URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2019, 08:30

De la Sunetul Muzicii la cele șase penisuri

De la Sunetul Muzicii la cele șase penisuri foto: Teatrul Regina Maria
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu mai puţine spectacole decât în anii trecuţi, mă aşteptam să văd mai mulţi spectatori la FITO 2019. Dar, la unele, mai ales la cele înscrise în concurs, au fost multe locuri libere în sală. Am bifat 5 zile din cele 8 ale festivalului şi voi face o scurtă trecere în revistă a ceea ce am văzut.

"Familia Tót" (de Örkény István, regia Sânziana Stoican, Teatrul Ioan Slavici, Arad) s-a anunţat la un premiu cu un text puternic, montat inteligent şi jucat fără ezitări. "Before Breakfast" (de Eugene O`Neil, regia: Andrei şi Andreea Grosu, Teatrul Maria Filotti, Brăila) a fost jucat în două personaje dar a generat apăsări cât pentru o tragedie colectivă.

"Brutus sau Uciderea lui Iulius Cezar" (de Tüncer Cucenoğlu, regia Irakli Gogia, Tbilisi Drama Theatre, Georgia) a primit multe ovaţii la final, dar niciuna dintre ele pentru cel de la supra-titrare, care a fost un dezastru cu multe decalaje şi desincronizări ce au pus în umbră apreciabilele instrumente scenografice şi regizorale.

"Monstrul Nisipurilor" (de Csaba Szekely, regia Andi Gherghe, Teatrul Dramatic Fani Tardini, Galaţi) a intercalat echilibrat şi cu mult umor câteva poveşti care s-au ciocnit suficient de savuros pentru a justifica, în final, titlul ales de autor. Unul dintre spectacolele favorite ale publicului.

"Medea's Boys" (de Ionuţ Sociu, cu fragmente din "Medeea" de Euripide, regia Andrei Măjeri, Teatrul Apollo 111), a fost de departe cel mai solicitant. Cu un text greu, inspirat din mitologia greacă, şi un debut vulgar, spectacolul a fost şef la dezertări din sală - doar eu am numărat 9 (toate femei). Cele rămase s-au bucurat de o scenă nud de grup, ce a arătat mult mai mult d.p.d.v. artistic decât cele 6 penisuri şi tot atâtea cururi de bărbaţi tineri şi frumoşi.

Cu tot respectul faţă de concurenţă, "Avalanşa" (de Tüncer Cucenoğlu, regia Petru Vutcărău, Teatrul Regina Maria, Oradea), cu fascinanta sa poveste a oamenilor îngropaţi în teamă, pare dintr-o ligă superioară şi aş miza pe el la premiul pentru cel mai bun spectacol. Risc acest pariu deşi am ratat două dintre titlurile înscrise în concurs.

Cel mai vânat spectacol invitat a fost "Navigatorul" (de Conor McPherson, regia Cristian Juncu, Teatrul Naţional Tg. Mureş), în care orădeanul Richard Balint s-a afirmat suficient pentru a câştiga premiul UNITER pentru rol secundar. O construcţie foarte solidă, cu personaje savuroase, dar şi o durată îngrozitoare, nejustificată - 3 ore şi 20 min. Şi aici vulgaritatea limbajului a fost o temă de discuţie pentru cei cu aşteptări mai limitate.

Cireaşa de pe tort a fost "Sunetul Muzicii", construit în jurul minunatei Adela Lazăr, care respiră rolul Mariei prin toţi porii. Lansat chiar înainte de închiderea teatrului pentru schimbarea scenei, "Sunetul Muzicii" va avea nevoie de timp pentru a fi văzut din nou de orădeni. Până atunci poate se mai reglează chimia dintre personaje, pentru a înţelege şi cei care n-au văzut filmul de ce se îndrăgosteşte colonelul Von Trapp de sfioasa Maria.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON