URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2018, 09:35

Elitele şi elitiştii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Joi seară, pe vremea când Dică şi jucătorii săi se aflau în vestiar pentru returul cu Lazio, iar bravul Tudorel Toader era on-air, în plin recital anti-Kövesi, Stelian Tănase intra în sala mare a Primăriei Oradea pentru a le vorbi oamenilor despre elite şi modernizare. Din păcate, elitele culturale ale oraşului nu au puterea de a trece, de dragul culturii şi ideilor, peste diferenţele care le separă, aşa că Stelian Tănase a vorbit în faţa unei adunări omogene ce semăna suspect de mult cu o şedinţă de partid de opoziţie.

Cu toate acestea, discursul a fost moderat şi echilibrat, periat de marile şi dureroasele patimi politice ale vorbitorului. Pentru a descrie baiurile actuale cu elitele şi modernizarea României, primul preşedinte al Grupului de Dialog Social şi co-fondatorul revistei "22" a luat-o de la originile modernităţii în Europa. Cu rigurozitatea istoricului care este, Stelian Tănase a descris pe îndelete modul în care România a fost prinsă într-un angrenaj ce a oprit-o să ajungă la finalitatea procesului de modernizare. "A făcut doar două etape din patru", a sintetizat scriitorul. "Precum fotbalul românesc în Europa", l-am completat în gând.

Printre fapte istorice indubitabile, istoricul a strecurat şi opinii proprii. Una dintre ele, cea legată de sărăcie, este o temă profund ignorată de elitele politice actuale. "România nu şi-a rezolvat problema sărăciei, o problemă care influenţează direct inteligenţa noastră ca naţie. Sărăcia de la ţară ţine România jos, se propagă şi în lumea urbană şi infestează inclusiv sistemul economic". O altă întrebare pusă la microfon, aparent retorică,  a fost "Cine determină mersul istoriei, masele sau elitele?". Marx spune în scrierile sale că masele. Stelian Tănase crede că elitele: "Masele urmează elitele, ele sunt consumatoare de decizii. Elitele iau deciziile şi creează sistemele de valori".

Deşi, teoretic, jurnalistul şi omul de cultură are dreptate, paradoxala realitate românească îl contrazice. Nu putem trece cu vederea că elitele actuale, nepomenite pe parcursul conferinţei, dar prezente în aer la fiecare frază, au ajuns elite prin votul maselor, nu-i aşa? E vorba de acele mase care, în ziua ultimelor alegeri, au trecut şi pe la cabina de vot, în timp ce "elitiştii" erau la iarbă verde, la bere şi mititei. Prea scârbiţi de tot ce e în jurul lor, "elitiştii" nu s-au murdărit pe mâini cu tuşul de ştampilă şi au preferat deconectarea, fără să ştie că vor mânca cei mai scumpi mititei din viaţa lor.

La ieşirea din clădirea primăriei, elitelor politice nepomenite în timpul conferinţei li se făcea prezenţa printr-o portavoce, în Piaţa Unirii, de către câţiva protestatari ieşiţi în stradă din pricina raportului Ministrului Justiţiei. Toţi aveau acelaşi prenume, Demisia: "Dragnea, Demisia! Tăriceanu, Demisia! Toader, Demisia!"... Iar pentru a întregi tabloul, la televizor, FCSB confirma încă o dată, prin ciocnirea cu Lazio, pasiunea noastră bolnăvicioasă pentru jumătăţile de drum.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
BEN ONI
@pinonel: USR-ul e si mai catastrofal ! Si nu a mai ramas nimic ! Despre Ben Oni ( nu pricep ce nume e acesta, poate ne explica Florica Chereches ) "Ardelean este însă mai mult decât un simplu senator de Timiş şi şofer pentru şefa PNL, având o declaraţie de avere de-a dreptul impresionantă, în care apar nu mai puţin de trei case, una în Timişoara şi două în Ghiroda, judeţul Timiş, precum şi… 14 terenuri! Conform aceleiaşi declaraţii de avere, valoarea totală impozabilă a celor trei locuinţe ajunge la aproximativ 760.000 de lei. Totuşi, acestea nu sunt singurele bunuri deţinute de Ben-Oni Ardelean, acesta câştigând sume frumoase anul trecut şi din vânzarea unor locuinţe şi a unui teren, primind în urma tranzacţiilor nu mai puţin de 182.000 de dolari! Cu toate acestea, senatorul şi mâna dreaptă a Alinei Gorghiu rămâne o prezenţă extrem de discretă, atât în public, cât şi în Senat, fiind printre cei care se “mândresc” cu cea mai redusă prezenţă la şedinţele aleşilor. Pai cred ca e mai bogat decat orice PSD-ist ! Iar sotia e bugetara!
Postat 27 Februarie 2018, 10:04 de TDS
O alta opinie!
,,De ce nu scade PSD sub 40% în sondaje după toate ticăloșiile din ultimul an? În cifre absolute, PSD a pierdut masiv voturi după alegeri. Problema reală este la opoziție, mai ales la PNL, care este un PSD de dreapta, cu aceleași apucături din epoca USL. De ce ar vota cineva întreg la cap pe Ludovic Orban, un alcoolic notoriu, despre care colegii spun că făcea beții cu prostituate? Sau pe Ben Oni Ardelean, Daniel Zamfir și Corneliu Dobrițoiu, care vin seară de seară la Antena 3 să îl pupe în cur pe Mihai Gâdea? Sau pe Raluca Turcan, care îi ridica osanale Elenei Udrea, "un veritabil Kill Bill al politicii"? PNL este la fel de plin cu piloși, rubedenii, amante, secretare. Până când nu va înțelege scârba pe care le-o provoacă propriilor votanți, aceștia vor sta acasă iar pomanagii mituiți de PSD vor vota să țină la guvern infractorii analfabeți."(preluare Baricada TV)
Postat 27 Februarie 2018, 09:30 de pinonel
ISTORICII ÎNTRE EI !
@suporter_oradean: Eu nu sunt nici scriitor, nici istoric sau fost lingău de televiziune! Deci cum să adun oameni într-o sală relativ mare ? De luni de zile încerc să explic că NU SUNT PERSOANĂ PUBLICĂ ! Dar păreri pot exprima ! Am scri doar MĂSLINĂ și te-ai inflamat ! Explică-mi de ce ! Poate sunt atât de bun la scris, respectiv acid, încât un singur cuvânt poate ISTERIZA ? Că mă apuc și eu de scris ! Dacă F.A. cică are succes cu romanele lui poate îmi iese și mie câteva firimituri ! ( greșeli gramaticale intenționate ! ).
Postat 26 Februarie 2018, 13:27 de TDS
tds tot mai jenant
Cine vorbeste de lins.... Tds nu are rost sa mai repet cum il lingi in fund pe Mang pe facebook...Spre deosebire de tine macar Stelian Tanase a lasat sau lasa ceva in urma lui ....si nu o maslina....iar faptul ca sala mare a primariei a fost plina spune ceva. Daca tu sau Win in dos ar tine o conferinta oare ar merge cineva sa va asculte ? hai Teodore baga mesaje ca mai ai pana la taget-ul de 6000pe anul asta si e aici martie....
Postat 26 Februarie 2018, 11:17 de suporter_oradean
????
A cui e măslina ?
Postat 26 Februarie 2018, 10:46 de TDS
Singura legatura a lui ST cu elitele e ca a cunoscut cateva prin restaurantele bucurestene !?!
Rațiu, Câmpeanu, Quintus ... si Stelian Tanase la Capșa !?! Fiecare la masa lui, primul cu chateubriand-ul mediu facut, al doilea cu un Burjois de desert, al treilea cu Mona Muscă ... iar ultimul cu mâna-ntinsă după scobitoarea care putea să dea impresia că el a terminat deja !?!
Postat 26 Februarie 2018, 09:56 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON