URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2020, 10:33

De ce Oradea nu este capitala României

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Omul de televiziune Doru Ionescu va lansa zilele acestea "Dan Andrei Aldea: Zbateri. Zboruri. Lumini", o carte despre, probabil, cel mai apreciat muzician român contemporan. Cunoscut pentru seria de emisiuni "Remix" de la TVR, jurnalistul a adunat mai multe texte semnate de muzicieni, jurnalişti şi oameni de muzică din ţară şi din străinătate despre Dan Andrei Aldea. Am avut onoarea să semnez şi eu un text ("Seara în care Oradea a fost capitala României"), în care am povestit despre primul concert din România, primul după 33 de ani, al muzicianului auto-exilat în Germania.

Am încheiat textul cu următoarele rânduri: "La o lună după dispariţia artistului, vorbeam cu prietenul care îmi arătase fotografia aceea din Germania. Mi-a mărturisit că va propune Primăriei Oradea să denumească "Dan Andrei Aldea" una din aleile pietonale de pe marginea Crişului Repede, unde muzicianul se plimba adesea cu soţia sa. «E simplu, nu trebuie să-şi schimbe nimeni domiciliul în actele de identitate... Ar fi frumos!». Am plusat şi eu cu o idee: o dată pe an, de ziua de naştere a artistului, "Marşul lui Iancu", ce se aude din turnul Primăriei la ora exactă, să fie înlocuit cu primele măsuri din "Om bun". "Ar fi un mod simplu şi elegant de a-i mulţumi unuia dintre cei mai mari muzicieni români pentru onoarea de a fi împărţit cu noi ultimii săi ani de viaţă. Oricum suntem experţi în recunoaşterea valorilor după ce le-am pierdut definitiv. Aşteptăm data de 9 martie să vedem ce iese."

Întâmplarea face ca textul pe care îl citiţi acum să apară în varianta tipărită a BIHOREANULUI exact în 9 martie, ziua de naştere a lui Dan Andrei Aldea. Dar, din nefericire, "Om bun" nu se va auzi astăzi din turnul Primăriei. Cauzele sunt în mare măsură de ordin tehnic - sistemul ceasului este foarte complicat şi, după decesul celui care îl întreţinea de ani de zile, nimeni nu ştie exact cum se controlează. Până la înlocuirea cu unul mai modern, tot ce pot face cei din Primărie este să se roage să nu se defecteze.

Dar pe lângă cauzele tehnice, nici cei din Primărie nu au fost prea excitaţi de ideea mea. Timpul fiind scurt, n-am luat-o cu propunerea pe calea legală (cereri, petiţii etc), ci am sunat pe cineva din instituţie. Atenţie, nu are şi nu a avut mustaţă! "Nu cred că legăturile lui Aldea cu Oradea sunt atât de puternice încât să se justifice aşa ceva", mi-a răspuns. Nu voiam să par prea îndrăgostit de propria-mi idee, aşa că i-am acceptat opinia. Prietenul de care pomeneam în citatul din carte a încercat şi el din altă direcţie. N-a mers nici aşa.

Acordurile cântecului "Om bun" intonate la ora exactă, o singură zi pe an, ar fi fost un gest de recunoştinţă nu doar din partea Oradiei, ci şi din partea României, cu care Dan Andrei Aldea s-a aflat în mare supărare. Întorcându-se, artistul a făcut primul pas spre împăcare, dar ţara nu şi-a cerut niciodată scuze pentru că l-a alungat. Păcat că Oradea nu are curajul să inoveze şi preferă întotdeauna varianta mai confortabilă de a-i copia pe alţii. Astfel a ratat ocazia să fie capitala României pentru încă o zi. Poate la anu’.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON