URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2011, 17:35

De ziua lor, copiii orădeni s-au distrat cu jandarmii şi pompierii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor şi-au deschis porţile, prezentându-le micuţilor utilajele şi tehnica folosită.

Şi distracţie, şi educaţie

Peste 800 de şcolari şi preşcolari de la instituţiile de învăţământ din Oradea, dar şi din alte localităţi ale judeţului, însoţiţi de cadre didactice şi părinţi, au vizitat miercuri subunităţile de intervenţie ale pompierilor.

Autospeciala de descarcerare, echipamentele de salvare din mediul acvatic, dispozitivul de salvare din spaţii înguste, autoscara mecanică şi autospeciala pentru evacuarea fumului şi gazelor au fost câteva din mijloacele de intervenţie care le-au fost prezentate micuţilor.

"De asemenea, au fost prezentate exerciţii demonstrative specifice cu tehnica din dotare, cei mai curajoşi dintre copii participând activ la acţiunile de salvare de la înălţime cu ajutorul pernei gonflabile şi de refulare a apei la punct fix. Echipamentele şi accesoriile speciale din dotarea autospecialelor, precum şi modul de folosire al acestora în cazul producerii unor situaţii de urgenţă au fost puncte de atracţie pentru vizitatori", se arată într-un comunicat al ISU Crişana.

Pe lângă că le-au oferit picilor o distracţie pe cinste, pompieri le-au spus copiilor şi câteva măsuri de prevenire a incendiilor, făcându-i să conştientizeze importanţa cunoaşterii comportamentului adecvat pentru prevenirea unui incendiu.

Demonstraţii pentru pici

Şi jandarmii au pregătit un program special pentru sutele de copii care au vizitat sediul Jandarmeriei Bihor. Prima activitate a fost finala "Cupei Jandarmeriei", concurs de minifotbal pentru liceeni, la care campioană s-a dovedit echipa Colegiului Tehnic Mihai Viteazul din Oradea. Pe locul II s-a clasat Colegiul Economic Partenie Cosma, pe III Liceul Teoretic Lucian Blaga, iar pe IV Liceul Pedagogic Nicolae Bolcaş Beiuş.

"Prin această competţie am reuşit să promovăm spiritul fair play, atât în rândul competitorilor cât şi în rândul galeriilor. Premiul pentru cea mai frumoasă galerie a revenit Grupului Şcolar "V. Voiculescu"", se arată într-un comunicat al Jandarmeriei.

După fotbal, jandarmii le-au oferit vizitatorilor exerciţii demonstrative, cu grupa specială antiteroristă care a trebuit să captureze răufăcătorii care au atacat un transport special care conţinea muniţie şi cu unul din câinii Jandarmeriei care a demonstrat modalitatea de intervenţie pentru imobilizarea unui infractor. Totodată, luptătorii din grupa specială au demonstrat câteva exerciţii de autoapărare, iar ultimul exerciţiu a fost un spectacol de dresaj canin în care au fost implicati şi copiii.

La final copiii au luat cu asalt atelierele de prezentare a armamentului şi tehnicii şi-au făcut fotografii cu câinii de servciu şi s-au plimbat cu maşinile Jandarmeriei.

Dans, muzică şi voie bună

Ziua Internaţională a Copiilor a fost un prilej numai bun pentru fiecare unitate de învăţământ din Bihor să organizeze activităţi speciale pentru copii. Totodată, Primăria Municipiului Oradea şi Administraţia Imobiliară Oradea au organizat diferite evenimente în Orăşelul Copiilor.

Programul a început pe scena Amfiteatrului, unde elevii Şcolii Generale George Coşbuc au prezentat un spectacol de dans. Tot pe această scenă, până au prezentat spectacole de dans, muzică şi muzică populară copiii de la Liceul de Artă şi de la Palatul Copiilor.

În paralel, lângă terenul de skate a avut loc un concurs de desene pe asfalt, cu tematica mijloace de transport cu roţi, iar pe terenul de baschet au avut loc diferite concursuri organizate de Asociaţia ProEgal.

De asemenea, au avut loc diferite ateliere de creaţii, spectacole de teatru în limba română şi maghiară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON