URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2012, 17:09

Eco-poliţista: Monica Ambro e convinsă că orădenii sunt preocupaţi de protecţia mediului

Eco-poliţista: Monica Ambro e convinsă că orădenii sunt preocupaţi de protecţia mediului CU OCHII PE EI. Zi de zi, Monica Ambro patrulează prin oraş, verificând dacă orădenii păstrează curăţenia. Oricine e prins că aruncă pe jos mizerii, chiar şi un banal chiştoc de ţigară, este luat la rost de poliţistă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din ghinion, Monica Ambro a ajuns agent în cadrul Poliţiei locale, în loc de cea naţională. Acum, însă, e convinsă că soarta i-a fost prielnică şi că un job mai bun nu putea găsi.

Este unul din cei opt poliţişti ai Oradiei care răspund de problemele ecologice ale oraşului, luând la pas zilnic străzile oraşului, depistând neregulile şi încercând să-i îndrume pe cetăţeni pe calea "verde". Şi pentru că puterea exemplului e cea mai convingătoare, tânăra se numără printre primii şi când vine vorba de acţiuni voluntare în ecologie.

Scrânteală cu "şpil"

De mică, Monica şi-a dorit să ajungă poliţistă, însă n-a avut noroc. Pentru admiterea la şcoala de Poliţie, candidatele trebuiau să aibă minim 1,70 înălţime, în timp ce ea are cu 5 centimetri mai puţin. "Într-un an, a scăzut criteriul la 1,65 şi a fost prima mea şansă. Dar înainte de examen, am făcut o entorsă la gleznă", povesteşte tânăra, care acum are 24 de ani. Degeaba s-a dus la probele fizice de la admitere, n-a reuşit să le treacă.

Aşa că s-a reorientat şi, în 2008, când s-a înfiinţat Poliţia Comunitară, între timp rebotezată Poliţia Locală, s-a angajat acolo. Până în urmă cu un an, a coordonat compartimentul Patrulare, iar apoi şi-a cerut transferul la Poliţia Ecologică, fiind un sector faţă de care avea afinităţi. A renunţat la jobul de birou în favoarea unuia de teren, dar care simţea că ar face-o mai satisfăcută de munca ei.

De atunci e unul din cei opt agenţi "eco" ai Oradiei, fiind responsabilă de zona Rogerius-Calea Borşului şi o parte din Ioşia. Acum, e convinsă că "întorsătura" i-a priit: "Am posibilitatea să iau iniţiativa, nu doar să execut ordine".

Cu ochii pe gunoaie

Zi de zi, Monica patrulează străzile, verificând dacă orădenii au contracte de salubritate, dacă muncitorii RER Ecologic Service îşi fac treaba, dacă parcurile sunt îngrijite ori dacă orădenii respectă curăţenia.

"Avem planificări pentru verificările pe care trebuie să le facem. Apar, însă, şi situaţii neprevăzute", explică tânăra. De pildă, în ultimele luni, şi-a concentrat activitatea pe controlarea terenurilor de la marginea oraşului, verificând dacă proprietarii taie buruienile şi curăţă gunoaiele. O activitate aproape zilnică e şi pânda. "Pentru a-i prinde pe cei care depozitează clandestin gunoaie trebuie să stăm la pândă. Nu tot timpul avem noroc, de multe ori stăm ore în şir şi nu prindem pe nimeni. Alteori, reuşim!", zice Monica.

De fiecare dacă când prinde pe cineva încălcând legea, poliţista aplică sancţiuni. Dacă abaterea e uşoară, iar vinovatul a comis-o pentru prima oară, Monica îi scrie un avertisment. Când problema e mai gravă, însă, nu se lasă înduplecată de rugăminţi, ci dă amendă.

La curăţenie, voluntar

Dincolo de activităţile pe care fişa postului i le cere, tânăra a avut şi iniţiativa unor acţiuni eco. Anul trecut a cooptat peste 70 de liceeni orădeni în proiectul Poliţiştii Locali Voluntari. "Sunt ochii noştri din teren, ne anunţă de neregulile pe care noi nu le vedem", îi defineşte Monica pe tinerii ecologişti.

Elevii au legitimaţii, banderole şi insigne de poliţişti voluntari şi mai toţi îşi iau în serios rolul. În primăvară, vor fi recrutaţi noi membri, pentru că majoritatea voluntarilor sunt elevi din ani terminali. Monica vrea să implice cât mai mulţi elevi, convinsă fiind că formarea spiritului civic e extrem de importantă. "Viitorul oraşului şi al nostru stă în cei care vin după noi".

Poliţista nu s-a rezumat la a da lecţii teoretice despre ecologie, ci a şi participat, împreună cu colegii ei, la acţiuni voluntare de curăţenie prin Oradea. "Am curăţat zonele verzi din centrul oraşului, unde mai mereu găseşti ceva aruncat pe jos", povesteşte tânăra.

Obiceiuri proaste

De când verifică îndeaproape "starea eco" a Oradiei, Monica a tras concluzia că, în ultimii ani, orădenii şi-au schimbat mentalitatea, fiind mai prietenoşi cu natura. "Au ajuns să conştientizeze importanţa protecţiei mediului. Numai că au nevoie de îndrumări clare", spune poliţista, exemplificând prin situaţia colectării reciclabilelor: "Odată ce li se spune exact de ce trebuie să colecteze selectiv, cum trebuie s-o facă şi ce beneficii aduce asta, oamenii respectă sistemul".

Nu neagă, însă, că sunt şi probleme în oraş, cum ar fi distrugerile spaţiilor verzi. "Cel mai elocvent exemplu e bulevardul Dacia, unde săptămâni întregi am dus muncă de lămurire cu oamenii să nu mai treacă strada peste scuarul care desparte benzile. Pe lângă că distrug iarba, îşi pun viaţa în pericol". Agenta e convinsă că, într-un oraş, oricât de multe spaţii verzi ori parcuri ar exista, tot nu sunt suficiente. "Oradea nu stă rău la acest capitol, dar niciodată n-o să putem spune că avem prea mult oxigen", argumentează Monica. Iar rolul ei e să se asigure că orădenii protejează ce au.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
c-am
adi esti "c-am" prost, duceti va dracului la scoala ca nu stiti lega doua fraze, nici nu e de mirare avind in vedere ca va faceti praf creierii la euphoria shop in loc sa studiati...
Postat 26 Februarie 2012, 15:17 de c-am
e rau sa fi PROST si sa mai si inghiti ce vor altii :)) e tragic
hai faceti intrare undeva , presa are o manie de a UMFFFLA ce este rau :))) care MEDIU cel poluat si urca in functii altai ca il repolueaza :))))) mare e lumae ta D si multii.... in EA!
Postat 22 Februarie 2012, 10:45 de ce fraieri!
CACA DE CAINE 1 TONA
DRAGII MEI IERI M-AM PLIMBAT CU CCOPII PE MALUL DREPT AL CRISULUI( SOVATA)CU COPII MEI.M-AM INGROZIT CAT CACA DE CAINE ESTE LA FIECARE PAS SCARBOS ,CHIAR ERAU CATIVA PROPRIETARI CU CAINII AFARA SI LE-AM ATRAS ATENTIA CA NU CURATA DUPA EI ,NORMAL M-AU FACUT TROACA DE PORCI . VA INTREB UNDE SUNT POLITISTII CU AMENZILE???ACESTI OAMANEI CU CAINI AU PUS STAPANIRE PE ORAS? NU SE POATE NICI IN PARCURI NU MAI AVEM LOC DE EI .VINE CALDURA COPII MEI SE VOR JUCA INTR-O BUDA COMUNALA?
Postat 22 Februarie 2012, 09:24 de MIRELA
sa zicem
pt oradeanul, "Doamna Ambro e unul din oamenii seriosi de acolo, care isi iubesc meseria si o fac cu pasiune si daruire" eu zic ca nu ii asa ,ca ii c-am paracioasa si se crede sefa asa se lauda prin stanga si dreapta ... deci
Postat 21 Februarie 2012, 13:27 de adi
ecop*la
pai in zona rogerius - calea borsului si iosia e cam debandada, doamna asta cred ca mai mult sta prin birou, plutesc tomberoanele pe cris ca barcile, mesele de la filigorii sint rupte, pishati si kkti de ciine la tot pasul (apropo acum cu zapada sint mult mai vizibile urmele lor), pescari fara permis si gunoi cit incape, lasati o mai moale cu reclama, parasuta asta doarme pe ea...
Postat 20 Februarie 2012, 23:54 de io
monica
e dragutza politsta asta :) un pic plinutza, dar are o fata foarte dragutza si ii sta bine cu chipiul :) poate ma duc pe borsului sa arunc niste tigari pe jos doar ca sa am placerea sa imi dea o amenda :)
Postat 20 Februarie 2012, 21:20 de xfiles
Felicitari!
La Politia Comunitara sunt si loaze, ca peste tot in societatea romaneasca, dar procentual sunt (mult) mai multi oameni normali si seriosi ca in primarie, de exemplu, sau in alte institutii de stat. Poate pentru ca unii dintre ei au fost angajati si fara pile. Doamna Ambro e unul din oamenii seriosi de acolo, care isi iubesc meseria si o fac cu pasiune si daruire. Bravo ei si celor ca ea de la Politia locala.
Postat 20 Februarie 2012, 21:04 de Oradean
mars javra
De unde si pana unde vezi tu mizeria de sus, ca doar tu esti un punct adimensional, deci nu ai inaltime. Mai nou vad ca ti-ai schimbat pseudonimul, sa dai impresia ca postacii portocalii e multi. Adevarul e ca, asa singur cum esti si tot esti prea multi. (sic!)
Postat 20 Februarie 2012, 20:02 de @.
Mizeria ... de sus ... se vede?
Draga de ea, ce optimista s-a nascut !?! Curat-murdar coane Fanica !?! Gibonul face caccca pe el si nimeni nu se prinde !?!
Postat 20 Februarie 2012, 17:20 de Carp III
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON