URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
25 Martie 2023, 17:40

„Feminista adevărată a fost Maica Domnului”. În Oradea s-a ținut o nouă ediție a Marșului pentru Viață (FOTO/VIDEO)

Marșul pentru Viață, un eveniment menit să încurajeze femeile cu sarcini nedorite să excludă varianta avortului, s-a ținut sâmbătă în centrul Oradiei, reunind peste 300 de participanți, în frunte cu lideri ai comunităților religioase din urbe.

Cei care s-au adresat publicului au rostit rugăciuni, s-au referit la învățăminte creștinești, au subliniat „deplina umanitate a copiilor nenăscuți” și dreptul lor la viață, iar o avocată a susținut că motivele financiare nu sunt destul de întemeiate pentru a motiva un avort.

De asemenea, episcopul Virgil Bercea a spus că feminismul este deseori prost înțeles și că „feminista adevărată a fost Maica Domnului”.

Cu „Tatăl Nostru” și „Deșteaptă-te, române!”

Evenimentul organizat, ca-n alți ani, de asociația Părinți pentru Ora de Reglie a debutat în Piața Unirii cu rugăciunea „Tatăl Nostru”, rostită de preotul ortodox Florin Negruțiu, și intonarea Imnului României de fanfarele baptiste și penticostale.

Au urmat o serie de discursuri pline de îndemnuri creștine pro-viață, însoțite de momente artistice prezentate mai ales de copii din diferite grupuri muzicale.

Sorin Curilă, președinte asociației organizatoare, a spus că „trebuie să ne asigurăm că femeile au acces la servicii de îngrijire a copiilor și sunt sprijine financiar”, adăugând că trebuie „să se lupte împotriva discriminării împotriva femeilor care-și cresc singure copiii”. El a adăugat că astfel de evenimente sunt organizate și pentru „conștientizarea deplinei umanități a copiilor nenăscuți și nevoii de sprijin a femeilor aflate în criză, pentru a-și naște copiii”.

Ex-deputata liberală Florica Cherecheș a subliniat că este mamă a patru copii, a punctat natalitatea în scădere a României – „În 2022 au fost cele mai puține nașteri în România din ultimii 134 de ani” – și a spus că „putem să protejăm viața, să protejăm mama și copilul”.

Avort nejustificat? 

Pe scenă s-au mai perindat apoi o fetiță, Alexandra Miclăuș, care a cântat o pricească, o studentă la Medicină, Denisa Lascău, care s-a declarat pro-viață, corul de copii Enjoy Music și o fetiță, Cristina Felapi, care a cântat o melodie despre Dumnezeu, întâmpinată cu zâmbete de cei din audiență.

Un mesaj vehement a avut avocata Alina Bonchiș, implicată și în asociația Părinți pentru Ora de Religie, care și-a amintit de sarcinile ei și de „lumina” despre care lumea îi spunea că o afișa în acea perioadă. „Da, era lumina transmisă de acel suflet care era în pântecul meu”. Ea a susținut apoi că „nu mai cred că suntem în situația în care să ne justificăm avortul prin motive financiare”, în contextul în care, a spus avocata, sunt familii care așteaptă să adopte copii și există totodată anumite „stimulente financiare” pentru tinerele mămici. „Nu putem să ucidem acel suflet, acea luminiță...”, a spus ea.

„Fiți cu adevărat femei”

În cadrul evenimentului au rostit discursuri și lideri sau reprezentanți ai mai multor culte religioase din Bihor (ortodox, greco-catolic, romano-catolic, reformat, baptist, penticostal), printre care episcopul greco-catolic Virgil Bercea și vicarul episcopal Radu Rus, care a rostit mesajul episcopului ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec.

Acesta din urmă a transmis că „prezentul și viitorul trebuie să fie pro-viață”, adăugând că se roagă „pentru cei care apără și ocrotesc și prețuiesc darul vieții”.

Episcopul greco-catolic Virgil Bercea a susținut că „trăim vremuri delicate”, în care „se duce o luptă extraordinară pentru ca avortul să fie inclus între drepturile fundamentale ale omului”. Episcopul a vorbit despre un incident din urmă cu câțiva ani din Paris, unde „o doamnă dintr-o mișcare feministă” a intrat în sânii goi într-o biserică „și în mână cu un ficat”. „A vrut să demonstreze acolo maniera în care se face un avort, luptând pentru dreptul fundamental, știind că biserica se opune din răsputeri avortului și este întotdeauna pentru viață”, a spus Virgil Bercea. El a adăugat că sunt „mult prea multe femei manipulate”, care „înțeleg într-o manieră greșită feminismul”, care, prin gesturi de acel gen „își pierd tot ce au mai sfânt și frumos în sufletul lor”. „Feminista adevărată a fost Maica Domnului, ea care a știut să spună «Fie mie după cuvântul Tău» și a înțeles ce înseamnă frumusețea, gingășia, eleganța unei femei. A știut ce înseamnă să fii femeie și mamă”.

Preasfințitul a avut un mesaj pentru femei. „Aș vrea să vă îndemn astăzi: fiți cu adevărat femei: frumoase și sfinte. Fiți cu adevărat puternice, pentru că dumneavoastră colaborați cu bunul Dumnezeu la perpetuarea vieții”.

La rândul său, Petru Vidu, liderul comunității baptiste, a spus că este bucuros că reprezentanții cultelor religioase s-au alăturat în Marșul pentru Viață, a vorbit despre românii care s-au bucurat că pot să-și manifeste crezul în Dumnezeu după 1989, însă rapid în țară „a fost legalizat avortul” și a subliniat că „există o viață intrauterină” și că „viața începe la concepție”.

Medic „pro-viață”

După circa o oră și jumătate, a început marșul propriu-zis, în sunet de fanfară, la care au luat parte cei circa 300 de orădeni, printre care mulți copii, care au dus cu ei baloane colorate.

Traseul parcurs de participanți sub supravegherea polițiștilor și jandarmilor a început din Piața Unirii, continuând pe podul Ladislau, pe pietonala Republicii, cu o oprire în fața Bisericii Sfântul Spirit pentru o rugăciune, și s-a încheiat pe platoul din fața centrului comerical Crișul.

Aici s-au ținut noi discursuri. O ginecoloagă din Oradea, Daniela Leuce, s-a prezentat drept „medic pro-viață” și a povestit cum a convins-o pe o femeie care s-a prezentat la Urgențe pentru a i se face un avort să se răzgândească. „Puteam alege să o trimit acasă, spunându-i că nu reprezintă o urgență. Deși aveam alte urgențe, am ales să opresc puțin timpul în loc și să fac tot ce-mi stă în putință ca să nu ratez șansa de a salva acea viață fără apărare. Am ascultat-o cu răbdare, am încurajat-o și i-am pus să asculte bătăile inimioarei copilului ei, sunetul care de obicei cucerește și înmoaie inima oricui. Dumnezeu și acea abordare bună au influențat-o să păstreze sarcina. Bucuria ei de acum, când își ține fetița în brațe, este semn că mi-am împlinit menirea de medic, aceea de a proteja viața ambilor pacienți, nu doar a mamei, ci și a copilului”, a spus doctorița.

Și-a spus povestea și o tânără de 20 de ani, Adina, care a spus că inițial a vrut să facă avort, dar se bucură că a ales să păstreze copilul, pe care l-a și dus cu ea la Marșul pentru Viață. Mai multe voci au subliniat totodată nevoia de „dragoste și sprijin” pentru femeile care au o sarcină nedorită.

Avorturi refuzate

Merită subliniat că niciunul dintre cei care au ținut discursuri la eveniment, cea de-a 13-a ediție a Marșului pentru Viață, nu au menționat ceva despre educația sexuală și nici despre contracepție. De asemenea, nu s-a atins subiectul avorturilor în urma unor violuri sau a celor din motive medicale.

Deși în România femeile au dreptul să facă avort la cerere, mulți doctori refuză să facă astfel de intervenții, invocând motive religioase sau pur și simplu din principiu. Conform Institutului Național de Sănătate Publică, în perioada 2020-2021, din 171 de spitale de stat, doar 59 au practicat avorturi la cerere, arată Euronews.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Hmm...
Corectitudine politică, LTGB, feminism si alte trăsnăi...
Postat 27 Martie 2023, 23:14 de marginan
Arc peste timp
Daca nu vedeam poza Preasfintiei Sale Virgil BERCEA, nu postam. Am un respect deosebit pt Biserica Greco-Catolica desi nu-i sunt membru. Acum la subiect. Voi posta un link catre un articol pe care va rog sa-l cititi! Veti realiza ca PS Virgil BERCEA este demn urmas al PS Alexandru NICOLESCU, membru in Senatul Romaniei la 1935. Mai grav, veti realiza ca unii, din pacate nu putini, tind sa ne intoarca la societatea inceputului de secol XX! https://beta.dela0.ro/ce-ar-fi-trebuit-sa-stie-romancele-in-1935-dar-nu-stiau-caci-despre-conditia-lor-feminina-vorbeau-doar-barbatii/
Postat 26 Martie 2023, 12:26 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON