URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2019, 10:06

Doamne, apără şi păzeşte!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am luat la ocazie două femei dintr-un sat. Mergeau până în localitatea vecină să-și încaseze pensiile. „Ne dă pensia pe card, dar la noi în sat nu este niciun bancomat. Așa că trebuie să merem până în comună să-i scoatem. Apăi acolo îi coadă când îi zi de pensie. Vai și-amar!”. Cea cu care discutam se așezase pe locul din față. Cealaltă s-a instalat în spate și a început curând să-și scuipe plămânii într-o tuse cum n-am auzit nici în filmele horror.

De cum am plecat de pe loc a început să piuie senzorul pentru centură. „Va trebui să vă puneți centurile”, le-am informat pe doamne. Cea din spate s-a fofilat urgent: „În spate nu trebuie”. Am încercat să-i fac un update la codul rutier, dar nu am avut noroc. În schimb, cea de lângă mine, ceva mai disciplinată, și-a tras centura peste piept și o ținea întinsă cu mâna stângă. Adică, dacă ne vedea Poliția, să pară că totul e în regulă.

„Degeaba o țineți acolo, că tot piuie mașina. Și tot muriți în caz de accident!”, am speriat-o. „Doamne, apără și păzește!”, s-a apărat femeia, în timp ce-și făcea câteva cruci cu mâna rămasă liberă. „Bine că «Doamne apără!» ziceți, dar centura nu v-o puneți! De ce nu vă apărați și singură?”. Femeia mi-a dat dreptate și și-a prins centura regulamentar. Piuitul s-a oprit. Tusea din spate, însă, a continuat parcă și mai abitir. Probabil că și de acolo era apelat Dumnezeu să bage oleacă de protecție.

Când au creat divinitățile, oamenii și-au externalizat serviciile de pază și protecție, cele de sănătate și, în mare parte, cele de gândire logică. Un simplu „Doamne ferește!” a devenit mai eficient decât o centură trasă peste piept, iar un „Doamne ajută!” îți poate permite să îți bați joc de propria sănătate fără teama unui sfârșit în chinuri. Dumnezeu dă, ajută, păzește și miluiește, tu trebuie doar să ceri. Pentru celelalte baiuri s-au inventat ceasul rău, pisica neagră, numărul 13 și necuratul.

Puneți-vă în locul inginerilor care au inventat centura de siguranță și airbag-ul, în locul celui care a descoperit penicilina, în locul oamenilor de știință care au creat vaccinurile prin care s-au eradicat molime, în locul tuturor celor care și-au sfărâmat creierii ca oamenilor să le fie mai bine! Cum i-ați privi mai apoi pe cei care nu își pun centura, pe ăia care se tratează cu energie cosmică și pe cei care nu își vaccinează copiii?

Sper că pasagerele mele au ajuns înapoi acasă cu bine și cu pensia întreagă. Mi le imaginez în zilele alegerilor mergând la biserică, vizitându-și neamurile și făcând orice altceva prin bătătură, lăsând soarta votului în mâinile atotputernicului stăpân domiciliat în cer. Căci El le știe pe toate, nu trebuie să-și mai bată ele capul. Păi, dacă poate El băga bani pe bucățile alea mici de plastic și poate avea grijă de noi când circulăm fără centură, cu siguranță că știe și să ne aleagă președintele cel mai potrivit. Doamne ajută!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON