URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2019, 13:00

Fă-te poliţist, hai fă-te poliţist!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când am citit ştirea că Poliţia Română vrea să dea în judecată trupa de hip-hop Paraziţii, am crezut că am nimerit pe un site de umor. Dar cum realitatea în Româna este mereu surprinzătoare, se făcea că nu eram pe timesnewroman.ro sau pe catavencii.ro, ci pe un organ de presă serios şi responsabil. Aşadar, oricât de ciudat ar fi, Poliţia dă în judecată Paraziţii pentru melodia "Antimiliţie".

Îi ştiu pe Paraziţii de la prima apariţie pe Atomic TV cu celebra "Bagabonţi": "Îmi place vinul sec, îmi place să petrec, la băutură să mă-ntrec...". Am fost deopotrivă amuzat şi fascinat de suflul nou pe care îl aduceau şi am fost convins că vor ajunge mari. Şi au ajuns! Le-am cumpărat toate albumele. Poliţia o ştiu de la o vârstă mult mai fragedă. Primele două contacte cu poliţia le-am avut din pricina bicicletei (mersul pe trotuar era un delict îngrozitor pe vremea aia).

A treia oară, în vara lui '89, am fost ridicat din piaţă şi dus la secţie pentru că filmam fără autorizaţie, cu o cameră video a unor prieteni din Bucureşti, brânza şi ouăle ţăranilor. Chiar şi după Revoluţie am avut un clinci pentru bicicletă (de data asta pentru că nu era echipată corespunzător), dar l-am minţit pe poliţist că taică-meu e colonel de poliţie şi am scăpat. M-a prins cu minciuna curând după, iar după câteva săptămâni, când m-a văzut în maşină cu adevăratul meu tată, l-a amendat pentru că nu avea bască.

Prin natura ei, Poliţia este şi o generatoare involuntară de umor. Pe vremuri, mulţi dintre angajaţii ei erau nişte personaje cu potenţial imens de a intra în cultura populară cu întâmplări la limita dintre realitate şi ficţiune. Nici acum nu sunt 100% sigur că faza, în care un poliţist era să amendeze un tip mort de beat de pe scaunul stânga faţă înainte să realizeze să maşina avea volanul pe dreapta, este reală sau plăsmuită. La fel, întâmplarea în care un şofer a fost luat la întrebări unde transportă motorul din portbagajul din spate, poliţistul neştiind că există şi maşini care au motorul pe spate.

Deşi şi-a schimbat radical oamenii şi mentalitatea în ultimii 30 de ani, Poliţia rămâne totuşi o instituţie fără umor, care nu înţelege că o trupă de hip-hop nu prea cântă melodii de dragoste, ci de-alea de protest împotriva sistemului şi a idioţilor. Iar când vorbeşti de sistem, după clasa politică, Poliţia e pe locul doi la numărul de pomeniri (dar cred că Jandarmeria vine tare din spate). Pentru Paraziţii, Poliţia este exact ce era UDMR pentru Partidul România Mare - entitatea adversă, duşmanul imaginar, însăşi sensul existenţei trupei, cu menţiunea că Cheloo şi Ombladon ştiu şi să râdă şi de ei înşişi la fel de tare.

În loc să le răspundă cu umor şi să-i invite pentru un recital de Ziua Poliţiei Române sau pur şi simplu să îi ignore, sindicaliştii cu caschete îi dau în judecată pe hip-hop-eri pentru nişte versuri pe cât de dure şi amuzante pe atât de fictive, de parcă i-ar fi angajat Paraziţii să le facă PR. Căci ce reclamă mai bună îţi trebuie decât să te dea în judecată Poliţia Română? Ditamai instituţia se ceartă cu o formaţie de muzică, la fel cum Cosmo Kramer din serialul "Seinfeld" s-a luat la ceartă cu un cimpanzeu la Zoo. Sunt tare curios cum se va termina procesul. Până atunci, îmi permit să completez versurile piesei "Antimiliţie" cu următoarea rimă: "Dacă n-ai umor, iar muzica te face trist, / Fă-te poliţist, hai, fă-te poliţist!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
o tara ca afara
"mersul pe trotuar era un delict îngrozitor pe vremea aia" Ne batem joc de politie apoi ne plangem ca nu avem "o tara ca afara". Romanasi de doi bani.
Postat 25 Iunie 2019, 14:28 de testtest
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON