URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2022, 18:28

Exercițiu de „plan roșu” în Bihor: 20 de victime după un accident între o cisternă cu substanțe periculoase și un microbuz (FOTO/VIDEO)

Exercițiu de „plan roșu” în Bihor: 20 de victime după un accident între o cisternă cu substanțe periculoase și un microbuz (FOTO/VIDEO) (foto: ISU Crișana)

Exerciţiu de amploare al forţelor ISU Crişana, joi seara, în Bihor. A fost simulată petrecerea unui accident teribil între o autocisternă încărcată cu substanţe periculoase şi un microbuz care transporta pasageri, în urma căruia au rezultat 20 de victime.

Scenariu complex

„Joi, 23 iunie a.c., între orele 20.55 - 21.45, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor a organizat şi desfăşurat un amplu exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren, ce a vizat verificarea concepţiei de acţiune pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generate de producerea unui accident în care au fost implicate o autocisternă care transporta substanţe periculoase şi un microbuz 16+1, plin cu persoane, precum şi verificarea personalului de conducere a intervenţiei în organizarea şi coordonarea forţelor de intervenţie prevăzute în Planul roşu de intervenţie", a transmis, vineri, mr. Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana. 

Potrivit scenariului, accidentul dintre autocisternă şi microbuz s-a petrecut în localitatea Calea Mare, comuna Lăzăreni. 

„Evenimentul a fost anunţat prin Sistemul 112, la ora 20.55, de un alt participant la trafic, care nu avea informaţii despre numărul de victime, ci doar despre tipul autovehiculelor. De asemenea, din cauza întunericului, acesta nu a reuşit să observe plăcuţele de identificare a pericolului sau numărul ONU (identificator numeric pentru substanţe chimice sau materiale periculoase). Persoana care a sesizat accidentul a revenit cu informaţia că se simţea un miros înţepător şi că a observat mai multe victime", a descris mr. Roşca scenariul. 

(foto: ISU Crișana)

Misiune de amploare

Astfel, echipajele de pompieri militari au desfăşurat simultan, operaţiuni de primă cercetare şi evaluare chimică, cu ajutorul echipamentelor şi accesoriilor din dotarea autospecialei CBRN (autospecială de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară), de stabilire şi balizare a  zonei de siguranţă, de triaj primar, de acordare a primului ajutor calificat, evacuare, decontaminare şi predare a celor  20 de victime către Postul Medical Avansat, încadrat cu personal medical din cadrul UPU/SMURD Bihor. De asemenea, cu sprijinul echipajelor de poliţie, jandarmi şi al autorităţilor locale, s-a simulat evacuarea populaţiei din zona presupusă a fi afectată de norul toxic. 

(foto: ISU Crișana)

Echipajele medicale au acţionat pentru evaluarea de specialitate a persoanelor rănite, triajul medical al acestora, acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi evacuarea victimelor către unităţile spitaliceşti.

(foto: ISU Crișana)

În cadrul acestei activităţi complexe, care a implicat testarea Planului Roşu de intervenţie al judeţului Bihor, au fost angrenate atât echipajele de pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor, cât şi personal din cadrul UPU – SMURD Bihor, al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor,  Gărzii de Mediu - Serviciul  Comisariatului Judeţean Bihor, Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri şi al Primăriei comunei Lăzăreni.

(foto: ISU Crișana)

Conform ISU, printre obiectivele acestui exerciţiu s-au numărat verificarea felului în care personalul specializat răspunde în cazul activării planului roşu, verificarea felului în care funcţionează fluxul informaţional şi decizional în situaţii de urgenţă de amploare, viabilităţii procedurilor operaţionale, testarea capacităţii de reacţie şi intervenţie.

(video: ISU Crișana)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON