URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2011, 09:31

Decanul de la Protecţia Mediului, Vasile Bara: "Tot ce trăim e ecologie"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

 Cu câteva zile înainte să înceapă admiterea pentru următorul an universitar, decanul singurei facultăţi orădene cu specializări în domeniul ecologiei, Vasile Bara, spune că tinerii care optează pentru această facultate nu o fac fiindcă n-ar intra la alta, ci din pasiune.

Profesorul îşi asigură viitorii studenţi că dascălii acestei facultăţi sunt şi ei ecologişti convinşi, care nu-i vor învăţa să taie copaci pentru a se îmbogăţi, ci să planteze arbori, pentru a face viitorul tuturor mai bun.

Facultate-brand

- Ce specializări oferă Facultatea de Protecţia Mediului? Câtă consistenţă este îndărătul denumirii lor?

- Avem 11 specializări pentru studiile de licenţă: Zootehnie, Agricultură, Horticultură, Silvicultură, Prelucrarea lemnului, Exploatări forestiere, Inginerie şi Management în Alimentaţie Publică şi Agroturism, Controlul şi expertiza produselor alimentare, Tehnologia prelucrării produselor agricole, Inginerie peisagistică şi Ingineria sistemelor biotehnice şi ecologice, care e cea mai veche. Protecţia mediului se învaţă la toate specializările, pentru că la fiecare se studiază probleme legate de ape, sol, poluare. Cea mai apropiată de ecologie e, însă, Ingineria sistemelor biotehnice şi ecologice.

- Ce specialişti are facultatea? Sunt ei ecologişti convinşi sau de nevoie?

- Facultatea noastră este un brand pentru România, pentru că specializarea Ingineria sistemelor biotehnice şi ecologice a fost prima de acest gen din ţară şi are specialişti pe măsură. Mulţi dintre colegii noştri sunt şefi de promoţie ai facultăţii noastre. Totodată, eu conduc doctoranzi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, iar aceştia predau aici. Toţi colegii sunt specialişti din agricultură, industrie, chimie, biochimie, biologie. Fiind specialişti, normal că sunt şi ecologişti.

- E adevărat ce spun gurile rele, şi anume că la facultatea dvs vin doar studenţii care nu ar intra la alte facultăţi?

- Gura lumii nu poţi s-o opreşti, dar situaţia e alta. Eu, când mi-am ales profesia, am optat pentru Medicina Veterinară fiindcă asta mi-a plăcut, chiar dacă înainte făcusem şcoala silvică. Tinerii de azi fac la fel: se orientează după preferinţe. Şi se gândesc şi la viitor, pentru că problemele legate de ecologie vor fi tot mai importante şi în România.

Tinerii nu vor agricultură

- Care specializări sunt cele mai căutate de studenţi? Dar pe piaţa muncii?

- Cea mai căutată, din perspectiva tinerilor, este Controlul şi Expertiza Alimentelor, pentru că se gândesc că vor ajunge inspectori la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului. Însă adevărul e că o mare parte din ei nu vor lucra la OPC, ci ajung în fabrici, unde e nevoie de ingineri în alimentaţie. Ingineria mediului este şi ea căutată, la fel Silvicultura. Mai puţini studenţi sunt la Zootehnie, Agricultură şi Horticultură. Pe piaţa muncii, ingineria alimentară, a mediului şi managementul în agroturism sunt foarte căutate.

- Câţi studenţi aveţi într-un an şi câţi dintre ei ajung după absolvire să lucreze în domeniul în care s-au specializat?

- Anual se înscriu aproximativ 800 de studenţi şi termină cam 550. E un rezultat bun, zic eu. Aproape 45% din absolvenţi îşi găsesc de lucru în domeniul pentru care s-au pregătit. Îi ajută şi faptul că îi ducem la practică în unităţi, se formează acolo şi îşi fac legături cu angajatorii.

- Ce acţiuni "eco" organizează studenţii şi cadrele didactice în Oradea şi în jurul oraşului?

- Merg la curăţat în parcuri naturale, montează plăcuţe informative la arbori. Mai fac şi stropiri de pomi în diferite păduri din judeţ. Au făcut şi plantări în jurul Oradiei şi participă la ecologizări pe malurile Crişului Repede.

Totul e ecologie

- Dvs. personal cum vedeţi ecologia?

- Ecologia e în strânsă legătură cu sufletul omului, chiar dacă acest cuvânt e mai nou în vocabular. Mâncarea noastră, tot ce folosim şi tot ce avem nevoie se leagă de ecologie, de felul în care ne îngrijim mediul. Tot ce trăim înseamnă ecologie.

- Ce credeţi, în Oradea sunt ecologişti autentici sau doar activişti buni de gură?

- Sunt oameni cu experienţă, care sunt cu adevărat ecologişti, precum unii specialişti la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Şi între cadrele noastre sunt ecologişti care se pricep şi lucrează, chiar dacă lumea nu aude de ei, la probleme legate de mediu.

- De ce are nevoie Oradea pentru a fi un oraş curat şi cu simţ ecologic?

- De o gazdă bună, adică de primar bun. Pe lângă asta, e nevoie de consilieri locali cu discernământ, care să se implice în problemele oraşului. Primarul singur nu poate, toată echipa trebuie să pună umărul. În ultima perioadă, fără să vreau să fac politică, observ că începe să se ţină cont de ecologie, ceea ce e de apreciat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Minciuna
Minciuna curata, acest derbedeu este corupt pana in maduva oaselor, are o vila in Borod in zona Misca unde are un slugoi din Topa de Cris, Bodea Ioan, pe fiul acestuia un analfabet agramat l-a facut Bara cu diploma de licenta ba se pare ca si cu un master. Asta e asa ecologist ca fura lemne cu raba impreuna cu nasul sau sub obladuiea nevestei politista in Borod.
Postat 17 Iulie 2011, 15:31 de Horia
aa
si spagile s ecologice?:)unt
Postat 04 Iulie 2011, 20:16 de aa
fals
In realitate Facultatea de Protectia Mediului NU ARE NIMIC IN COMUN cu ecologia. Denumirea facultatii este o minciuna cat Bara. Este o facultate de agronomie si horticultura, adica de tarani cu diplome (si la propriu si la figurat). La Universitatea din Oradea exista doua specializari de stiinta mediului, la Facultatea de Stiinte este Ecologie si Protectia Mediului, respectiv la IGRI Geografia Mediului. dar din pacate multi vor lua tapa mergand la Fac. de Mediu fara sa inteleaga ca acolo nu dau de ecologie....
Postat 04 Iulie 2011, 14:54 de stiinte
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON