URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2023, 10:00

Drag de tango: Analia Selis le-a adus (și tradus) orădenilor cântece argentiniene, cu ajutorul orchestrei Filarmonicii (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Povești despre dragoste, viață și melancolie, muzica lui Astor Piazzolla și Carlos Gardel, precum și tangouri românești, ca „Mână, birjar!” și „Vrei să ne întâlnim sâmbătă seara?”, au fost cuprinse în concertul Tango Simfonic, care a avut loc vineri seara în curtea Cetății Oradea, având-o în prim-plan pe solista argentiniană Analia Selis, stabilită de ani de zile în România.

Invitata nu doar că a cântat, ci le-a și tradus celor din public câteva dintre versurile pieselor alese, punctând dramatismul și ardoarea argentiniană.

Concertul i-a adus pe scena din fortăreața locală și pe o parte dintre muzicienii orchestrei Filarmonicii de Stat din Oradea, pe pianistul argentinian Mariano Castro, și el stabilit în România, și pe dirijorul Radu Popa, care are o colaborare de durată cu Analia Selis. 

Evenimentul care a strâns circa 800 de orădeni a făcut parte din proiectul estival Initio, al filarmonicii locale, menit să ducă muzica în locuri neconvenționale și să atragă apoi public în sala de concerte. 

Seara caldă de vară a fost potrivită pentru piesele pasionale (tango, vals și milonga) și deseori melancolice din program. 

Orădenii au părut să aprecieze în special tangourile românești, dar s-au bucurat și de melodii care au adus atmosfera de Buenos Aires la Oradea. Printre acestea s-au numărat „Nostalgias”, „Milonga sentimental” și „Los mareados”. Analia Selis le-a explicat orădenilor, de pildă, că piesa din urmă vorbește despre o revedere între foști iubiți, iar unul dintre ei decretează: „Hoy vas a entrar en mi pasado, en el pasado de mi vida”, adică „Astăzi vei intra în trecutul meu, în trecutul vieții mele”. 

Pianistul Mariano Castro și orchestra orădeană i-au dedicat un moment special lui Astor Piazolla, interpretând „Adios nonino” și „Verano Porteňo”. „Astor Piazolla a fost un revoluționar al tangoului și cel care a dus această muzică în sălile de concerte clasice. Muzica lui este o coloană sonoră perfectă a Buenos Airesului, orașul meu natal”, a spus Mariano Castro. 

Un alt moment special al concertului a fost interpretarea melodiei „Por una cabeza”, de Carlos Gardel. „Cântecul acesta a devenit cunoscut în lume din filmul «Parfum de femeie», dar argentinienii îl știu de prin 1940...”, a spus solista, explicând că piesa este despre „viciul de a paria la cursele de cai, dar și despre viciul de a iubi”. 

Muzicienii serii au fost aplaudați îndelung de spectatori, care s-au ridicat în picioare imediat după încheierea concertului pentru a-și arăta aprecierea. Au urmat două piese la „bis”, printre care celebrul „Libertango”.

Un ultim concert în cadrul acestei ediții a proiectului Initio este programat pe 1 septembrie, de la ora 20.30, în Piața Ferdinand, sub genericul „Innamorato di te”. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON