URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Noiembrie 2019, 16:31

Două exemplare de alpaca, la Zoo Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o cămilă şi o lamă, în primăvară, doi lemuri bruni, patru canguri Bennett, o antilopă lechwe, doi struţi, o pereche de cerbi lopătari şi cinci oi cu coamă, aduse în luna octombrie, Grădina Zoologică Oradea şi-a îmbogăţit din nou colecţia de animale. De aproximativ o săptămână, într-un ţarc din zona animalelor erbivore pot fi admirate două exemplare de alpaca, un mascul şi o femelă, în vârstă de 6 respectiv 7 ani, aduse de la Zooland Arad.

Alpaca, sau pako, este un patruped originar din Anzii Cordilieri, America de Sud, fiind înrudit cu cămila şi adesea confundat cu lama. Cu un aspect simpatic şi caraghios, alpaca este un animal foarte blând, având un comportament prietenos, motiv pentru care a devenit mai nou un animal de companie exotic. Perechea de la Zoo Oradea face parte din rasa Huacaya, având blana moale, ca un ursulet de pluş.

"Animalele s-au acomodat foarte bine la noi. S-au împrietenit deja cu îngrijitorii noştri, mergând după aceştia ori de câte ori vin în ţarc pentru a le face curăţenie sau a le oferi hrană. Sunt nişte animale foarte simpatice, motiv pentru care atrag deja toate privirile vizitatorilor", precizează administratorul Zoo Oradea, Alexandru Szabo.

Alpaca are un corp relativ lung, la fel ca picioarele, care sunt subţiri, iar capul are o formă triunghiulară. Sunt mai mici şi mai uşoare decât lamele, cântărind între 55 şi 75 kg. Lâna este foarte deasă şi este în degrade: maro, alb, negru. Aceste animale trebuie tunse regulat, lâna lor fiind uşoară, lucioasă şi mult mai călduroasă faţă de lâna oilor.

Odată cu aceste noi animale, colecţia Grădinii Zoologice Oradea a ajuns la 852 de exemplare din 176 de specii.

Programul de vizită până la 1 martie este zilnic între orele 9-17 (ora 16, la casierie).

Loredana Buz
Consilier relaţii publice ADP Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON