URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2021, 15:16

Drepturile animalelor, la un alt nivel: Vor fi recunoscute drept „fiinţe conştiente” în Marea Britanie

Drepturile animalelor, la un alt nivel: Vor fi recunoscute drept „fiinţe conştiente” în Marea Britanie sursa foto: Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Victorie majoră obţinută de activiştii pentru drepturile animalelor din Marea Britanie. Guvernul de la Londra pregăteşte un pachet amplu de prevederi legislative pentru protejarea animalelor, care vor fi recunoscute oficial drept „fiinţe conştiente”, scrie The Guardian, citat de hotnews.ro.

Reformele privind „conştienţa animalelor” se vor aplica atât pentru animalele de companie, cât şi pentru cele de fermă. Printre altele, regulile noi prevăd interzicerea deţinerii de primate ca animale de companie, interzicerea exportului de animale vii, microciparea pisicilor, combaterea contrabandei cu căţeluşi ori interzicerea zgărzilor care provoacă un şoc electric.

„Suntem o națiune de iubitori de animale și am fost prima țară din lume care am adoptat legi de bunăstare a animalelor. Planul nostru de acțiune pentru bunăstarea animalelor va implementa angajamentul din manifestul nostru de a interzice exporturile de animale vii în vederea sacrificării și îngrășării, interzice păstrarea de primate ca animale de companie și aduce noi legi de a combate contrabanda de cățeluși”, a declarat George Eustice, ministrul britanic al mediului.

O măsură vizează şi combaterea furturilor de animale de companie, care a devenit o problemă în Marea Britanie, ca urmare a exploziei cererii în timpul pandemiei, dar și schimbarea reglementărilor de import pentru a opri contrabanda.

Guvernul a promis razii şi pentru a opri cursele ilegale de iepuri, dar şi limitarea comerţului cu „foie gras”. De asemenea, va fi interzisă aducerea în ţară a trofeelor de animale pe cale de dispariţie.

Un regret al activiştilor este că nu au reuşit să impună interzicerea folosirii cuştilor în fermele de păsări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
discriminare
Bai, daca tot vor sa fie corecti cu animalele, sa le trateze egal. Ce vor face cu tantarii? Dar cu pasarile sau alte animale ale caror carne o mananca? Daca vreunul vrea sa mearga cu porcul la plimbare cu metroul? Mie mi se pare ca discrimineaza animalele atata vreme cat nu le trateaza la fel. Cred ca ar fi bine sa ii convinga si pe francezi sa renunte la fois-gras. Oare ei vor renunta la hot-dog? Ipocrizia va duce la decaderea acestei civilizatii, dar nu e nici o problema: se pare ca altele sunt pregatite sa ii ia locul.
Postat 13 Mai 2021, 16:21 de oradea_mea_si_a_ta
@B90
Nu cred ca are neaparat treaba cu zoofilia. Mai mult cu cruzimea fata de animale si felul in care sunt exploatate unele specii.
Postat 12 Mai 2021, 19:54 de User anonimizat
Sa nu fiu inteles gresit
Si eu am doi caini, insa ei stau acolo unde le este locul, adica afara. Ei au casa lor afara, nu cu mine in casa. Daca nu as avea conditii sa-i tin intr-un mediu sanatos, atat pt ei cat si pt mine, cum am zis, afara, nu i-as tine.
Postat 12 Mai 2021, 19:01 de B90
Some "doggy style". Animale de companie
In pat cu cainele... Activistele infocate stiu cum sta treaba. Legalizarea sexului cu animale e o realitate. Mai jos de atat, nu prea mai pot sa coboare.
Postat 12 Mai 2021, 18:38 de B90
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON