URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2021, 13:29

Detalii despre depozitul din Bihor unde ard cantităţi uriaşe de gunoaie. Primăria Salonta: „Nu a respectat regulile” (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

BIHOREANUL a aflat că depozitul de deşeuri din plastic care a luat foc, în noaptea de joi spre vineri, în Salonta, aparţine firmei GranuPlast Direct SRL, companie specializată în colectarea resturilor reciclabile şi transformarea lor în granule de plastic.

Firmă de reciclare

Potrivit datelor comunicate către Registrul Comerţului, GranuPlast Direct SRL a fost înfiinţată în 2017, cu obiectul principal de activitate recuperarea materialelor reciclabile şi având doi asociaţi, Ioana Man şi Elisabeta Todoran.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, GranuPlast Direct SRL colectează resturi reciclabile de la firme din Bihor şi importă din străinătate astfel de deşeuri, pentru a le transforma în granule şi fulgi de plastic, materie primă care apoi este comercializată.

„Marfa era asigurată, din câte am înţeles, a ars mai mult ce se află în curte, mai puţin construcţii. Sursa nu o cunoaştem nici noi, am înţeles că ar putea fi un stâlp de electricitate din vecinătate, dar că un raport final vom primi ulterior”, a declarat pentru BIHOREANUL un reprezentant al firmei, care a răspuns la numărul declarat la Registrul Comerţului, dar a refuzat să-şi decline identitatea.

Acuze de la Primărie

Pe de altă parte, Primăria Salonta sugerează că firma ar fi avut probleme şi în trecut. Printr-un mesaj pe propria-i pagină de Facebook, prin care a anunţat incendiul, Primăria susţine că firma ar fi primit mai multe avertizări din partea autorităţilor, dar fără să ofere detalii.

„Azi dimineaţă, depozitul de granule de plastic din fosta fabrică Golden Violet a luat foc. Proprietarul nici în urma a multor avertizări din partea autorităţilor nu a respectat regulile, iar acum arde cu un foc imens”, se arată pe pagina de Facebook a Primăriei.

BIHOREANUL a încercat să-l contacteze pe primarul Torok Laszlo, să lămurească ce reguli a încălcat firma, dar acesta nu a răspuns apelurilor telefonice de pe mobil, iar în Primărie nu a fost de găsit. La fel, nici viceprimarul Horvath Janos nu a putut fi contactat.

În curs de mutare

În schimb, reprezentantul GranuPlast Direct SRL a declarat pentru BIHOREANUL că singurele probleme pe care firma le-a avut cu Primăria au fost sesizări ale unor salontani. „Vecinii au făcut reclamaţii, cu privire la aspect, nu le plăcea că firma este acolo, deşi noi nu avem mirosuri, lucrăm doar cu deşeuri din plastic”, a precizat bărbatul.

Surse din rândul comisarilor de mediu bihoreni au confirmat pentru BIHOREANUL că firma salontantă a fost amendată în 2019, pentru că a depozitat saci cu deşeuri neconform. „Nu au fost probleme deosebite, pentru că deşeurile erau exclusiv din plastic”, a precizat sursa BIHOREANULUI.  

Pe de altă parte, însă, reprezentantul firmei salontane spune că firma urma să mai funcţioneze pe amplasamentul de pe strada Ghestului din Salonta doar o săptămână. „Eram în curs de mutare, amplasamentul închiriat nu mai era profitabil. Am amenajat o altă locaţie, nu în Salonta, şi urma să ne mutăm peste o săptămână”, a mai spus bărbatul.

Peste 60 de pompieri

La ora 13, la incendiul din Salonta erau mobilizaţi peste 60 de pompieri bihoreni, din cinci subunităţi, care acţionează în continuare pentru lichidarea incendiului.

Misiunea lor este dificilă, deoarece fumul este dens, temperaturile foarte ridicate, iar deşeurile din plastic se aprind foarte uşor. 

După ce incendiul va fi stins, depozitul va fi controlat de comisarii de mediu bihoreni, prezenţi la faţa locului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu stiu cat o sa fie....
Nu stiu cat o sa fie amenda de la mediu dar ma intreb daca nu ies, astia si altii ca ei, mai ieftin cu amennda pentru poluare dacat daca ar prelucra deseurile din plastic, acesta fiind solutia finala sa scape de ele???? Intreb doar nu arat cu dejetu!
Postat 09 Iulie 2021, 13:48 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON