URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2022, 17:18

Expoziţie cu hărţi folosite de militarii Imperiului Habsburgic între anii 1650 și 1800, la Muzeul Ţării Crişurilor

Expoziţie cu hărţi folosite de militarii Imperiului Habsburgic între anii 1650 și 1800, la Muzeul Ţării Crişurilor (Sursa foto: Shutterstock.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crişurilor îi invită pe pasionaţii de hărţi şi istorie la prima expoziţie din anul 2022. Aceasta cuprinde mai multe hărţi, unele cu o vechime de peste 300 de ani, care au fost făcute în timpul Imperiului Habsburgic, în vremuri în care conducătorii acestuia îşi doreau recucerirea spaţiului din jurul Dunării.

În cadrul expoziţiei "Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean 1650-1800" sunt adunate sute de hărţi, organizate în cinci secţiuni tematice. Ele fac parte din colecţia de hărţi şi planuri ale Casei de Baden, păstrată în prezent la Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe şi Biblioteca Landului Baden, și au fost realizate de cartografii acelor vremuri, potrivit unui comunicat transmis de MŢC.

Câteva sunt hărţi geografice, dar cele mai multe au caracter militar și "conţin detalii despre cele mai recente cetăţi şi drumuri construite în secolele XVII - XVIII, care urmau să-i ajute pe militari să plănuiască ofensive în spaţiul străbătut de fluviul Dunărea într-o perioadă în care acesta era cucerit de Imperiul Otoman", a explicat managerul MŢC, istoricul Gabriel Moisa.

Informațiile de pe hărţi sunt scrise în limba engleză şi germană, dar muzeografii au pregătit şi explicaţii în limba română. 

În cadrul evenimentului participanţii vor putea vedea şi "exponate din colecţia Institutului de Istorie şi Studii Regionale al Şvabilor Dunăreni din Tübingen şi două valoroase colecţii private: colecţia dr. Mathias Beer (din Tübingen) şi colecţia dr. Ovidiu Şandor (din Timişoara)", se arată în comunicat.

Vernisajul "Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean 1650-1800" va avea loc vineri, la ora 17, în cadrul secţiei Muzeului Oraşului Oradea, din Piaţa Emanuil Gojdu, în corpul A, etajul II. Expoziţia va putea fi vizitată până în 10 aprilie. 

Aceasta este organizată împreună cu Direcţia Patrimoniu Cultural Universitar a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi cu Institutului de Istorie şi Studii Regionale al Şvabilor Dunăreni din Tübingen.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON