URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2022, 16:01

„Fiul”, premieră națională la Oradea. Sala Transilvania va fi inaugurată cu un spectacol care-i are ca protagoniști pe Richard Balint și pe băiatul său (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea dintâi premieră a trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria în stagiunea 2022-2023 este spectacolul „Fiul”, de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop, despre un adolescent care trece printr-o fază extrem de dificilă după divorțul părinților săi.

Tatăl este jucat de Richard Balint, iar adolescentul chiar de fiul actorului, Robert Balint, care își face debutul pe scenă. Cu premiera „Fiul” va fi inaugurată Sala Transilvania, care a fost pe vremuri sală de cinema, iar de-acum devine una multifuncțională.

Portret de autor

Pus în scenă în premieră națională, spectacolul „Fiul” are premiera miercuri, 12 octombrie, de la ora 19, la Sala Transilvania din Piața Ferdinand, în cadrul mini-festivalului „Portret de autor”, dedicat dramaturgului francez Florian Zeller, ale cărui piese se joacă pe marile scene și, în plus, au devenit filme, unul chiar premiat la Oscar. Este vorba despre „Tatăl” (The Father), cu Anthony Hopkins și Olivia Colman. 

Mai precis, spectacolul trupei orădene va avea loc după ce în Oradea se vor fi jucat două spectacole după alte două piese ale dramaturgului francez Florian Zeller („Mama” și „Tatăl”), aduse pe scena locală de Teatrul Nottara din București și de Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad. 

Un labirint de trăiri

În „Fiul”, Florian Zeller atinge subiecte precum depresia în rândul adolescenților și cum îi afectează asta inclusiv pe părinți. În piesa dramaturgului francez, tânărul Nicolas suferă după divorțul părinților săi, chiulește de la școală și nu mai seamănă deloc cu copilul vesel pe care și-l amintesc apropiații. 

„Fiul este ultima piesă din trilogia lui Florian Zeller și, cred eu, un text care deschide o conversație foarte importantă și necesară despre poveștile pe care ni le spunem, sănătatea mintală și conștientizarea traumelor pe care le dăm mai departe. În nucleul pe care l-a construit Zeller, începând cu „Tatăl”, „Mama” și acum „Fiul”, mi se pare extrem de valoros modul în care aduce în scenă mecanismele universale ale minții, tipare generaționale, diferite forme de atașament, percepții despre lume și labirintul acesta relațional, primar, pe care încercăm cu toții să-l navigăm, fiecare cu resursele sale”, a transmis Bobi Pricop, regizorul spectacolului. 

La fel ca „Tatăl”, și piesa „Fiul” a fost transformată într-un film, cu actori precum Hugh Jackman și Laura Dern, care a debutat în această toamnă la Festivalul de Film de la Veneția și urmează să ajungă în cinematografe în luna noiembrie. 

Înapoi la Oradea

Producția orădeană este semnată de regizorul din spatele spectacolului „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas”. „Regizorul Bobi Pricop, renumit în peisajul teatral românesc pentru curajul cu care explorează noi teritorii ale imaginarului artistic, se află la cea de-a doua colaborare cu echipa Teatrului Regina Maria. Publicul orădean este familiarizat cu viziunea sa regizorală atât din spectacolul „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas”, pus în scenă la Oradea în 2015, cât și din spectacolele invitate și premiate în cadrul câtorva ediții ale Festivalului Internațional de Teatru Oradea (FITO)”, au transmis, vineri, reprezentanții TRM. 

Traducerea textului în limba română este semnată de Silvia Năstasie, scenografia este semnată de Oana Micu, iar de muzică și mișcare scenică răspunde Eduard Gabia. 

Esențial pentru poveste

Din distribuție fac parte actorii Richard Balint (Pierre), Corina Cernea (Anne), Alina Leonte (Sofia), Șerban Borda (Doctor) și Sorin Ionescu (Infirmier), „cu participarea specială a lui Robert Balint în rolul Nicolas”, după cum au transmis reprezentanții TRM. 

Regizorul Bobi Pricop a explicat de ce a vrut un adolescent în spectacol: „Mi-am dorit ca din distribuția spectacolului să facă parte un adolescent, pentru că vine cu un tip de energie și de raportare la lume care mi se pare esențial pentru poveste, iar relația tată-fiu din spectacol devine cu atât mai valoroasă. Aceasta este marea provocare la un astfel de text – am vrut să creăm un cadru narativ pentru conflictul profund care nu se vede, care nu se rostește, care se petrece dincolo de ușile închise și de zidurile ridicate”. 

Teatrul Regina Maria precizează că spectacolul este recomandat persoanelor cu vârste de peste 14 ani. 

Pe afișul spectacolului apare o fotografie cu Robert Balint în anii copilăriei. Acum, el joacă rolul adolescentului Nicolas... 

Din cinema, sală de teatru

Cu „Fiul”, în Oradea se inaugurează o nouă sală multifuncțională, cea a fostului cinematograf Transilvania din Piața Ferdinand. Aceasta a fost reabilitată de Primăria Oradea și transformată în sală multifuncțională, urmând să găzduiască mai ales spectacole de teatru. 

Potrivit datelor furnizate BIHOREANULUI de directorul Direcției de Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, valoarea lucrărilor s-a ridicat la aproape 9 milioane de lei. În sală sunt circa 100 de locuri pe scaune. De asemenea, s-au făcut lucrări la o scenă, cu mecanismele necesare acesteia, s-au pus instalații de climatizare și s-au făcut amenajări specifice pentru prevenirea incendiilor. S-a reabilitat, de asemenea, fațada dinspre Piața Ferdinand a clădirii, s-a înlocuit poarta de acces, s-au făcut vestiare pentru artiști etc. 

Prima reprezentație a spectacolului „Fiul” este sold-out, însă TRM a anunțat că acesta se va mai juca în 28, respectiv în 29 octombrie, de la ora 19, tot la Sala Transilvania, biletele putând fi cumpărate de la agenția teatrului sau online de pe eventim.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON