URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2023, 12:16

Este oficial! Primarul Florin Birta a anunțat când se deschid pasajele și parcarea din Centrul Civic 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Oradiei a anunțat joi când vor fi deschise noile obiective de infrastructură din Centrul Civic. 

În ce privește parcarea de tip „park and ride”, aceasta va fi dată în funcțiune în 30 decembrie, la ora 12, Florin Birta precizând că, la fel ca în cazul tuturor celorlalte parcări construite de Primărie, șoferii o vor putea utiliza gratuit vreme de trei luni, pentru a se putea obișnui cu ea.

Primarul a afirmat, pe de altă parte, că în rețeaua de pasaje din Centrul Civic circulația va fi deschisă pe 31 decembrie, tot la ora 12. 

Interesant este că Florin Birta nu a făcut aceste anunțuri de la Primăria Oradea, ci a ales să le facă în cadrul unei conferințe de presă politice desfășurate joi la sediul PNL Bihor, unde împreună cu președintele CJ Bihor și al PNL Bihor, Ilie Bolojan, și cu alți doi colegi, vicepreședintele Mircea Mălan și secretarul general al organizației Dumitru Țiplea au prezentat o dare de seamă a activității din acest an.

Cu o zi înainte, întrebat de BIHOREANUL despre data de dare în folosință a pasajelor, Birta a afirmat că nu poate să înainteze un termen precis.

În legătură cu pasajele, primarul Oradiei a menționat că Primăria are acum certitudinea că a cheltuit toate fondurile europene din acest proiect, iar bugetul local al Oradiei nu va plăti niciun euro în plus pentru lucrări care, potrivit contractelor de finanțare, trebuie decontate cu bani europeni.

„A fost un an încărcat, cu 150 de șantiere în tot orașul, a fost un an dificil în care se închid toate proiectele pe Programul Operațional Regional 2014-2020 și trebuia să finalizăm toate proiectele și să cheltuim toți banii care pot fi decontați din fonduri europene și vom reuși să facem acest lucru. Toți banii eligibili sunt cheltuiți în acest moment”, a spus Birta, referindu-se la graba Primăriei de a închide inclusiv proiectul pasajelor, chiar dacă termenul contractual pentru predarea lor este la jumătate anului viitor.

Edilul a ținut să amintească și de faptul că, pentru realizarea proiectelor din Centrul Civic, „orădenii au avut un disconfort, au fost blocaje în trafic, de multe ori pietonii au traversat prin noroaie”, motiv pentru care a ținut să le transmită mulțumiri „pentru că au fost înțelegători”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
vasi/adi13
Acum suntem la nivel cu CLUJ SI TIMIȘOARA, dar am depasit TIMIȘOARA
Postat 23 Decembrie 2023, 20:18 de Sandu2100
sandu cel cu buda-n curte
Oradea era pe nicaieri in capul tau, eram la fel ca Clujul, Timisoara.. Dupa ce a venit Boloajn, ai vazut ce tare s-a dezvoltat Clujul , Timisoara si in vremea lui Bolojan au ramas salariile in jos, si s-a accentuat mai tare decalajul si saracia fata de Cluj. Clujul a luat un avans de 30 de ani inaintea Oradei. Si pe vremea lui Pasztor erau mai multe curse aeriene, acum e Bolovanul tau de 3 ani si e zero barat orasul la aeroport. Asa ca nu mai minti ca tot virgin ramai
Postat 23 Decembrie 2023, 18:47 de vasi13
Gest urât
Am văzut și în articolul de ieri în poze. Indiferent ce funcție ar avea, să vorbești cu cineva cu mâinile în buzunar e un gest urât. Dacă mai ești și polițist... Eu văd și mai urât. Un polițist ar trebui să impună respect prin comportament, prin ținută. Când îi vezi acum cu lipsa bunelor maniere...
Postat 22 Decembrie 2023, 19:09 de Vio_427
KP aka mama Omida
Păi Petru Filip a fost de la FSN aka PZD in primul mandat, a aterizat de Slobozia, dupa ce nu a mai vrut sa lucreze pt TVR. Oradea era pe nicăieri până sa vina Bolojan, asta vede orice prost dar tu esti mai special, opozitia a fost pe sarite 4 ani in Oradea :::::::))))))) stai mă liniștită că tit asa votăm, vede ca e bine sa fie continuitate si majoritate.
Postat 22 Decembrie 2023, 09:53 de Sandu2100
Re: marginan
Precis că ești mai tânăr decât Piața Magnoliei spre ecemplu ... pentru că, dacă ai fi un adult trecut bine prin Oradea, ai cunoaște faptul că orașul acesta a fost înaintea Clujului, din punct de vedere al imaginii internaționale, până la finalul anului 2008. Toate documentele, memoriile orădenilor și impresiile din afara țării, pot confirma asta. Din 2009 încoace Oradea s-a dus în jos, cu toate că odată cu posibilitatea absorbției fondurilor structurale, șansele au fost chiar de a surclasa toate orașele din regiune. S-a pierdut ocazia pentru tot Bihorul, din cauza tuturor partidelor locale, în primul rând PNL ca majoritar electoral cât și PSD ca aparent opozant.
Postat 22 Decembrie 2023, 09:36 de KP
Se putea și fără heirupul tradițional!
Exact ca înainte de 10 septembrie cu pornirea circulației tramvaiului, forfota din ultima clipă când ne arde deja ceara lumânării pe unghii (un proverb unguresc). Toată vara pasajul de la Piața Cetate era pustiu, se putea finaliza acolo și apoi să se concentreze pe acestea 5, adică antreprenorul nu a mobilizat destulă forță de muncă să poată finaliza în timpul impus (da, înțeleg că este și așa mai repede decât prevede în contract), acum în ultimul ceas totul se execută la foc continuu, ceea ce implică și riscul unor greșeli, omiteri. Au fost implicate toate firmele locale disponibile care de altfel nu făceau parte din asocierea inițială, astfel se explică numărul mare de muncitori.
Postat 22 Decembrie 2023, 09:26 de zsizsi
https://www.ebihoreanul.ro/user_files/lucrari-pasaje-Piata-Gojdu-20122023_56.JPG
Bugetari ghiftuiti. Toti cu miinile in buzunare, rinjind suficienti. Viata merita traita, si nu oricum...Felicitari. Asteptam un nou mandat, sub deviza "supraimpozitari la 500% si despagubiri la 1€/mp". Intram in sindromul Stockholm si Dunning-Kruger.
Postat 21 Decembrie 2023, 22:39 de excalibur
KP
Dar, parțial, ai dreptate, la conducerea orașului nu a fost niciodată în ultimii 34 de ani pesedisti și udemeriști, iar acest lucru îl mărturisește din plin aspectul municipiului si prestigiul de care se bucură Oradea pe pln intern și nu numai.
Postat 21 Decembrie 2023, 21:37 de marginan
KP
Poate ai uitat că la șefia județului a fost sinistrul cuplu Ianoș și Gyuszi, cum i-a botezat Bihorel. La primărie, probabil, nici nu vor fi.
Postat 21 Decembrie 2023, 21:16 de marginan
Pesediștii si udemeriștii
bine zice Marginan.. peste ani si ani, pesediștii si udemeriștii vor avea cu ce se mindri nepotilor: "Eheeei dragii mosului, pe vremea cind se faceau toate acestea in oras noi eram in opozitie si ridicam mina impotriva!" ha ha haaaaaa!!!
Postat 21 Decembrie 2023, 16:55 de TanarSiNelinistit
Re: marginan
Ești pe lângă subiect. Actuala opoziție nu a fost în "fruntea bucatelor" din acest oraș ... niciodată. A fost pe sărite la județ doar, între 1992-2000 și 2016-2020 (12 ani din cei 34 câți au trecut de la "loviluția" română încoace).
Postat 21 Decembrie 2023, 16:36 de KP
Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns.
Măscăriciul Birta, a bufonului Bolojan, va bate cu acest anunț toate știrile de pe planetă. Că-i 12:00 sau 24:00 nici nu mai contează ... important e că tăierea panglicii, la cea mai inutilă lucrare din România ultimilor 34 de ani, se va produce în ultima zi a acestui an ... atunci când nimeni întreg la cap nu va avea chef și timp să se bucure de traversarea subterană a locului. Câțiva liberali însă se pregătesc să petreacă Revelionul în incinta rigolelor care brăzdează zona. Bravo ... de mult nu am râs de așa minune.
Postat 21 Decembrie 2023, 16:31 de KP
Invidia
Urât lucru este invidia! Pesediștii si udemeriștii crapă de invidie pentru realizările din Oradea și le rămâne doar să facă figura jalnică de lui Gică Cuntra. Dar diferența dintre realizările administrației județului si orașului și lamentațiile penibile ale opoziției din jideț sunt de natura să-i descalifice pe contestatari. Când actuala opozitie a administrației erau in fruntea bucatelor s-au comportat lamentabil, de-a dreptul rușinos.
Postat 21 Decembrie 2023, 14:13 de marginan
Câtă dezbatere...
Greu i-a fost primarului să spună zilele trecute când toți îl întrebau... La ora 12.00 când mai rămân 12 ore și se termină anul (termenul de finalizare din banii europeni)... În ultima lună au fost zile întregi (cu vreme bună, să ne înțelegem) în care nu au făcut mare lucru... intrarea dinspre Averescu, de exemplu, și acum se dau de ceasul morții că... minim 100 de muncitori lucrează... bla-bla... Vai de capul lor....
Postat 21 Decembrie 2023, 12:39 de Taxi-driver
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON