URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Mai 2021, 15:16

Drepturile animalelor, la un alt nivel: Vor fi recunoscute drept „fiinţe conştiente” în Marea Britanie

Drepturile animalelor, la un alt nivel: Vor fi recunoscute drept „fiinţe conştiente” în Marea Britanie sursa foto: Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Victorie majoră obţinută de activiştii pentru drepturile animalelor din Marea Britanie. Guvernul de la Londra pregăteşte un pachet amplu de prevederi legislative pentru protejarea animalelor, care vor fi recunoscute oficial drept „fiinţe conştiente”, scrie The Guardian, citat de hotnews.ro.

Reformele privind „conştienţa animalelor” se vor aplica atât pentru animalele de companie, cât şi pentru cele de fermă. Printre altele, regulile noi prevăd interzicerea deţinerii de primate ca animale de companie, interzicerea exportului de animale vii, microciparea pisicilor, combaterea contrabandei cu căţeluşi ori interzicerea zgărzilor care provoacă un şoc electric.

„Suntem o națiune de iubitori de animale și am fost prima țară din lume care am adoptat legi de bunăstare a animalelor. Planul nostru de acțiune pentru bunăstarea animalelor va implementa angajamentul din manifestul nostru de a interzice exporturile de animale vii în vederea sacrificării și îngrășării, interzice păstrarea de primate ca animale de companie și aduce noi legi de a combate contrabanda de cățeluși”, a declarat George Eustice, ministrul britanic al mediului.

O măsură vizează şi combaterea furturilor de animale de companie, care a devenit o problemă în Marea Britanie, ca urmare a exploziei cererii în timpul pandemiei, dar și schimbarea reglementărilor de import pentru a opri contrabanda.

Guvernul a promis razii şi pentru a opri cursele ilegale de iepuri, dar şi limitarea comerţului cu „foie gras”. De asemenea, va fi interzisă aducerea în ţară a trofeelor de animale pe cale de dispariţie.

Un regret al activiştilor este că nu au reuşit să impună interzicerea folosirii cuştilor în fermele de păsări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
discriminare
Bai, daca tot vor sa fie corecti cu animalele, sa le trateze egal. Ce vor face cu tantarii? Dar cu pasarile sau alte animale ale caror carne o mananca? Daca vreunul vrea sa mearga cu porcul la plimbare cu metroul? Mie mi se pare ca discrimineaza animalele atata vreme cat nu le trateaza la fel. Cred ca ar fi bine sa ii convinga si pe francezi sa renunte la fois-gras. Oare ei vor renunta la hot-dog? Ipocrizia va duce la decaderea acestei civilizatii, dar nu e nici o problema: se pare ca altele sunt pregatite sa ii ia locul.
Postat 13 Mai 2021, 16:21 de oradea_mea_si_a_ta
@B90
Nu cred ca are neaparat treaba cu zoofilia. Mai mult cu cruzimea fata de animale si felul in care sunt exploatate unele specii.
Postat 12 Mai 2021, 19:54 de User anonimizat
Sa nu fiu inteles gresit
Si eu am doi caini, insa ei stau acolo unde le este locul, adica afara. Ei au casa lor afara, nu cu mine in casa. Daca nu as avea conditii sa-i tin intr-un mediu sanatos, atat pt ei cat si pt mine, cum am zis, afara, nu i-as tine.
Postat 12 Mai 2021, 19:01 de B90
Some "doggy style". Animale de companie
In pat cu cainele... Activistele infocate stiu cum sta treaba. Legalizarea sexului cu animale e o realitate. Mai jos de atat, nu prea mai pot sa coboare.
Postat 12 Mai 2021, 18:38 de B90
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON