URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2022, 13:01

Teatrul Regina Maria din Oradea organizează prima ediţie a Festivalului "Portret de autor". Programul spectacolelor 

Teatrul Regina Maria din Oradea organizează prima ediţie a Festivalului 'Portret de autor'. Programul spectacolelor  Imagine din spectacolul „Mama” al Teatrului Nottara din București
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iubitorii de teatru sunt invitaţi în perioada 9 - 16 octombrie la prima ediţie a Festivalului "Portret de autor" organizat de Teatrul Regina Maria din Oradea. Evenimentul va cuprinde spectacole din ţară, realizate după piesele romancierului contemporan Florian Zeller, dar şi cele mai noi producții ale trupei Iosif Vulcan. 

Potrivit unui comunicat transmis de biroul de presă al instituţiei de cultură, festivalul cuprinde două secţiuni: "Potret de autor" şi "Portret trupa Iosif Vulcan".

De la depresie la demență

Prima secţiune este dedicată francezului Florian Zeller, dramaturg, romancier, scenarist, regizor de teatru şi de film şi va fi formată din trei spectacole realizate după texte scrise de Zeller. Unul va fi o producție prezentată în premieră națională de trupa Iosif Vulcan. 

"Primul spectacol va fi «Tatăl», în regia lui Radu Iacoban al Teatrului Clasic «Ioan Slavici» Arad, o poveste emoţionantă a unui bărbat care suferă de demenţă. Drama psihologică a fost ecranizată anul trecut sub îndrumarea regizorală a autorului însuşi şi a avut un succes impresionant: 63 de nominalizări şi 25 de premii, printre care două ale Academy Awards pentru rolul principal (Anthony Hopkins) şi cel secundar (Olivia Colman). Pelicula a obţinut Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat şi Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, dintr-un total de şase nominalizări", se arată în comunicatul transmis de TRM.

Acesta va avea două reprezentaţii, în 9 şi 10 octombrie, la ora 19, la sala mare a Teatrului din Oradea.

Va urma spectacolul trupei Iosif Vulcan, "Fiul", o piesă de teatru pusă în scenă în premieră naţională de regizorul Bobi Pricop, care abordează subiectul depresiei şi spune povestea lui Nicholas, un tânăr a cărui luptă cu sănătatea mintală începe să devasteze viaţa părinţilor săi. 

Spectacolul va avea două reprezentaţii, în serile de 10 şi 12 octombrie, la ora 19, la sala Transilvania, care se va deschide, cu ocazia acestei premieri, în Piaţa Ferdinand, în locul fostului cinematograf Transilvania.

Ultimul spectacol programat în această secţiune este "Mama", în regia lui Cristi Juncu, al Teatrului Nottara din Bucureşti descris de organizatori ca fiind o "farsă neagră, cu mult umor de limbaj, ce învăluie o dramă psihologică nuanţată, o poveste tulburătoare şi intensă despre singurătate, familie, nevoia de afecţiune".

Acesta va putea fi văzut la sala mare a Teatrului, în 11 octombrie, la ora 19.

Cele trei spectacole, chiar dacă au poveşti şi personaje diferite, formează o trilogie semnată de Florian Zeller.

Patru producții TRM

Cea de-a doua secţiune a festivalului "Portret trupa Iosif Vulcan" cuprinde cele mai noi patru producţii ale trupei Iosif Vulcan. Este vorba despre spectacolul "Vinegar Tom" de Caryl Churchill, în regia Dragoş Alexandru Muşoiu, "Genul acuzativ", text şi regie de Mimi Brănescu, "Opera de trei parale", de Bertolt Brecht şi Kurt Weill şi direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, şi premiera "Până când moartea ne va despărţi", de Pozsgai Zsolt, în regia Daniel Vulcu, după una dintre cele mai cunoscute piese ale dramaturgului, "Liselotte şi luna mai".  

Spectacolele de la sala mare a Treatrului intră într-un abonament special al Festivalului "Portret de autor".

Preţul unui abonament este de 110 lei şi asigură accesul la spectacolele "Mama", "Vinegar Tom", "Genul acuzativ" şi "Opera de trei parale", programate, în ordine, în serile de 13, 14, 15 și 16 octombrie, toate de la ora 19. 

Biletele pot fi cumpărate şi separat, la fel ca pentru toate celelalte spectacole.

Preţurile biletelor sunt cuprinse între 35 şi 50 lei şi au fost deja puse în vânzare. Acestea pot fi achiziţionate de la agenţia teatrului (0359 452 324) deschisă în zilele de marţi şi joi de la ora 12 la 18, miercuri şi vineri de la ora 10 la 14 şi sâmbătă de la 11 la 13 sau online pe Eventim.ro.


Vezi programul complet al spectacolelor: 

PROGRAM PORTRET DE AUTOR

Duminică, 9 octombrie, ora 19 - Sala Mare (cu publicul pe scenă)

TATĂL, de Florian Zeller, regia Radu Iacoban - Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad

Luni, 10 octombrie, ora 19 - Sala Mare (cu publicul pe scenă)

TATĂL, de Florian Zeller, regia Radu Iacoban - Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad

Luni, 10 octombrie, ora 19 - Sala Transilvania | PREMIERĂ NAȚIONALĂ

FIUL, de Florian Zeller, regia Bobi Pricop - Teatrul Regina Maria, Trupa Iosif Vulcan

Marți, 11 octombrie, ora 19 - Sala Mare

MAMA, de Florian Zeller, regia Cristi Juncu - Teatrul Nottara București

Miercuri, 12 octombrie, ora 19 - Sala Transilvania

FIUL, de Florian Zeller, regia Bobi Pricop - Teatrul Regina Maria, Trupa Iosif Vulcan

PROGRAM PORTRET TRUPA IOSIF VULCAN

Miercuri, 12 octombrie, ora 11 – Foaier Loji Teatrul Regina Maria

ARIEL ÎN SPATELE SCENEI – lansare de carte

Joi, 13 octombrie, ora 19 - Sala Mare

VINEGAR TOM de Caryl Churchill, regia Alexandru Mușoiu

Vineri, 14 octombrie, ora 19 - Sala Mare

GENUL ACUZATIV, text și regie: Mimi Brănescu

Sâmbătă, 15 octombrie, ora 12 - Sala Transilvania

CONFERINȚĂ cu autorul Zsolt Pozsgai

Sâmbătă, 15 octombrie, ora 19 - Sala Transilvania | PREMIERĂ | în prezența autorului

PÂNĂ CÂND MOARTEA NE VA DESPĂRȚI de Pozsgai Zsolt, regia Daniel Vulcu

Duminică, 16 octombrie, ora 19 - Sala Mare

OPERA DE TREI PARALE de Bertolt Brecht, direcția de scenă Victor Ioan Frunză

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON