În primele opt luni din anul 2024, salvatorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana au fost chemați la peste 12.200 de situații de urgență, o medie de 50 de evenimente pe zi, mai mare decât în anul precedent, când pompierii au avut, în medie zilnică, 43 de misiuni. Bilanțul activității a fost prezentat joi, într-o conferință de presă, de inspectorul șef al ISU Crișana, generalul de brigadă Sorin Caba.
Potrivit acestuia, cele mai multe dintre misiunile din acest an ale salvatorilor ISU au fost urgențele medicale. Până acum, în 2024, echipajele SMURD au avut 8.252 de intervenții, asistând medical 9.450 de persoane, iar 910 din aceste misiuni au fost accidente rutiere.
Bilanțul ISU Crișana mai arată că pompierii au fost chemați la 763 de incendii și 253 de operațiuni de salvare a persoanelor aflate în diferite situații de urgență în propriile locuințe.
Aproape jumătate dintre incendii (378) au izbucnit la vegetația uscată, iar cauza cea mai frecventă este focul deschis scăpat de sub control.
„Cele mai frecvente categorii de împrejurări determinante pentru producerea incendiilor au fost: focul deschis - 377, instalațiile electrice defecte/improvizate/lăsate sub tensiune nesupravegheate - 141, coșurile de fum defecte sau necurățate - 63, mijloacele de încălzire defecte/nesupravegheate - 41, respectiv fumatul – 79”, a precizat Sorin Caba (foto).
Valoarea estimată a bunurilor salvate în urma incendiilor se ridică la aproximativ 85 milioane lei, iar cea a bunurilor distruse la aproximativ 13 milioane lei.
Din nefericire, în incendiile din Bihor au murit, în acest an, 7 persoane, alte 13 au fost rănite, în timp ce 19 au fost salvate sau evacuate.
Pe de altă parte, în acest an, ISU Crișana a mai avut 87 de misiuni de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, 30 de intervenții la inundații, 59 de misiuni diverse în sprijinul comunității și 29 de misiuni de asanare și distrugere a muniției rămase neexplodate din timpul celor două conflagrații mondiale.
Totodată, pompierii bihoreni au făcut 134 de exerciții cu forțe în teren, 1.490 de activități de recunoaștere în teren și educare preventivă a populației.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.