URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 10 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă tot nu s-au putut dărâma clădirile de pe Avram Iancu și Evreilor Deportați, Primăria încearcă să lărgească străzile, în detrimentul copacilor și al locurilor de parcare. Cel mai nou proiect este transformarea în drum cu două benzi pe sens a străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat și Atelierelor...
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Ianuarie 2016, 17:42

Democraţie în Universitate: Studenţii candidaţi la Senat au un program comun, prin care cer transparenţă, mai multe burse şi facilităţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un grup de 12 studenţi orădeni, toţi candidaţi pentru un loc în Senatul Universităţii din Oradea, s-au coalizat şi au lansat un program comun.

"Candidaţii, care provin de la 8 facultăţi, sunt determinaţi să aducă un suflu nou activităţii din forul suprem al universităţii. Aceştia consideră că interesele studenţilor nu sunt reprezentate în mod legitim şi cred că pot aduce modificări semnificative. Majoritatea dintre candidaţii propuşi au un background în asociaţiile studenţeşti, fiind cei care au organizat mare parte din proiectele desfăşurate în cadrul Universităţii din Oradea, de către ONG-urile de profil", se arată într-un comunicat transmis marţi de grupul celor 12 candidaţi.

Cu un program intitulat "#Democraţie în UO!", tinerii etalează 10 revendicări: consultarea permanentă a studenţilor în luarea tuturor deciziilor, informare publică despre deciziile luate la nivelul Senatului şi a Consiliului de Administraţie prin toate căile de comunicare, în special, pe cele online, transparenţă în distribuirea locurilor în cămine şi eficientizarea acestui demers printr-un sistem informatizat, dar şi creşterea numărului de burse şi creşterea ponderii de burse sociale de la 20% la 30% din totalul burselor.

De asemenea, studenţii cer transparenţă în procesul de distribuire a locurilor pentru tabără, dar şi ca evaluarea cadrelor didactice să fie realizată exclusiv de studenţi prin reprezentanţii acestora şi rezultatele să fie publice, iar procentul pe care aceste chestionare îl au în evaluarea cadrelor didactice să fie de minim 33,3%.

Tinerii mai vor curse speciale pentru studenţii din judeţele limitrofe (Sălaj, Satu Mare, Arad) şi localităţile din judeţul Bihor (Aleşd, Beiuş, Salonta, Marghita) cu microbuzele universităţii, subvenţionate integral sau parţial de Univeristatea din Oradea, acces facil la bazele didactice şi educaţionale ale Universităţii (Gaudeamus – Stâna de Vale, Pomicola – Protecţia Mediului etc.), redeschiderea Clubului Studenţesc şi organizarea unor evenimente tematice în vederea revitalizării vieţii studenţeşti din campus, şi, în final, să fie sprijiniţi să înfiinţee Casa de Cultură a Studenţilor în cel mai scurt timp.

"Echipa #Democraţie în UO este deschisă dezbaterilor şi întrebărilor venite din partea tuturor membrilor comunităţii academice. Putem fi contactaţi pe pagina de facebook cu acelaşi nume şi aşteptăm comentariile dvs. şi pe Studentocraţia, ziarul studentului orădean", mai transmit candidaţii.

Cei zece studenţi coalizaţi sunt Ioan Ardelean (Facultatea de Medicină şi Farmacie), Andrei Crăciun (Facultatea de Industrie Managerială şi Tehnologică), Marius Deaconu (Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice, Ştiinţele Comunicării), Sorin Furdui (Facultatea de Geografie, Turism şi Sport), Rebeca Guţ (Facultatea de Medicină şi Farmacie), Oana Meşter (Facultatea de Ştiinţe Economice), Bogdan Mirăuţă (Facultatea de Protecţia Mediului), Mihaela Pop (Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane), Andrei Toia (Facultatea de Ştiinţe Economice), Diana Toderici (Facultatea de Protecţia Mediului), Henrietta Varady (Facultatea de Arte), Ştefan Volda (Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane). Echipa este susţinută şi de asociaţiile studenţeşti orădene.  

Alegerile pentru Senatul Universitar sunt programate pentru miercuri, 27 ianuarie, când atât studenţii, cât şi cadrele didactice şi cercetătorii Universităţii sunt chemaţi la urne. În total, vor fi aleşi 76 de senatori, dintre care 57 cadre didactice şi 19 studenţi. Totuşi, profesorii şi cercetătorii cu drept de vot vor putea să voteze doar cadrele didactice, iar studenţii doar propriii lor reprezentanţi.

Dacă nu se va întruni cvorumul necesar, al doilea tur de scrutin este programat pentru data de 1 februarie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6271 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON