URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2019, 10:55

Epopeea dosarului cu șină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cred că fiecare dintre noi are cel puțin o poveste tristă cu birocrația din România, care, la un moment dat, i-a făcut viața un chin. Cea mai reprezentativă întâmplare legată de birocrație care îmi vine în minte este pățania unei vecine.

După câțiva ani petrecuți în Spania, femeia s-a repatriat și curând a trebuit să meargă la Primărie pentru nişte acte. De acolo au trimis-o în alt loc, din acel loc în altul, apoi înapoi la Primărie și din nou la dracu' în praznic. După tot acest ping-pong inutil, femeia a cedat: „M-a apucat plânsul pe stradă! M-am simțit atât de umilită!”.

Fără birocrație nu se poate, pentru că „verba volant, scripta manent”. Dar m-am întrebat adesea de ce birocrația românească e mai cu moț decât altele. Pe foarte scurt, de vină pare a fi neîncrederea. Neîncrederea în propria memorie și în ceilalți oameni, neîncrederea instituțiilor în oameni, neîncrederea instituțiilor față de alte instituții.

Prezumția de minciună, fals și înșelătorie este baza oricărui raport birocratic și e nevoie de o hârtie care să certifice negru pe alb ceva. Firește, cele mai mari fraude se petrec tot pe bază de hârtii, dar asta nu înseamnă că oamenii trebuie crezuți fără patalama.

Un monstru în sine, birocrația creează la rândul ei alți monștri. Birocratul are infinit mai mult respect pentru o hârtie semnată și stampilată decât pentru un om în carne și oase. Din spatele unui birou sau baricadat în spatele unei tejghele cu geam termopan, birocratul se simte o ființă superioară, un supra-om, care va descalifica orice biped lipsit de hârtiile necesare pentru a dovedi ce are de dovedit. Va fi necruțător cu cel care nu respectă instituția dosarului cu șină și doar pentru că așa este el, o ființă excepțională, se va coborî până la nivelul plebeului să-i explice unde a greșit.

Multiplele straturi de conducere în instituții și companii sunt și ele generatoare de birocrație. O hârtie care trebuie semnată și aprobată de trei oameni din trei birouri diferite va crea frustrare și pierdere de timp. Încăpățânarea hârtiilor de a nu se muta în mediul virtual amputează orice inițiativă de debirocratizare, la braț cu lipsa de încredere a prea-multor cetățeni în posibilitatea de a-și rezolva problemele prin internet. Așa că nu putem arăta cu degetul doar spre instituții când ne plângem de birocrație excesivă.

Cei care au vrut să mai taie din birocrație și-au cam frânt gâtul. Sistemul se apără singur, instinctiv, orice tentativă de schimbare este privită ca un virus ce trebuie rapid exterminat. Degeaba au unii oameni de la vârful sistemului idei de schimbare, pentru că cei de jos, mărunții cu dinți de perforator în gură și unghii zdrelite de la desfăcutul capselor metalice, au nevoie de hârtii cu antet pentru a supraviețui.

Iar dacă mai punem la socoteală și cât de greoi, prost sau deloc comunică instituțiile între ele, epopeea dosarului cu șină pare departe de final.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Park&ride
Credeam ca e vorba de noua epopee a obtinerii unui loc de parcare de domiciliu.In urma colectarii dosarelor cu sina de la candidatii inscrisi in cursa,Primaria Oradea va reusi performanta sa parcheze 75.000 de vehicule pe 15.000 locuri disponibile.Deci, se merita efortul, fara sa te apuce plinsul.Trebuie doar rabdare si incredere in conducatorii alesi si in examenul psihologic.
Postat 09 Decembrie 2019, 20:46 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON