URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2013, 13:40

Drumul Marghita - Tăşnad va fi modernizat cu bani europeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul şedinţei extraordinare de lucru de miercuri, aleşii judeţeni şi-au dat acordul pentru cofinanţarea lucrărilor de modernizare a drumului judeţean 191, Marghita-Tăşnad, care fac obiectul unui proiect comun dezvoltat în urma parteneriatului CJ Bihor cu CJ Satu Mare, Consiliul Local Marghita şi Consiliul Local Tăşnad, intervenit între cele patru unităţi administrativ teritoriale în 2008.

Proiectul subscrie uneia dintre priorităţile Planului Naţional de Dezvoltare şi Programului Operaţional Regional 2007-2013, care prevede reabilitarea, modernizarea şi reabilitarea infrastructurii de transport, cu predilecţie a reţelei de drumuri judeţene. Cererea de finanţare a fost depusă la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest încă din decembrie 2008.

Valoarea totală a lucrărilor pentru modernizarea DJ 191 este estimată la 67,7 milioane de lei, din care CJ Bihor îşi asumă 2%, iar CL Marghita 0,5%. Contribuţia financiară a partenerilor sătmăreni este cifrată la 0,2% - CJ Satu Mare, respectiv 0,2 % CL Tăşnad. Restul investiţiei, în procent de 97,1%, ar urma să fie susţinută din Fondul European de Dezvoltare Regională, după aprobarea liniei de finanţare.

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii judeţeni şi-au dat acordul pentru realizarea şi implementarea proiectului "Sistem de management integrat al deşeurilor din judeţul Bihor", iniţiat de CJ Bihor şi trimis spre aprobare Comisiei Eruropene în decembrie 2012, ce va fi finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.

Proiectul se subscrie cerinţelor europene privind realizarea infrastructurii de gestionarea a deşeurilor şi prevede construcţia unor staţii de tratare mecano-biologică a deşeurilor în Oradea şi a unor staţii de transfer şi sortare a deşeurilor în Salonta, Marghita, Beiuş şi Săcueni. Un alt obiectiv este construcţia unei instalaţii de stocare temporară a gunoaielor în Ştei, dar şi extinderea staţiei de transfer din Aleşd şi a celei de sortare din Valea lui Mihai.

Tot în cadrul acestui proiect se intenţionează achiziţionarea de echipamente pentru colectarea separată a deşeurilor reciclabile, biodegradabile şi menajere, de mijloace de transport a deşeurilor şi a mai multor unităţi de compostare pentru localităţile din mediul rural.

Obiectivul final este închiderea depozitelor neconforme şi Oradea, Beiuş, Aleşd, Săcueni, Ştei, Marghita, Valea lui Mihai şi Salonta. Valoarea estimată a proiectului este de 54,9 milioane, din care contribuţia CJ Bihor este de aproximativ 1%. Din totalul cheltuielilor, 85,5% urmează a fi acoperite din fonduri europene iar 15,4% din fonduri guvernamentale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Domnule popa
Domnule POpa COrnel, de ce nu continuati drumul de TInca? L-am tot criticat pe TIrle dar pe vremea mandatului lui s-a facut drumul spre Padis la care cornel popa i-a taiat panglica, tot pe vremea lui s-a facut drumul spre Tinca si acum vad ca tot pe vremea lui s-a depus si proiectul de tasnad marghita. Vad ca aeroportul ramane asa cum l -a amenajat tot TIrle, tu domnule COrnel nu ai reusit nici sa aduci bani pentru modernizarea pistei! Imi pare sincer rau dupa TIrle. Toti l--am criticat dar e singurul dupa care am vazut ca a ramas ceva la consiliul judetean! Si dupa bolojan se vede ceva dar a luat la credite primarul asta ca nu o sa iesim din datorii nici noi nici copiii copiiilor nostri! Cand ai bani normal ca poti sa faci ceva dar problema e ca tot noi locuitorii oradiei o sa suferim la buzunare, nu el!
Postat 14 Februarie 2013, 10:30 de Obiectiv
Toașu prim popa ciordel, de aude ?
Ca ieri urlati din toti bojocii impreuna cu mang_litorul si cu ilie de la scularie ca veti face si veti drege, ca pontone si cu căcărău nu fac un pas fara sa va ceara sfatul si abia asteapta sa arunce cu bani in Bihor/Oradea.... Asa minteati ca si voi credeati !
Postat 14 Februarie 2013, 10:12 de Oradean
stimati conducatori ai judetului
Oradea- Salard-Marghita ?????? Oradea- Beius- Deva ?????? La Baile Felix nu mai vorbim, ca in curand va izvori apa geotermala prin craterele asfaltului !!! Si mai doriti sa spuneti ca faceti ceva pentru Bihor !!!???
Postat 13 Februarie 2013, 21:56 de FLO
???
Dar drumul les-tinca-beliu,inceput si probabil lasat de izbeliste pina la viitoarele alegeri,dar se vede ca e mai important drumul spre tasnad,UDMR stie de ce dar Ciordel Popa nu
Postat 13 Februarie 2013, 17:25 de luky
cum se construieste un drum
Cum se construieste un drum trainic . ????rem sa stim de ce nu rezista unele drumuri recent executate ? Cum si din ce se construiesc drumurile?. Spuneti-ne sa stim sa cerem socoteala constructorilor daca au respectat procedurile , pe banii comunitatii sau e bani europeni . Va multumesc.
Postat 13 Februarie 2013, 17:20 de dorin
alte drumuri ?
Oradea - Marghita va rog pe cand va interesati la factorii de decizie sa-l ia in calcul !!! Cati oameni vreti sa mai fie raniti sau morti ? Urgentati cum puteti dlor ziaristi . Astea sunt probleme vitale nu cum se musca cainii intre ei sau cum se cearta politicienii . Dlor ziaristi se stie ca daca sunteti cu adevarat buni puteti face lucrurile sa se miste in tara asta . Nu vrem numai articole de cearta ,nu vrem can-can , faceti ceva oameni buni . Nu ne intoxicati cu stiri de * , va imploram .
Postat 13 Februarie 2013, 17:16 de sorinu
dar oradea-salard-marghita?
e incredibil ca drumul oradea-salard-marghita e lasat de izbeliste, de mai bine de 10 ani. inteleg ca intr-o vreme nu s-au investit bani deoarece utilajele grele ale bechtel il ravaseau oricum, insa acum? peste 10 ani si nimic...trec generatii si lucrurile nu se schimba. e o rusine.
Postat 13 Februarie 2013, 15:55 de ioan si nu ion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON