URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu fac parte din categoria celor care sunt convinşi că hipermarketurile taman ce şi-au reînnoit stocul de bice, şi-au dat la galvanizat cătuşele şi au zugrăvit carcerele unde-i terorizează pe angajaţii recalcitranţi. Dar nu-i mai puţin adevărat că asupra unor angajaţi se exercită presiuni inadmisibile, profitând de starea lor de vulnerabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
12 Martie 2022, 12:55

Dezlegare la... cârnați și toroș: Eliberarea de restricțiile pandemice, sărbătorită la Oradea cu festivalul „D’ale porcului” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În săptămâna în care s-au ridicat toate restricțiile cauzate de pandemie, la Oradea are loc o nouă ediție a concursului gastronomic „D’ale porcului”, dedicat comunelor și orașelor din județ.

Sâmbătă dimineață, în parcarea centrului comercial ERA Park, s-au adunat echipele înscrise în competiție și comercianții de produse tradiționale sau artizanale care n-au vrut să rateze primul eveniment „liber”, post pandemie.

Concurenți puțini, dar entuziaști

Anvergura celei de-a opta ediție a concursului „D’ale porcului” nu este însă amplă, atât numărul concurenților, cât și al comercianților fiind destul de restrâns. Mai precis, la start în întrecerea gastronomică s-au aliniat doar opt echipe, din Nojorid, Girișu de Criș, Sânnicolau Român, Valea lui Mihai, Pomezeu, Oșorhei, Avram Iancu și Tulca. Edilii însăși au venit, fie ca să-și încurajeze colegii, fie ca să gătească ei înșiși. Lângă porcul tranșat, fiecare a avut condimentele secrete, pentru a prepara cele mai gustoase mâncăruri.

Primul concurs al zilei a fost dedicat pălincii, iar juriul format din bucătari cu experiență a trecut pe la fiecare stand în parte, ca să guste licoarea și să o noteze. Pe timpul zilei mai sunt programate concursuri  cu degustări de toroş, cârnaţi, caltaboşi şi demonstraţii culinare.

„Am trăit ce nu ne-am fi dorit”

La primele ore, nici vizitatorii n-a fost prea mulți, pe la standuri trecând în mare măsură doar persoane vârstnice din Oradea, care au ieșit devreme la cumpărături. Cum însă soarele strălucește, iar temperaturile sunt în creștere, organizatorii și comercianții speră că în timpul zilei, numărul vizitatorilor va crește.

„Mă bucur că se poate organiza un eveniment fără restricții, mă bucur că revenim la viața normală. Îmi cer scuze că a trebuit doi ani să impunem restricții și să facem verificări. Mă gândesc că ați înțeles cu toții de ce. Am trăit ce nu ne-am fi dorit”, a spus prefectul Dumitru Țiplea, la deschiderea oficială a concursului.

Jurații au spus la rândul lor că nu vor avea o misiune ușoară și că, după primele observații, și-au dat seama că departajarea echipelor se va face cu dificultate. „Văd progres, văd tehnici noi de gătire, atenție la detalii, ingrediente noi, lucruri pe care le apreciem. Felicitări celor care țin de tradiții. Ne simțim ca la bunici de fiecare dată când suntem aici”, a spus Bogdan Vandici, un bucătar tânăr, dar apreciat, care a mai făcut parte din juriu și în edițiile anterioare.

Festivalul va continua şi duminică, tot în parcarea ERA Park, unde va avea loc un târg de produse locale numit "Fain din Bihor".

"D`ale porcului" este organizat de Asociaţia Culturală D’ART Oradea, cu sprijinul Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) – Filiala Judeţeană Bihor, sub patronajul Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT) România.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.673 RON
  • 1 EUR = 4.9459 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON