URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2023, 14:06

Din toamnă, Oradea va avea încă un bazin didactic de înot în Ioșia și o creșă în Nufărul. Ministrul Cseke a inspectat șantierele cu primarul Birta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tinerii din Oradea și din împrejurimi nu vor mai avea probleme în a găsi locuri la creșe pentru micuții lor, în Zona Metropolitană fiind în pregătire cinci noi astfel de unități.

Prima va fi gata în această toamnă în oraș, șantierul fiind inspectat, împreună cu primarul Florin Birta, de ministrul bihorean al Dezvoltării, Cseke Attila, în subordinea căruia funcționează Compania Națională de Investiții, ce derulează programul de construire a creșelor. Cei doi au vizitat și șantierul unui nou bazin de înot pentru copii, care va fi finalizat în Oradea tot în această toamnă, iar ministrul a verificat și alte obiective aflate în lucru în județ.

Bazin cu încălzire geotermală

Lucrările pentru construirea bazinului au început în luna iunie a anului trecut în cartierul Ioșia Nord, pe strada Alexandru Cazaban, zonă în apropierea căreia funcționează mai multe școli.

După ce a constatat că pentru programul local de stimulare a copiilor să învețe să înoate nu mai era suficient bazinul de lângă Aquparkul Nymphaea, Primăria a depus la Compania Națională de Investiții (CNI) un proiect care a fost aprobat, astfel că obiectivul de investiții este în derulare.

„Proiectul este puțin întârziat, deoarece beneficiarul a cerut modificarea soluției de termoficare”, a explicat pe șantier inginerul Daniel Morar, reprezentantul firmei desemnate de CNI să execute lucrarea, SC Da Vinci Construct & Proiect SRL.

Concret, stadiul de execuție este de circa 50%, pentru că proiectul inițial, tipizat, al CNI, prevedea încălzirea pe gaz, dar Primăria Oradea, care este beneficiarul bazinului și îl va administra după finalizare, a solicitat utilizarea pentru încălzire a apei geotermale.

„La toamnă venim să-l inaugurăm”, a spus Cseke, după ce reprezentantul firmei a promis că „oricum, până la sfârșitul lunii septembrie va fi gata pentru recepție”.

Bazinul e construit între vechea Arenă Antonio Alexe și Liceul Don Orione, pe un teren întins pe 2.600 metri pătrați, urmând să aibă și 10 locuri de parcare. La parter va fi bazinul propriu-zis, cu dimensiunea de 25 x 12,5 metri și o adâncime variabilă de 1,20-1,80 m, precum și vestiare, grupuri sanitare, dușuri, spații de depozitare, stație de filtrare a apei, centrală termică și un atelier, iar la etaj spații de depozitare, de prim ajutor și pentru public, precum și un oficiu.

Investiția are o valoare de 10,2 milioane lei, iar după finalizare bazinul va fi administrat de Primărie.

Creșă pentru 110 copii în Nufărul

Ministrul Dezvoltării și primarul Oradiei au vizitat luni dimineață și șantierul primei creșe mari ce va fi finalizată în România, tot în septembrie, în cadrul programului guvernamental Sfânta Ana, prin care CNI construiește în întreaga țară 260 de creșe mari (pentru 110 copii), medii (pentru 70 preșcolari) și mici (pentru 40 copii).

Este vorba despre o clădire modernă a cărei construire a început în luna septembrie a anului trecut în Nufărul, pe strada Ion Irimescu, în zona complexului Betel, valoarea investiției fiind de 17 milioane lei, iar stadiul execuției la 40% din volumul proiectat, antreprenor fiind aceeași firmă, Da Vinci Construct & Proiect SRL.

„Este primul program cap - coadă pentru construirea de creșe în România”, a subliniat Cseke Attila, subliniind că proiectele tipizate sunt pregătite de CNI și, mai ales, că datorită unei modificări legislative inițiate anul trecut, după finalizarea creșelor, acestea sunt administrate de primării, dar fondurile le asigură Ministerul Educației. „S-au mai făcut creșe în unele locuri pe PNDL, dar primarii nu erau încântați că trebuie să suporte cheltuielile de întreținere. Acum acestea sunt asigurate de Guvern”, a spus ministrul.

În ce privește acest aspect, primarul Florin Birta a explicat că în Oradea astfel de cheltuieli se ridicau anual la aproximativ 2 milioane euro.

Pe lângă creșa din Nufărul, care va fi dotată cu panouri fotovoltaice (ceea ce reduce cheltuielile cu 65%) și predată la cheie inclusiv cu dotări (spălătorie cu mașini de spălat, bucătărie cu echipamente de gătit și frigidere etc), în Zona Metropolitană Oradea CNI a mai aprobat construirea altor patru creșe, în Sântandrei, Nojorid, Oșorhei și Paleu. „Cu aceste creșe, eu cred că această problemă legată de înscrierea copiilor preșcolari la creșe va fi rezolvată în 2-3 ani”, a punctat Birta.

Tur în județ și întâlnire cu primarii

Cseke și Birta au mai fost, luni dimineață, și la Școala Gimnazială nr. 16 din Oradea, unde CNI începe construirea unei săli de sport cu 102 locuri, iar ministrul și-a continuat turul și în județ: la Ștei - pentru a vedea lucrările pentru modernizarea și extinderea centrului balneologic (aflate la 50%) și la o bază sportivă tip II (cu teren multifuncțional pentru minifotbal, handbal, volei și tenis), la Beiuș - pentru a inspecta șantierul noului stadion (cu teren de fotbal și teren multifuncțional, plus tribună pentru 500 spectatori) și cel al unei baze sportive tip II, la Uileacu cu Beiuș - unde se construiește o sală de sport cu 180 locuri, și la Remetea - unde se lucrează la o sală de sport de tip II, cu 102 locuri.

Cseke s-a întâlnit la Prefectura Bihor și cu primarii din județ, cărora le-a explicat proiectul viitorului Cod Urbanistic (cu șanse să fie legiferat în actuala sesiune a Parlamentului), discutând totodată și despre programele de finanțare derulate de Ministerul Dezvoltării atât din fonduri guvernamentale (PNDL I, PNDL II și Anghel Saligny - inclusiv pentru extinderea rețelelor de gaze), cât și din fonduri europene, de exemplu din PNRR, programele Valul Renovării și Fondul Local.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Picinele didactice sunt pentru UDMR ...
... ce erau sălile de sport în marginea satelor pentru PNL, pe vremea când se numea PDL.
Postat 09 Mai 2023, 07:55 de KP
:/
Pacat ca a fost distrus un parc in Iosia, ca sa fie ridicat bazinul.
Postat 08 Mai 2023, 18:34 de 1x1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON