URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2020, 08:50

Dr. Ionuţ Leahu le redă orădenilor zâmbetul larg în doar 24 de ore: „Pacientul trebuie să zâmbească şi să vorbească imediat după intervenţia chirurgicală” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oricine a trecut prin intervenţii chirurgicale de implantologie dentară sau cunoşte pe cineva care a avut asemenea probleme, ştie că aceste proceduri sunt de durată, adesea chiar de luni de zile.

La Centrul de Excelenţă Dr. Leahu, un centru complex şi modern de stomatologie inaugurat în urmă cu opt luni la Oradea (la adresa Calea Aradului nr. 4, din cartierul Luceafărul), pacienţilor nu le este însă testată răbdarea, ci pleacă acasă cu zâmbetul larg în cel mult 24 de ore.

Dr Ionuţ LeahuLa acest succes contribuie dr. Ionuţ Leahu (foto), medic şi CEO al clinicii, care vine periodic la Oradea, tocmai pentru operaţiile de implantologie. Într-un interviu acordat BIHOREANULUI sâmbătă, când s-a aflat la clinica din oraşul de pe Crişul Repede, specialistul a explicat nu doar tehnica de implantologie folosită, ci şi dezideratul său şi al colegilor săi: ca orice om să obţină exact rezultatul medical pe care îl doreşte, într-un timp cât mai scurt.

Oradea, un oraş-cheie

- În noiembrie aţi inaugurat Centrul de Excelenţă Dr. Leahu din Oradea, a 12-a clinică din reţeaua fondată de dvs. De ce aici?

- Filosofia după care ne ghidăm este să oferim pacienţilor sănătatea reală şi o experienţă excepţională când merg la stomatolog. Ce înseamnă sănătatea reală? Că este datoria noastră să avem toate tehnologiile posibile şi toţi specialiştii din stomatologie la un loc, iar fiecărui pacient să-i oferim toate variantele de tratament, astfel încât să-şi dea consimţământul informat. Ne dorim ca excelenţa centrelor Dr. Leahu să devină normalitate şi de aceea căutăm să ne extindem în oraşe-cheie.

- De ce este Oradea un oraş-cheie?

- Pentru că aici există şi facultate de stomatologie şi este important să avem acces la medici tineri, care îşi doresc să se dezvolte. Stomatologia a suferit de-a lungul anilor, prin faptul că noi, medicii, nu prea suntem învăţaţi să lucrăm în echipă. La nivel naţional sunt 15.000 de cabinete şi în 85% din ele este un singur stomatolog, cu un scaun. În aceste cazuri, lucrurile sunt limitate la abilităţile acelui medic. Vin şi la noi pacienţi care spun: „Mi-a zis medicul meu că nu merge implantul dentar, că nu se mai pot îndrepta dinţii”, dar nu este aceasta realitatea. În stomatologie, cu tehnologia existentă, putem face orice îşi doreşte pacientul. Dacă doreşte să aibă dinţi ficşi, va avea dinţi ficşi!

Aş vrea să subliniez şi de ce lucrăm atât de separat: pentru că stomatologia nu a primit niciodată o decontare reală din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. N-am avut niciodată programe naţionale pentru sănătatea dinţilor oamenilor şi acest domeniu întotdeauna a fost susţinut de pacient. De aceea, trebuie să fii un pic curajos, dacă nu nebun, să investeşti în stomatologie, pentru că nu ai cum să-ţi faci un buget, te bazezi întotdeauna că pacienţii vor continua să te aleagă pentru că faci o treabă bună. Pe noi ne validează pacienţii şi asta ne ajută să creştem.

Tot ce ştim, şi cât mai repede!

- Clinica din Oradea are un mix de specialişti?

- Da, sigur. Are 8 cabinete, inclusiv de radiologie dentară digitală şi computer tomograf, pentru că trebuie să tratăm un pacient cap-coadă în acelaşi loc. Şi nu avem doar un mix de specialişti, ci în aceeaşi categorie de specialişti sunt mai mulţi colegi, în aşa fel încât să fugim de o altă problemă a medicinei în general: când eşti singur, devii şi cel mai bun.

În plus, echipa locală este tot timpul în legătură cu întreaga echipă, din reţea, pentru a se face un transfer de cunoştinţe. Echipele se deplasează pentru ca pacientul să primească tot ce ştim noi să facem, şi cât mai repede. De aceea sunt eu aici azi (n.r. sâmbătă), cu echipa de chirurgie. De asemenea, este prezent şi un coleg de la clinica din Turda.

Radiologie Dr. Leahu

- Cât de des şi pentru ce fel de cazuri veniţi la Oradea?

- În general, cam o dată pe lună, dar şi mai des, dacă există cazuri care să aibă nevoie de mâna mea. Expertiza mea este întotdeauna disponibilă, pentru că suntem conectaţi prin sistemele noastre informatice şi facem schimb de informaţii de la distanţă. Legat de cazuistică, vorbim de pacienţi care sunt pe punctul să-şi piardă toţi dinţii şi au o ofertă osoasă limitată. Provocarea este să facem curat în gură, adică să scoatem resturile, infecţiile, apoi să stabilizăm implanturile, astfel încât să putem să punem şi dinţi pacientului, o lucrare provizorie, dacă nu în aceeaşi zi, a doua zi cel târziu. Obiectivul este să-l ajutăm pe pacient să zâmbească din nou şi să poată vorbi imediat după intervenţia chirurgicală. Lucrarea provizorie este cheia acestui sistem.

- De data aceasta, ce pacienţi trataţi?

- Echipa chirgicală are doi pacienţi care vor primi dinţi noi, prin procedura „dinţii într-o zi”. Mai avem pacienţi la care completăm cu implanturi dinţi pierduţi şi 25 de consultaţii, la pacienţi noi.

Intervenţie Dr. Leahu

O singură operaţie rezolvă toate problemele

- Spuneaţi mai devreme de zâmbetul recăpătat în 24 de ore. Cum se întâmplă asta?

- Sunt foarte mulţi oameni care adună multe probleme stomatologice, până la punctul în care abandonează dinţii şi nu se mai îngrijesc deloc. Apoi vine frica şi primesc soluţii precum o proteză mobilă, dar cine mai vrea să doarmă cu dinţii în pahar? Cu ajutorul sedării, reuşim să facem totul în aceeaşi intervenţie: facem extracţiile dentare de dinţi stricaţi, scoatem infecţiile din os, reparăm osul, punem implanturile şi pacientul primeşte dinţii ficşi provizorii a doua zi.

- Cum sunt sedaţi pacienţii?

- În implantologie, ce facem noi diferit, inclusiv în Oradea, este că suntem avizaţi şi pe terapie intensivă şi anestezie generală. Lucrăm cu o echipă de medici anestezişti, care ne ajută să tratăm pacienţi care au probleme grave de sănătate, precum probleme cardiace, diabet, forme de retard, sau cu pacienţi minori care au probleme dentare foarte mari. Această formă de sedare intravenoasă ne permite să rezolvăm toate problemele tulburătoare. O intervenţie în care trebuie să scoţi mai mulţi dinţi şi să pui implanturile nu este o intervenţie dureroasă în sine, pentru că facem şi anestezie locală, dar este o intervenţie neplăcută. Oferindu-i pacientului substanţe pe venă, care îl relaxează dar fără a avea nevoie să fie intubat, putem lucra fără probleme. Pacietul este conştient, colaborează, dar sunt unii care sunt atât de relaxaţi, încât adorm în timpul intervenţiei. Cât timp doarme cu gura deschisă, nici nu-l deranjăm! În 10 minute după intervenţie, este pe picioare.

- Cât durează o asemenea intervenţie?

- Depinde de complexitatea problemei. Vineri, la Timişoara, am făcut un maxilar într-o oră, dar poate să dureze până la 5 ore. Dar este tipul de intervenţie care, făcută cum trebuie şi întreţinută, e o soluţie pe viaţă. Implanturile nu mai trebuie schimbate vreodată.

- Presupun, însă, că nu doar dorinţa pacientului de a face sau nu o asemenea intervenţie contează, ci şi costurile...

- Când concepem planul de tratament, nu ne uităm la buzunarul pacientului. Ne uităm strict la ce nevoi are gura lui. Apoi se calculează bugetul şi, dacă este o distanţă între ce îşi permite şi ce îşi doreşte pacientul, cea mai bună soluţie este să finanţăm. Avem parteneriate cu finanţatori care pot sprijini pacientul. Nu stai 5 ani fără dinţi să strângi bani, ci îţi faci dinţii şi plăteşti după aceea 5 ani. Câştigi 5 ani cu dinţi în gură. Este o regulă în reţea, care se aplică şi la Oradea. Nimeni nu are resursele necesare, să spună că din salariul de luna asta îmi pun toţi dinţii în gură.

Ne-am asigurat din timp

- Am observat că în clinică există o zonă intitulată „Academia spaţială”. Despre ce este vorba?

- Avem trei cabinete speciale, destinate copiilor, în care am inclus conceptul nostru regional „Academia Spaţială Dr. Leahu”. Scopul este să-i ajutăm pe părinţi să-şi aducă copilul la stomatolog. Copilul este înregistrat, devine cadet al Academiei Spaţiale şi, în funcţie de cum se comportă la stomatolog, avansează. Aşadar, el începe să-şi dorească să aibă dinţi sănătoşi. Cu asta trebuie să-i ajutăm în primul rând pe copii, să devină ei implicaţi în sănătatea lor.

Academia Spaţială

- Am traversat o perioadă complicată, din cauza pandemiei. Cum s-a desfăşurat activitatea în clinicile dvs.?

- Noi am urmărit evoluţia acestui virus din ianuarie, era clar că la un moment dat va ajunge în Europa, la cât de conectată este omenirea în ziua de azi. Ne-am asigurat din timp stocurile de materiale de protecţie şi dezinfectanţi, în discuţiile cu furnizorii a fost foarte importantă puterea reţelei. Apoi, când a venit faimoasa ordonanţă care ne-a spus că putem face doar urgenţe, a fost nevoie doar de o discuţie foarte scurtă cu colegii mei ca să decidem că facem un grup de urgenţe. Ne-am asumat acest lucru în toate cele 6 oraşe în care activăm şi unde clinicile au fost în permanenţă deschide pentru urgenţe.

Suntem, de asemenea, singura reţea care a fost verificată de Direcţiile de Sănătate Publică în 6 oraşe diferite şi a fost avizată pentru a trata pacienţi în perioada stării de urgenţă. La nivel naţional, cam 200 de entităţi private din 15.000 au funcţionat. Pandemia a venit ca un val de tsunami într-o staţiune la malul oceanului şi a măturat tot ce nu avea fundaţie solidă. Cei mai abili au început să reconstruiască rapid.

Au fost oraşe în care am fost chiar singurii privaţi care au asigurat urgenţe non-Covid, cum a fost în Piteşti şi în Constanţa. În Oradea, lucrurile au fost un pic mai organizate, s-a văzut că autoritatea locală este foarte bine pusă la punct şi s-au mişcat un pic mai repede colegii stomatologi, iar noi nu am simţit aceeaşi presiune ca în alte oraşe. Vă dau un exemplu, de la Constanţa: pacienţii trebuiau să respecte un protocol, să treacă printr-un triaj telefonic, nu puteam să-i primim direct la clinică. Dar ne-am trezit cu un grup de oameni în faţa clinicii la 9 dimineaţa, care nu înţelegeau de ce nu îi primim. Au început să facă scandal şi a trebuit să chemăm Poliţia. Am ajuns să chemăm Poliţia ca să ne ducă pacienţii acasă! Incredibil...

Măsurile speciale au devenit normale

- A schimbat pandemia în vreun fel intervenţiile chirurgicale cu implant dentar ori alte tratamente pe care le oferiţi pacienţilor?

- Când au apărut normele de protecţie anti-Covid, am descoperit că nu sunt diferite faţă de ce făceam înainte. Politica noastră, întotdeauna, a fost siguranţă maximă faţă de orice virus şi bacterie. Fiecare membru din echipa chirurgicală are un halat de protecţie impermeabil, măşti chirugicale, acum avem şi măşti care filtrează mai bine, un scut facial şi o bonetă. Desigur, la fel ca înainte, după ce suntem gata cu operaţia, dezinfectăm nu doar suprafeţele, ci şi aerul din încăpere, folosind lămpile cu ultraviolete.

O altă normă prevede că trebuie să laşi un timp între pacienţi. Aici a fost avantajul dimensiunii noastre, faptul că noi avem 86 de scaune în toate locaţiile. În clinica pentru adulţi din Bucureşti, unde am ţinut urgenţele, aveam 15 scaune în aceeaşi clădire.

În perioada de urgenţă, ce a mai fost ciudat a fost că de la prevenţie am trecut la a-i cere pacientului să stea acasă. Adică să aducem în clinică doar pacienţii pe care nu îi puteam rezolva prin mijloace digitale de comunicare, cu o reţetă, cu nişte sfaturi. Pe perioada stării de urgenţă, colegii mei au procesat aproape 7.000 de apeluri, dar în clinici am adus doar 2.000 de oameni.

- La clinica Dr. Leahu din Oradea sunt în continuare măsuri suplimentare de protecţie?

- Da, facem un triaj telefonic, iar pacienţilor care vin la clinică li se măsoară temperatura şi primesc materiale de protecţie. De asemenea, medicii poartă tot timpul mască, halat de protecţie, aerul este dezinfectat cu ultraviolete, iar zilnic la finalul programului se face o nebulizare a aerului în toată clinica. Nu putem să ne relaxăm. Măsurile pe care le aveam în chirurgie au devenit comune.

- Ce le recomandaţi pacienţilor, la ce să fie atenţi când aleg unde să se trateze?

- Nu trebuie să uităm contextul pandemic în care ne aflăm. Pacientul trebuie să găsească o clinică în care să fie sigur că sunt respectate măsurile de protecţie. Ar putea să consulte chiar lista clinicilor şi cabinetelor care au fost avizate să lucreze în perioada de urgenţă.

Clinica dr. Leahu

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON