Ar fi prima oară când un preot din Bihor ar fi sancţionat pentru asta", spune un preot orădean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandalul a izbucnit înaintea mini-vacanţei de 1 Mai şi a tot crescut. Conform învăţăturilor ortodoxe, faptele sunt atât de grave încât pot fi pedepsite cu sancţiunea supremă ce poate fi aplicată unui preot: retragerea de la slujire!

Părintele Vasile Marin Dindelegan, apropiat al episcopului Sofronie Drincec, e acuzat că i-a permis colegului Cornel Baciu Borz să oficieze în subsolul bisericii Duminica Tuturor Sfinţilor, pe care o păstoreşte, slujba de înmormântare pentru un profesor orădean care şi-a manifestat dorinţa de a fi incinerat, contrar canoanelor. "În prezent, cazul este în analiză. Cei doi preoţi au fost invitaţi să dea explicaţii", a confirmat BIHOREANULUI protopopul Simion Goga.

Un scandal până la Patriarhie

Scandalul de la Oradea a ajuns până la patriarhul Daniel Ciobotea. "Preafericitul nu este de acord cu ce s-a întâmplat şi ar dori pedepsirea vinovaţilor", povestesc surse apropiate Patriarhiei.

preotul Vasile DindeleganDe altfel, conducerea Episcopiei Oradiei a demarat deja o anchetă. Preotul Vasile Dindelegan (foto), cumnatul arhimandritului Mihail Tărău de la mănăstirea Izbuc, apropiat al episcopului Sofronie şi paroh al Parohiei Ortodoxe Ioşia I, cea mai mare din cartier, este acuzat că i-ar fi permis preotului Cornel Baciu Borz, care îi este şi coleg, şi fin, să săvârşească prohodul la căpătâiul răposatului profesor orădean Silviu Roiti, în subsolul Bisericii Duminica Tuturor Sfinţilor, din strada Octavian Goga, a cărei construcţie durează din 2008 şi pe care o păstoreşte.

Fapta este deosebit de gravă, având în vedere că decedatul a cerut să fie incinerat, lucru care s-a şi întâmplat ulterior, practica fiind condamnată vehement de BOR.

Slujba de înmormântare a avut loc în seara de 28 aprilie, a doua zi după decesul răposatului. "A durat cam o oră şi jumătate şi au participat cam 100 de persoane. Părintele Borz a vorbit despre răposat, că a fost om bun, că a fost profesor, şi a ţinut slujba ca la înmormântare", a povestit BIHOREANULUI un martor.

Oamenii s-au mirat. "În Oradea slujbele de stâlp şi apoi înmormântările se ţin la capela din Cimitirul Municipal, nu în biserici. N-am înţeles atunci de ce-a fost aşa...". Dar explicaţia a ieşit curând la iveală.

Un preot acuză

În timpul mini-vacanţei de 1 Mai, pe grupurile de WhatssApp ale preoţilor bihoreni au început să circule jalbe trimise patriarhului Daniel şi episcopului Sofronie.

preotul Ciprian Mega"Cu durere în suflet, vă aduc la cunoştinţă că în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei a avut loc ieri, 28 aprilie, prohodirea trupului incinerat al răposatului Silviu Petru Roiti, fost profesor la Liceul Traian Vuia din Oradea. Slujba a avut loc în biserica Parohiei Ioşia I, la demisol, în prezenţa unei numeroase audienţe", se menţionează în sesizarea transmisă Preafericitului Daniel de părintele Ciprian Mega (foto), parohul Bisericii Sfântul Spiridon din Oradea, una dintre puţinele voci critice din Eparhia locală.

O reclamaţie similară a fost trimisă şi PS Sofronie, împănată cu acuzaţii. "Apropiaţii Prea Sfinţiei Voastre mi-au transmis că prohodirea urnei cu cenuşă în Parohia Ioşia I a fost o decizie pastorală potrivită, preotul paroh, care a decis oficierea slujbei, şi preotul coslujitor, care a oficiat rânduiala, dovedind un tact pastoral pentru mângâierea familiei îndoliate", a scris Mega.

Petiţionarul a şi remarcat ironic că, în ciuda interzicerii arderii răposaţilor de către BOR, "numărul mare de incinerări şi «vigilenţa» iluştrilor consilieri eparhiali ar putea contribui la ideea înfiinţării unui Crematoriu Eparhial în cadrul Sectorului cimitire, monumente şi servicii funerare".

Riscă să fie pedepsiţi!

purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile BănescuGrava încălcare a canoanelor a stârnit nemulţumirea unor reprezentanţi ai Bisericii. "Nu se face slujbă de înmormântare pentru incineraţi, întrucât prin incinerare se distruge în mod deliberat şi artificial trupul (subiectul concret al înmormântării). În creştinism, sufletul şi trupul persoanei umane sunt preţuite împreună, nu separat, demnitatea lor fiind păstrată şi după moarte", a explicat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu (foto INQUAM Photos / Octav Ganea), care a văzut plângerea înaintată patriarhului.

Potrivit acestuia, "regulile liturgice nu se schimbă nici în acest caz", aşa că preoţii care au încuviinţat şi oficiat slujba riscă să fie pedepsiţi. "Sancţiunile pot fi aplicate de Centrul eparhial de care aparţin preoţii respectivi", spune Bănescu.

De altfel, Protopopiatul Oradiei a demarat deja o anchetă, cei doi fiind convocaţi săptămâna trecută să dea explicaţii în scris. Protopopul Simion Goga a refuzat să facă declaraţii publice, mărginindu-se să spună că "deocamdată se fac cercetări".

