URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2021, 08:00

Execuţie filmată: Primăriţa din Brusturi şi soţul ei, care au nenorocit în bătaie un om, au şters dovezile video, dar anchetatorii le-au recuperat (VIDEO)

Execuţie filmată: Primăriţa din Brusturi şi soţul ei, care au nenorocit în bătaie un om, au şters dovezile video, dar anchetatorii le-au recuperat (VIDEO) GATA CU DOMNIA! Convinsă că, după ce au şters înregistrările video, n-a rămas nicio dovadă a atacului sângeros asupra fostului procuror Ioan Bodogai, primăriţa Livia Bârlău (mijloc) a negat cu tupeul caracteristic că ar fi fost părtaşă la schilodirea acestuia şi a pretins că soţul ei doar s-a apărat. Veselia a durat până miercurea trecută, când s-a recunoscut pe filmul recuperat de anchetatori, astfel că şi-a mutat provizoriu "domiciliul" în Arest, alături de bărbatul său. La bine şi la rău, cum s-ar zice...
Execuţie filmată: Primăriţa din Brusturi şi soţul ei, care au nenorocit în bătaie un om, au şters dovezile video, dar anchetatorii le-au recuperat (VIDEO) RĂZBUNĂTORI ȘI LAȘI. Livia şi Petrică Bârlău (dreapta) s-au răzbunat crunt pe fostul amic Ioan Bodogai (stânga), pe care îl bănuiau că le-a adus procurorii şi Fiscul pe cap. L-au umplut de sânge din cap până la picioare, iar apoi au fugit ca nişte laşi de la locul faptei. „Pe imagini se observă cum victima încearcă să se ridice însă nu se poate sprijini pe picioare, astfel că rămâne în acel loc mai multe minute, fără a i se acorda vreun ajutor”, a consemnat Parchetul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Victima primăriţei din Brusturi, Livia Bârlău, şi a soţului acesteia, Petrică Bârlău, a încasat peste 70 de lovituri. Fostul procuror Ioan Bodogai a primit 14 pumni, 18 lovituri de picior şi 35 cu un cleşte uriaş de metal, tip gură de lup, majoritatea în zona capului...

Așa reiese din referatul cu care procurorul Ciprian Man de la Parchetul Bihor a obţinut arestarea preventivă a bătăuşilor, document făcut public la solicitarea BIHOREANULUI. Actul dezvăluie şi un amănunt neştiut până acum: încercând să zădărnicească ancheta, soţii Bârlău au şters înregistrările camerelor de supraveghere din ziua bătăii, neştiind că acestea pot fi recuperate, dar dezvăluindu-și astfel comportamentul de mardeiaşi...

Din prieteni, duşmani

BIHOREANUL a scris pe larg despre incidentul sângeros din 29 septembrie căruia i-a căzut victimă fostul procuror Ioan Bodogai, bătut cu sălbăticie de soţii Livia şi Petrică Bârlău în magazinul lor de materiale de construcţii din Brusturi, unde femeia este primar PSD la al doilea mandat. Bărbatul a fost găsit de un cumpărător care intrase în magazin, ameţit şi plin de sânge, iar omul a filmat şocanta scenă, făcând-o publică pe pagina de Facebook, Popasul Legionarului Spinuș.

Motivul bătăii avea să-l dezvăluie BIHOREANULUI chiar victima, la câteva zile după externarea din spital: a intrat în conflict cu soții Bârlău după ce primăriţa i-ar fi promis un post în Primărie şi nu s-a ţinut de cuvânt, iar el, ca să se răzbune, s-a aliat cu consilierii din opoziţie, făcându-i zile negre.

Primăriţa a ajuns bombardată cu cereri de informaţii publice, în care i se solicita să dea în vileag afacerile din Primărie, și a fost dată pe mâna procurorilor pentru suspiciuni de fraudă cu fonduri guvernamentale, iar soţul ei a fost „călcat” de Direcţia Antifraudă, pe motiv că tot cumpără şi revinde tractoare pe OLX, fără a plăti taxe.

Înregistrare ştearsă

Problemele penale, în spatele cărora soţii Bârlău au bănuit din start că se află Bodogai, au fost  „scânteia” care a declanşat şi incidentul soldat cu rănirea fostului procuror. Acesta a ajuns la spital cu fracturi la craniu şi la ambele oase ale gambei, leziunile necesitând, conform actelor medico-legale, cel puțin 100 de zile de îngrijiri.

Pornită iniţial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd, pentru infracţiunea de loviri şi alte violenţe, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, ancheta şi-a schimbat cursul după ce dosarul a fost preluat la Parchetul superior, cel de pe lângă Tribunalul Bihor, unde şi acuza s-a agravat, fiind schimbată în tentativă de omor, pedepsită între 5 şi 10 ani de detenţie. Motivul? Victima purta urmele a zeci de lovituri de mare intensitate, în mare parte la nivelul capului, şi numai norocul a făcut să scape cu viaţă.

Cercetările, în schimb, au stagnat vreme de mai bine de o lună, iar asta, spun surse din anchetă, şi din cauza poliţiştilor din Tileagd, trimişi să facă cercetările la locul faptei, dar care au lucrat superficial. La dosar existau doar declaraţiile „combatanţilor”, care au fost singuri în magazin, şi ale martorilor care au văzut victima, dar care nu puteau să descrie ce se întâmplase anterior.

Aparatul DVR cu înregistrările camerelor de supraveghere, care ar fi lămurit povestea, a fost ridicat doar la o zi după incident. Timp suficient ca imaginile să fie şterse, după cum reiese acum din referatul cu care, joia trecută, Livia şi Petrică Bârlău, reţinuţi deja o zi mai devreme, au fost prezentaţi în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi cu propunere de arestare preventivă.

Şi-au „tocat” victima 

Soții Bârlău „au încercat să zădărnicească aflarea adevărului în cauză, prin distrugerea de probe, respectiv prin ştergerea imaginilor camerelor de supraveghere stocate pe DVR”, arată documentul întocmit de procurorul Ciprian Man (foto).

Imaginile au fost recuperate, însă, cu un program special miercurea trecută, dezvăluind scene de o violenţă şocantă. Bodogai s-a întâlnit cu Petrică Bârlău în afara magazinului, unde cei doi s-au certat şi îmbrâncit, iar Bârlău l-a lovit cu pumnul în faţă, după care l-a împins în magazin şi l-a lovit în continuare. „Imediat în magazin a pătruns şi inculpata (primăriţa Livia Bârlău - n.r.), care îi sare în sprijin soţului ei, lovind victima concomitent cu acesta”, se arată în document.

Anchetatorii au numărat loviturile, „bob cu bob”. Victima a încasat de la Petrică Bârlău 8 lovituri cu pumnii, 3 cu picioarele şi nu mai puţin de 35 cu un cleşte metalic uriaş, tip gură de lup, lung de 40 centimetri. Primăriţa a dat şi ea, „cu simţul răspunderii”, 15 lovituri cu piciorul, dintre care 12 în regiunea capului, şi 6 lovituri cu pumnii, din care 4 spre capul victimei.

„Loviturile aplicate au fost îndreptate în preponderenţă spre capul victimei, atât în timp ce se afla în picioare, cât şi în timp ce era căzută la pământ”, se precizează în referat.

Online, la Tribunal

Imediat după vizionarea înregistrărilor, soţii Bârlău au fost ridicați de polițiști și duşi în faţa procurorului, fiind inculpaţi pentru tentativă de omor şi reţinuţi pentru 24 de ore. „Aceştia nu au recunoscut comiterea faptei, contrar probelor certe de vinovăţie existente în cauză”, a notat procurorul Man în referatul cu care, o zi mai târziu, a propus Tribunalului Bihor să-i aresteze.

Anchetatorul a invocat în document şi că lăsarea în libertate a celor doi, după o astfel de ispravă, „ar putea încuraja alte persoane să comită fapte asemănătoare”, „ar genera un sentiment de insecuritate în rândul opiniei publice”, „o tulburare socială” şi „credinţa că justiţia nu acţionează suficient de ferm împotriva unor manifestări antisociale cu un grad ridicat de pericol social”.

La dezbaterile desfăşurate fără public, în Cameră de Consiliu, cei doi au participat prin videoconferinţă, din arestul Poliţiei Bihor, fiind reprezentaţi în sala de judecată de avocaţii Răzvan Doseanu şi Alexandru Lele. Cei doi n-au reuşit să o convingă pe judecătoarea Simina Corlăţeanu că soţii Bârlău pot fi anchetaţi în libertate, instanţa dispunând arestarea lor pentru 30 de zile. Soluţia, care în cazul Liviei Bârlău duce şi la suspendarea din funcţia de primar, nu este, însă, definitivă, iar cei doi au şi contestat-o la Curtea de Apel Oradea.

Rămâne de văzut, deci, dacă „prim-gospodarii” din Brusturi - a se citi bătăușii - rămân după gratii până în prag de Sărbători ori vor fi lăsaţi acasă după o asemenea ispravă...

Atenţie, imagini şocante!


MAFIA LA SAT
Victime promovate

Soţii Livia şi Petre Bârlău nu sunt la prima acuză de agresiune asupra contestatarilor primăriţei. În 2018, ei au fost bănuiţi că au comandat un atac mafiot împotriva unui consilier local ALDE, Ioan Roşu, bătut în faţa propriei case de persoane necunoscute, iar în vara aceluiaşi an altui consilier ALDE, Florian Cuc, i-au fost sparte ferestrele casei pentru că întrebase despre aceleaşi afaceri. În cazul celor doi, cercetările au fost oprite. Roşu şi-a retras plângerea după ce primăriţa l-a făcut consilier personal, iar Cuc a fost promovat acum ca administrator public al comunei.

A urmat în primăvara acestui an un sătean, Gheorghe Platona, care s-a ales cu saivanul incendiat, şi apoi consilierul PNL Radu Gavra, căruia i-a fost vandalizată maşina în faţa casei. În cazul lor, cercetările stagnează, localnicii bănuind că primărița şi soţul ei sunt protejaţi de poliţiştii din zonă. Asta şi pentru că, de pildă, pădurile composesoratului aflate în administrarea Asociaţiei de Pădurit şi Păşunat Ţigăneştii de Criş sunt „păstorite” de Maria Modog, nevasta unui controversat poliţist de la postul Tileagd, Sandu Modog, judecat pentru purtare abuzivă. Femeia a fost impusă la conducere chiar de primăriţă şi prinsă apoi de membri că a devalizat asociaţia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
hm
doamna:'ce-i mult ce-i prea mult ii ca ajungi sa nu mai fi linistit nici acasa la tine?'. Lupul moralist!
Postat 09 Noiembrie 2021, 20:33 de nihil
PARNAIE
Mizeriile acestea de oameni precum aceste doua lipitori fara scrupule , crescuti in stilul mincinos comunist , ghidati doar dupa interesele personale si indiferenti la cei pe care ar trebui sa ii reprezinte , care se cred superiori datorita functiei in care au ajuns prin moduri frauduloase pregatiti de partid , ar trebui sa simta din plin minim 5 ani cu executare zi la zi , pentru a primi minimul din raul ce l-au provocat ei catre multi localnici sau cetateni
Postat 09 Noiembrie 2021, 12:37 de Mare_blue17
Puscarie
Sper sa infunda-ti voi 2 amandoi puscaria si sa primiti acelasi tratament de la detinuti cum a-ti dat si voi de jeguri comuniste, mai si isi permit sa si minta in asa hal.
Postat 09 Noiembrie 2021, 12:02 de IonutV
schM...esti mandru de ceea ce ai creat si sustinut?
Oricare dintre cele doua ipostaze ti-ar sta bine!
Postat 09 Noiembrie 2021, 09:46 de vineri
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON