O expoziţie dedicată martirului bihorean Ioan Ciordaş, care a pierit în 1919, va fi vernisată miercuri la Muzeul oraşului Oradea.
Expoziţia denumită "145 de ani de la naşterea martirului Ioan Ciordaş (1877-1919)" este formată din obiecte personale, cărţi şi documente care au aparţinut avocatului bihorean, fotografii cu el şi soţia sa, Vioara, cu copiii săi şi cu părinţii, precum şi o serie de volume de poezii scrise de Vioara.
Potrivit unui comunciat transmis de Muzeul Ţării Crişurilor (instituţia care are în subordine secţia MoO), avocatul Ioan Ciordaş a deţinut mai multe funcţii politice, fiind inclusiv membru al Comitetului Executiv al Partidului Naţional Român şi al Consiliului Naţional Român din Oradea şi Bihor.
"Personalitate marcantă a istoriei bihorene, dr. Ioan Ciordaş s-a născut la data de 25 decembrie 1877 în familia preotului greco-catolic Mihai Ciurdariu. Acesta a acţionat conform crezului său naţional, exprimat în formularea: Viaţa mea este a poporului meu. Omul politic a fost, în permanenţă, dublat de avocatul de excepţie, care a apărat drepturile românilor şi în faţa instanţelor de judecată", au transmis organizatorii.
Acesta a fost ucis, împreună cu avocatul Nicolae Bolcaş, în noaptea de 3 spre 4 aprilie 1919, de o bandă de secui care au ocupat zona Beiuşului, cu doar câteva zile înainte ca Bihorul să fie eliberat de armata română condusă de generalul Traian Moşoiu.
Vernisajul expoziţiei începe miercuri la ora 12, în corpul B, etaj 2, sala 1 din Cetate.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.