Nici preoţii vizaţi de anchetă nu au fost mai volubili. "Nu am ce să spun. În momentul de faţă se desfăşoară o anchetă. Episcopia va anunţa rezultatul", a spus parohul Vasile Dindelegan, la fel procedând şi colegul său, care a oficiat slujba: "Vă rog să vă adresaţi Episcopiei. Eu nu am dreptul să fac declaraţii".

Soluţii de scăpare

Dincolo de gravitatea faptelor, BIHOREANUL a aflat care sunt şi motivele pentru care preoţii păstrează tăcerea. Cumnat al arhimandritului Tărău şi apropiat al episcopului Sofronie, Dindelegan speră să scape nepedepsit, cu scuza că nu el a oficiat slujba de prohodire. "Nu am nimic în comun cu acest caz", a declarat el, de altfel, ziarului.

Nădejdea că scapă o trage şi Borz, invocând ca apărare faptul că incinerarea s-ar fi făcut ulterior slujbei şi nu ştiuse că va urma acest lucru.

Cu toate acestea, preoţii consultaţi de BIHOREANUL afirmă că explicaţia nu stă în picioare. "În primul rând, sub ameninţarea retragerii de la slujire, preotul e obligat să se asigure nu doar că nu slujeşte la o urnă, ci şi că răposatul nu va fi incinerat în urma slujbei de înmormântare. În al doilea rând, nimeni nu face slujbă de stâlp în biserică atâta vreme cât pentru asta există capelă în Cimitirul Municipal", explică un preot. Desigur, asta dacă nu are ceva de ascuns...

O slujbă discretă

BIHOREANUL a aflat că preotul Corneliu Baciu Borz avea toate motivele să săvârşească o slujbă discretă. Domiciliat în strada Moldovei, răposatul Silviu Roiti aparţinea fie de Biserica Albastră, din strada Traian Lalescu, făcută celebră de preotul Gheorghe Nemeş, fie de Biserica Sfântul Spiridon, de lângă Spitalul Municipal, a părintelui Ciprian Mega, care încă îşi dispută aria teritorială; dar nicidecum de biserica din Ioşia, unde a avut loc slujba.

Ce-i drept, fost inginer şi activist comunist înainte de 1989 la fostul Liceu Industrial I, acum Traian Vuia, Roiti n-a fost un ortodox practicant. "Nu îmi amintesc de dumnealui", spun separat preoţii celor două biserici rivale.

Slujba a fost atât de discretă încât, contactaţi de reporter, mulţi vecini de scară nici nu ştiau că Roiti decedase. Bărbatul de 66 de ani, încă în activitate, se îmbolnăvise în ianuarie, iar de atunci vecinii nu l-au mai văzut. "Nu ştiam că a murit şi nu-mi vine să cred că a fost incinerat", a spus, şocată, o vecină.

BIHOREANUL a aflat că trupul său a fost incinerat pe 29 aprilie, la crematoriul Phoenix din Oradea, sicriul fiind adus de o firmă de pompe funebre, care câteva ore mai târziu a ridicat urna cu cenuşă. Detaliu nu lipsit de importanţă, incinerarea care a pus Episcopia pe jar a avut loc într-o zi de sâmbătă, în afara programului de lucru. Încurcate sunt căile Domnului...


INCINERAREA SE PEDEPSEŞTE
"Opriţi de la slujire"

Normală pentru creştinii reformaţi şi acceptată de catolici, pentru credincioşii ortodocşi incinerarea morţilor constituie o linie roşie peste care nu se trece.

"Celor care au fost incineraţi sau care vor fi incineraţi din proprie voinţă să li se refuze orice fel de serviciu religios, atât la înmormântare, cât şi la pomenirile pentru morţi", se menţionează într-o hotărâre a Sfântului Sinod din 1928.

Decizia a fost întărită în 1933, iar în iunie 2012 Sfântul Sinod a hotărât că preoţii care fac slujbe pentru cei incineraţi "vor fi opriţi de la lucrarea preoţească şi trimişi în judecata Consistoriului eparhial, spre sancţionare". Până acum, în Bihor nu au existat astfel de sancţiuni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Măi să fie și să fie,
Nu-și mai încape popimea-n prune, alergatul după bani nu mai e o veste de actualitate, mulți au terminat facultăți de teologie și predică prin pomi, că spate nu au de a intra în vrio parohie, dar venii vrio unii cu plocoane noi și trebuiesc schimbați preoții, mai ales dacă au nume de rusofoni e și mai bine.
Postat 10 Mai 2023, 14:50 de Morometul
preoti cu apucaturi de interlopi, acuze intre clanuri
Dar sa vezi ce repede o da la intoarsa biserica ortodoxa cand va fi la moda incineratul. Isi vor face si propriile crematorii, fiind un mare pacat un crematoriu privat (ca si cu lumanarile, e pacat daca nu le cumperi de la ei, doar au targhet). In concluzie, cel mai bine este fara nici o slujba, sa nu aibe preotii pe ce se calomnia.
Postat 10 Mai 2023, 11:52 de Bihoreann
Surprinzător
Dragi le sunt la unii viermii de cadavre.
Postat 10 Mai 2023, 10:08 de marginan
Hmmm...
Ar trebui sa renunțam incet, incet la medievalism.
Postat 10 Mai 2023, 10:05 de marginan
ma gandesc
in prostia mea , ca felul in care un enorias alege sa plece din aceasta lume , ar trebui respectat , inclusiv de D&G!
Postat 10 Mai 2023, 08:29 de sodelica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON