URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2022, 11:21

Eroul Traian: Povestea necunoscută, dar remarcabilă, a unui bihorean care a salvat de la moarte peste 200 de evrei devine subiectul unui film de Hollywood (FOTO)

Eroul Traian: Povestea necunoscută, dar remarcabilă, a unui bihorean care a salvat de la moarte peste 200 de evrei devine subiectul unui film de Hollywood (FOTO) VA URMA. La invitația site-ului organizator de evenimente decenu.eu, regizorul Daniel Druhora a fost prezent vinerea trecută la Oradea, unde a proiectat cel mai recent film documentar, promițând că va reveni în fața bihorenilor cu o poveste emoționantă
Eroul Traian: Povestea necunoscută, dar remarcabilă, a unui bihorean care a salvat de la moarte peste 200 de evrei devine subiectul unui film de Hollywood (FOTO) Regizorul Daniel Druhora
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După aproape opt decenii de la cel mai mare masacru din istoria omenirii, Holocaustul, încă ies la iveală istorisiri cutremurătoare. Lumea părea că le-a aflat pe toate, dar încă nu ştie povestea lui Traian Cociuba, un localnic din Valea lui Mihai, care a ajutat peste 200 de evrei să scape de trenurile morţii.

Daniel Druhora, un regizor român stabilit în Los Angeles, a venit special în Bihor ca să-i spună povestea. Eroul necunoscut Traian Cociuba a fost bunicul soţiei sale, aşa că cineastul este cu atât mai determinat să arate lumii ce om a fost bihoreanul care, pentru a-şi salva cel mai bun prieten, s-a condamnat pe sine la moarte.

Experiment academic

Vinerea trecută, o sală din cinematograful din Lotus Center s-a umplut până la refuz, cu prilejul proiecţiei filmului documentar "Vieţi, nu note" (Lives, not grades), o producţie americană în regia românului Daniel Druhora (foto), care anul acesta a primit un premiu Emmy la ediţia dedicată Los Angeles-ului.

Pelicula arată cum patru profesori de la Universitatea California de Sud, printre care şi Druhora, i-au provocat pe 36 de studenţi de la inginerie să facă parte dintr-un proiect inedit: să viziteze tabăra de refugiaţi Moria de pe insula grecească Lesbos, unde în 2015 au ajuns peste 400.000 de refugiaţi din Siria şi Afghanistan, şi să identifice probleme pe care le întâmpină şi la care ei pot răspunde.

Daniel Druhora, regizor şi scenarist român stabilit în America

Pe parcursul unui an, studenţii au propus produse care le-ar fi de folos refugiaţilor, au creat prototipuri şi apoi le-au dus în tabără. De pildă, o echipă a făcut un rucsac anume pentru căratul apei, iar alta o jachetă cu aer care menţine mai bine căldura corpului. "În final, vieţile studenţilor au fost cele schimbate", explică Druhora. După ce au văzut cu ochii lor criza umanitară, viitorii ingineri au înţeles că menirea lor e să-şi folosească inteligenţa şi aptitudinile în folosul semenilor.

Povestea lui Traian

Născut în Cluj-Napoca, oraş unde a locuit până la 12 ani, când împreună cu părinţii a emigrat în America, Dan Druhora se descrie drept un "storyteller", un povestitor care se exprimă prin imagini, realizând până acum mai multe filme documentare.

Cineastul n-a venit în Bihor doar pentru proiecţia filmului, însă. Druhora a mărturisit BIHOREANULUI că pregăteşte primul său film artistic, "Contrabandiştii", care va fi bazat pe o poveste reală. Şi nu orice poveste!

"Va fi despre Traian Cociuba, bunicul soţiei mele, Simona, un bihorean din Valea lui Mihai, care în al Doilea Război Mondial a salvat sute de evrei de la moarte", explică regizorul. Povestea o ştie puţină lume, deşi în anul 2000 Cociuba a primit, post-mortem, cea mai mare distincţie oferită de statul Israel: "Drept între popoare". 

Druhora a aflat toate detaliile de la socrul său, Traian Cociuba jr., care i-a spus cum tatăl lui a dus evrei în România pe rute doar de el ştiute sau ascunşi în butoaie. "Când aceste teritorii erau ocupate de Ungaria, Traian era un contrabandist. Ştia cum să ducă şi să aducă alimente din România şi de aceea a fost cooptat într-o reţea sprijinită de biserică, care a dus în România numeroşi evrei, ca să-i salveze", povesteşte Druhora. 

Schimb de vieţi

Bihoreanul a făcut chiar mai mult de-atât: şi-a dat viaţa pentru un evreu! "Cel mai bun prieten al lui Traian era Elie Rosenthal, fiul unei familii bogate din Valea lui Mihai. Fără răutate, l-a invidiat din copilărie, pentru avuţia lui şi călătoriile în care mergea. Nu ştia atunci că avea să devină el", zice regizorul.

În noaptea în care a încercat să-l ajute pe Elie să fugă în România, Traian şi-a dat seama că au fost depistaţi de grăniceri. "I-a spus lui Elie să facă schimb de buletine şi de haine, pentru că prietenul său evreu avea steaua lui David pe palton. Traian i-a spus că se va descurca cu soldaţii", povesteşte Druhora. N-a reuşit: Elie s-a salvat, dar prietenul său a fost capturat şi împuşcat. "A ajuns în sicriu acasă, unde îl aştepta o soţie însărcinată", relatează regizorul. Abia în anii ’90, Elie Rosenthal a revenit în Valea şi a aflat ce soartă a avut Traian. În semn de doliu, şi-a rupt hainele de pe el şi a promis că-i va face gestul cunoscut.

După ce, în studenție, a făcut un scurtmetraj despre Cociuba, intitulat „Elie's Overcoat” (Pardesiul lui Elie), Druhora i-a promis socrului său că va face și un film artistic şi va spune lumii povestea care până acum a fost relatată public doar de Rosenthal, într-o carte scrisă în ebraică, pe care tot regizorul a tradus-o recent şi vrea s-o publice. "Din păcate, socrul meu a murit anul trecut, de Covid. Dar mă ţin de promisiune", spune cineastul, cu ochii înlăcrimaţi. 

Speră că povestea, pe care vrea să o filmeze anul viitor în Bihor, cu actori români, va avea succes la Hollywood, iar de acolo în lumea întreagă. Ca să afle toată lumea povestea eroului Traian Cociuba...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON