URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2022, 09:17

Fără frontiere: Tinerii din România pot călători gratis în toată Uniunea Europeană. Vezi ce ai de făcut!

Fără frontiere: Tinerii din România pot călători gratis în toată Uniunea Europeană. Vezi ce ai de făcut! ÎMPREUNĂ. În proiectele Erasmus Youth Exchange, tinerii învață să lucreze în echipă, dar și că prietenia nu are graniţe. De pildă, bihorenii plecați la începutul lunii august în Ungaria (foto) au descoperit, alături de colegi de generaţie din alte ţări, ce impact au deșeurile asupra mediului și cât de important este să recicleze și să folosească cât mai puțin plastic (Sursa foto: Facebook - Association of Intercultural Communities)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eşti elev sau student şi ţi se pare că totul este formal la şcoală? Ai vrea să te perfecţionezi, dar în alt mod? Nu ai bani pentru vacanţe în străinătate, dar ţi-ar plăcea să călătoreşti cât mai mult? Eşti indecis cu privire la ce vei face în viitor? Poţi găsi răspunsuri la aceste întrebări prin proiectele Erasmus Youth Exchange.

Mai multe asociaţii din Bihor le oferă tinerilor cu vârste între 13 şi 30 de ani ocazia să participe la schimburi de experienţă în Macedonia, Polonia, Italia, Lituania ori Ungaria, pentru care drumul, cazarea şi mâncarea sunt asigurate. Partea cea mai atractivă este că, în afară de vârstă, nu există alte criterii de selecţie!

Buget record 

Uniunea Europeană finanţează programul Erasmus Youth Exchange sau mai simplu, Erasmus +, pe o perioadă de şase ani. Cel mai recent, la începutul anului 2021, eurodeputaţii au adoptat un buget record, valabil până în 2027, de peste 28 miliarde de euro, comparativ cu 14,7 miliarde de euro în programul anterior.

Toţi aceşti bani sunt investiţi în proiecte realizate de ONG-uri din UE sau parteneri din ţări precum Turcia, prin care participanţii învaţă să lucreze în echipă, să aprecieze fiecare cultură şi să afle lucruri noi despre o temă de actualitate prin metode non-formale: ateliere de lucru, exerciţii, dezbateri, jocuri de rol sau activităţi în aer liber. 

Fiecare proiect are o "reţetă" anume: grupuri din câteva ţări europene (între 16 şi 60 de persoane) se adună într-un loc stabilit de organizatori, unde urmează un program despre siguranţa pe internet, antreprenoriat, drepturile minorităţilor sexuale etc. Doritorii nu au nevoie decât de... bani de buzunar! Cazarea, mâncarea şi transportul sunt asigurate. 

Doar să vrei 

Un astfel de stagiu durează între 5 şi 21 de zile şi fiecare grup trebuie să aibă obligatoriu un lider, adică o persoană de peste 18 ani care a mai participat în trecut la cel puţin două proiecte. 

Tinerii trebuie doar să ia legătura cu organizaţiile care le derulează şi, dacă s-au convins că vor să participe, să semneze un contract prin care se angajează să respecte cerinţele din proiecte. Nu există nicio taxă de înscriere.  

În Bihor sunt mai multe astfel de asociaţii, printre ele numărându-se Asociaţia Erhangja (Vocea Ierului) din Săcueni ori Association of Intercultural Communities (Asociaţia Comunităţilor Interculturale) din Oradea. 

Educaţie non-formală

După ce ajung în "tabere", participanţii sunt amestecaţi în echipe cu colegi din alte ţări, pentru a se împrieteni, dar nu oricum, ci prin joacă...

"Cel mai folosit joc de cunoaştere presupune să se adune toţi într-un cerc. De exemplu: sunt 30 de tineri, primul trebuie să îşi spună numele şi un semn care îl defineşte, cum ar fi să tragă cu ochiul, apoi cel de lângă el îşi va spune la rândul său numele şi îşi va face semnul şi va trebui să îl imite şi pe al celui din urmă. Cel de-al 30-lea va trebui să spună toate cele 29 de nume dinaintea lui şi să facă toate celelalte semne", explică Alexandru Gyöngy, preşedintele Asociaţiei Comunităţilor Interculturale. 

Un alt joc, menit să-i înveţe pe participanţi cuvinte în limbi străine, presupune ca fiecare dintre ei să dea "Bună dimineaţa" în limba maternă. 

Totodată, tinerii din fiecare ţară trebuie să organizeze o "seară interculturală", în care le prezintă celorlalţi tradiţiile, legendele, obiceiurile, jocurile, dar şi cele mai importante personalităţi din ţara lor. Seara se încheie, evident, cu degustarea celor mai gustoase preparate tradiţionale.

Învaţă să devină adulţi

Tinerii bihoreni care au participat la asemenea proiecte spun că experienţa le-a fost folositoare. "În total, am fost la şase proiecte Erasmus+, în Ungaria, Polonia, Slovacia şi Slovenia. Cel mai mult mi-a plăcut cel la care am participat în 2016 la Budapesta, unde am învăţat cum să ne dezvoltăm propriile afaceri, dar şi cum să îmbinăm asta cu Social Media. Ne-au adus mai multe persoane care fac asta, printre care şi o femeie ce administra site-urile mai multor companii şi ţinea legătura cu clienţii. Fiecare am "furat" ideile care ne-au plăcut", spune orădeanca Adina Pop, care între timp a împlinit 31 de ani, deci a depăşit vârsta de participare.  

Adam CsikiAlţii au observat că în proiectele din timpul pandemiei participanţii au colaborat mai bine împreună. "Chiar dacă am purtat măşti la activităţi, am simţit că era o chimie puternică între noi. Când aveam activităţi pe echipe, eram extrem de implicaţi cu toţii şi încercam să ne descoperim unii pe alţii. Desigur că a fost şi o provocare, mai ales în 2020, după starea de urgenţă. Nu ştiam cum va evolua situaţia pandemică şi dacă vom intra sau nu în carantină la întoarcerea în ţara de origine. Dar într-un final n-a fost vorba de aşa ceva", povesteşte Adam Csiki (foto), de 21 de ani, care a participat până acum la nu mai puţin de 15 proiecte Eramus +. 

Atât de aproape

Brigitte LevaiPe lângă informaţiile noi pe care le adună prin asemenea contacte, un alt mare câştig este că tinerii îşi fac prieteni pe tot continentul. "Am participat până acum la 18 proiecte şi fiecare mi-a plăcut. Pe lângă faptul că mi-am îmbunătăţit engleza, mi-am făcut mulţi prieteni. Acum, dacă vreau să merg în Finlanda, Grecia sau Lituania, nu trebuie decât să le scriu prietenilor de acolo cu care am ţinut legătura şi să facem un tur al oraşului lor", spune Brigitte Levai (foto), o orădeancă în vârstă de 23 de ani. 

Anul acesta organizaţiile din Bihor şi-au încheiat proiectele, majoritatea fiind pe perioada sezonului estival, dar se pregătesc pentru anul viitor. 

Până acum, Erhangja a încheiat un parteneriat cu o asociaţie din Italia, pentru un proiect dedicat protecţiei mediului, şi un altul în Lituania, despre efectele negative ale drogurilor. La rându-i, Asociaţia Comunităţilor Interculturale din Oradea are parteneriate cu ONG-uri din Ungaria, Italia, Polonia, Macedonia, Slovenia şi Lituania, astfel că tinerii interesaţi să cunoască aceste ţări pot să-şi facă planuri de călătorie. Datele exacte în care se vor desfăşura proiectele nu au fost încă stabilite, urmând să fie anunţate pe site-urile organizaţiilor şi pe reţelele de socializare.

După cum se vede, oferte sunt destule, iar asociaţiile răspund în timp scurt pe toate platformele de socializare. Aşa că, dacă ai între 13 şi 30 de ani, îndrăzneşte să-ţi faci viaţa mai diversă!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Intenția e bună.
Rezultatul autohton va fi creșterea numărului de consumatori de droguri și de tineri care vor să treacă direct de la statutul de student la cel de secretar de stat, parlamentar ori chiar ministru.
Postat 08 Octombrie 2022, 10:41 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON