URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2018, 11:46

Cum va fi Oradea peste 30 de ani?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce s-a făcut centura, ne-am dat seama că o bandă pe sens nu e suficientă, aşa că a început munca pentru a doua. După ce s-a dat drumul la centură pe 2 benzi, am constatat că sensurile giratorii nu sunt bune şi s-au făcut traversări supraterane. Abia după ce s-a inaugurat turbogiraţia a apărut ideea traversării subterane a centrului. Construim prima dată mega-clădiri gen Catedrala Ortodoxă şi apoi ne gândim să facem parcări sub ele. Suntem mereu cu un pas-doi în urmă.

Din poziţia de diletant cu rubrică la ziar, cred că planificarea oraşului trebuie gândită uneori ca la şah, cu 4-5 mutări înainte. Timpul nu e totdeauna cel mai bun amic al investiţiilor. Un drum sau o parcare nu se termină în 2 zile, ci în 2 ani, şi s-ar putea ca atunci când va fi inaugurată investiţia să fie deja depăşită de noile necesităţi. Oradea creşte şi mă bucur pentru asta, dar, asemenea unui copil, aş vrea să crească frumos şi sănătos.

Oradea trece în prezent prin faza în care trebuia să fie acum 25 de ani - investiţii în infrastructura rutieră pe fondul creşterii previzibile a numărului de maşini. Au fost mulţi ani de stagnare, din păcate, care încă se simt. Dacă făcea atunci paşii necesari, acum preocupările administraţiei locale trebuia să fie altele - taxe prohibitive pentru accesul auto în centru, creşterea utilizării transportului în comun, construirea de parcări la intrările în oraş pentru navetiştii motorizaţi etc.

E bine că se fac drumuri, parcări şi poduri, dar în lumea mare, mai dezvoltată şi mai civilizată, preocupările de acum sunt exact inverse - mai puţine maşini, mai mult mers pe jos sau cu bicicleta, mai puţină poluare, mai mult verde. În România ne închinăm la zeul automobil mai tare decât în anii de după inventarea lui. Iarba şi trotuarul devin spaţiu de parcare, poluarea creşte, iar în toată povestea omul cade mereu pe locul doi.

Cum va fi Oradea peste 30 de ani şi ce nevoi vor avea atunci orădenii? Iată o temă de meditaţie care ar putea influenţa investiţiile viitoare. Până atunci, continuăm să facem ceea ce alţii făceau în urmă cu decenii. Dar dualitatea mea e condamnabilă. Ca automobilist mă bucur de un drum sau de un pod nou, de un loc de parcare în plus, în vreme ce, ca pieton, îmi doresc trotuare mai libere, spaţii verzi mai multe, mai puţine maşini puse pe iarbă şi aer mai curat.

Enrique Peñalosa, fost primar al capitalei Columbiei, omul care a declarat război maşinilor, a redat trotuarele pietonilor şi a construit 350 de km de piste pentru biciclişti, spunea că un oraş civilizat nu e cel în care toată lumea se deplasează cu maşina personală, ci acela în care toţi locuitorii folosesc transportul în comun. În prezent, omul e consultant în strategii urbane şi dă sfaturi primăriilor din toată lumea. Un bilet de avion până la Oradea pentru domnia sa ar putea fi una dintre cele mai inspirate investiţii pentru viitor ale municipalităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
39 Comentarii
In Oradea
vreau sa cred că nu vom mai avea peste 30 de ani oameni cu limbaj "original". Sper sa se cizeleze până atunci.
Postat 11 Septembrie 2018, 16:44 de User anonimizat
Bihoreanoradean
Foarte bine va arăta Oradea peste 30 ani. Apropo de limbaj ,E ORIGINAL.
Postat 11 Septembrie 2018, 15:40 de Sandu1206
@ moderator
Îmi cer scuze că s-a ajuns aici, deși mi-am propus sa-l ignor pe individ. Totuși mă așteptam sa-l atenționați pentru limbajul folosit (el și cei care el).. in fine..
Postat 11 Septembrie 2018, 13:46 de User anonimizat
RE: @ moderator
Mesajul era general, pentru toţi.
Postat 11 Septembrie 2018, 21:17 de Moderator
@ sandu
Ești demn de mila. Cauta-ti un doctor bun. Poate scapi..
Postat 11 Septembrie 2018, 13:01 de User anonimizat
RE: @ sandu
Ajunge cu atacurile reciproce! De ce nu discutaţi pe tema supusă atenţiei de articol?
Postat 11 Septembrie 2018, 13:36 de Moderator
Praf .!!!!!
Vor venii alti primari, gen care au proprietati acum in tot centrul Oradiei, averi facute prin puterea partidelor PSD & PDL, UDMR chiar si PNL Etc., nimanui nu curat oua, doar ca, cand ajung la putere sarantocii, devin chiaburi peste noapte. De ce credeti ca e buna politica??? Pentru inavutire injusta!!!! Logic. Ne dor mintile, ne gandim cum va fi orasul peste 30 de ani, dar eu va intreb alta: ce limba se va vorbii peste 500 de ani, ce fel de cetateni va popula romania daca asa se va mai numi, oare Oradea sevamai numi asa? Va mai exista? Pe mine ma intereseaza prezentul si cum traim ca dupa ce nu voi mai fii ce mai conteaza, cine, cum, si ce ramane.
Postat 11 Septembrie 2018, 12:29 de Dale_lui_Mitica
Bihoreanoradean
Tu și tds , nu sunteți mulțumiți de orice se face in orașul ăsta, că e bun , că e rău, și mai intervine și Adrian Platona. Voi sa va vedeți de ajutoarele sociale și de cele 7 zile de muncă în folosul comunității.
Postat 11 Septembrie 2018, 12:07 de Sandu1206
@ soricel
Tipul e caz pierdut. Nu ai ce să-ți pui mintea cu el. Indiferent de atitudinea sau limbajul folosit de el sau de alți câțiva ca el, eu îmi spun părerea vizavi de subiect și atât, pentru că altfel comentariile degenerează întotdeauna spre alte subiecte. De fapt cred că asta este și intenția lui: să ajungă orice discuție în derizoriu.
Postat 11 Septembrie 2018, 10:03 de User anonimizat
?
@bihoreanoradean: Acest individ are două obsesii! 1. Ligheanul 2. Că eu trăesc pe pensia tatălui meu! Dă-mi o idee....ce argumente să mai aduc că nu e așa?
Postat 11 Septembrie 2018, 09:08 de soricel
Bihoreanoradean
Nici un primar după '89 nu a fost interesat de gaz, și nu doar din Oradea.
Postat 11 Septembrie 2018, 08:59 de Sandu1206
@ sandu
Poți să aștepți mult și bine după gaz.. cel puțin cat e bolovanul la putere, în Oradea nu va exista gaz. Și apropo de chestii sociale/socialiste: sistemul centralizat de termoficare este o moștenire socialistă costisitoare. Dar așa poți controla un oraș întreg. Chiar tu mi-ai dat exemplul cu costul racordării. Pai daca din astfel de motive nu nu se permite accesul la gaz, însemna că sistemul de termoficare din Oradea e tot o firma mascată de ajutor social.
Postat 11 Septembrie 2018, 08:48 de User anonimizat
!!!!
@Sandu1206:" Socialule este care ești"...Mă, trebuie să ai un lighean în cap să te poți exprima în halul ăsta!
Postat 11 Septembrie 2018, 08:41 de soricel
Bihoreanoradean
Perfect. Și eu aștept gazul in casă. Dar mai durează, nu se pot face toate deodată.
Postat 11 Septembrie 2018, 08:35 de Sandu1206
Sandu
Da îmi permit. Te oftici?
Postat 11 Septembrie 2018, 08:18 de User anonimizat
Bihoreanoradean
Tâmpitule care ești. O să-ți permiți să plătești 5000-8000 Ron ca să-ți instaleze gazul in casă. Sau o sa le spui că tu ai copil de crescut și să plătească primăria. Socialule este care ești
Postat 11 Septembrie 2018, 08:07 de Sandu1206
@ sandu
Vizavi de povestea cu ligheanul pentru care ai făcut o obsesie: eu îmi doresc doar sa nu mai depindem de cet și doar sa avem rețele de gaz in Oradea, așa cum există în lumea civilizată (chiar și pe sate). Crezi că am cerut mult sau are vreo legătură dorința mea cu psd? Gândește un pic înainte să aberezi pe aici.
Postat 11 Septembrie 2018, 07:54 de User anonimizat
David
Eu zic sa încerci să te controlezi și să te exprimi civilizat. Eu mi-am exprimat o părere pertinenta pe aici, pe cănd tu împrăștii cu fecale. Nu poți spune nimănui să plece din locul unde sa născut și a crescut doar pentru că are o părere diferita de a ta. Felul în care te exprimi și îți susții idolul, precum și acțiunile lui, este calea spre totalitarism. Nu uita vorbele astea spuse de un adevărat politician de dreapta (dacă înțelegi despre ce este vorba): „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“
Postat 11 Septembrie 2018, 07:51 de User anonimizat
@Bihoreanoradean
mars ma mizerie comunista, imputita, care mananca seminte si bea bere in fata blocului. Esti exact ca restul pe care ii cunost (putini intradevar), te plangi si nu iti convine nimic, dar nici nu faci nimic, esti prins intr-un paradox la infinit. Nu iti convine Oradea, te poti muta oricand, si macar scapam de un infectat ca tine, o ciuma a societatii
Postat 11 Septembrie 2018, 00:35 de David
Bihoreanoradean
Datorită lui "pesedeu" , te speli la lighean. Îți crești copilul din ajutor social mulțumită lui PSD-ESCU.
Postat 10 Septembrie 2018, 23:33 de Sandu1206
Soricel
Mine mi se rupe de GRAMATICĂ, GRAMATICA nu-mi baga bani in buzunar. Ție ți-ar fi băgat, dar ești prea PROST. Felicitări Bolojan, vrem sa vedem Oradea mare
Postat 10 Septembrie 2018, 23:30 de Sandu1206
David
Cred că ai reușit să te descrii perfect in ultimul comentariu. Știu, doare adevărul.. Hai sictir
Postat 10 Septembrie 2018, 23:17 de User anonimizat
.
au navalit postacii cu multiple conturi, platiti de pesede :))) Vai ce haioase sunt de obicei conturile astea gen bihoreanoradean sau soricel :)) niste oameni ratati, maronii pe limba din cauza ca stapanii lor nu se spala pe fund prea des. Genul lor nu moare niciodata, chiar daca individual moare fiecare in chinuri din cauza veninului adunat in atatia ani de ura
Postat 10 Septembrie 2018, 22:07 de David
!!!
@Sandu1206: Le ai cu gramatica...ca proasta! Auzi tu.. ce-l mai....mă Sorbonel, învață mă gramatica!
Postat 10 Septembrie 2018, 21:02 de soricel
Corectie
"va fi"
Postat 10 Septembrie 2018, 20:43 de Sandu1206
Apropo
In 30 de ani , Oradea bagi ce-l mai avansat oraș din România.
Postat 10 Septembrie 2018, 20:15 de Sandu1206
Soricel
Mi îmi place Oradea , și sunt mândru, tu ești ăla care te plângi că babele și dai pe toată lumea în judecată. Nu ai observat că nu te baga nimeni in seama, doar noi ăștia de la comentarii.
Postat 10 Septembrie 2018, 20:14 de Sandu1206
!!!
@Sandu1206:Dar pleacă tu cu tată posibil nomentaclurist de schimba mașinile ca sosetele/chiloți!
Postat 10 Septembrie 2018, 20:04 de soricel
Soricel
Tâmpitule tocmai ai scris " Oradea peste 30 ani va fi un oraș c...at! Iacă pozna! " . PLEACĂ. Nu-i de nasul tau Oradea.
Postat 10 Septembrie 2018, 19:28 de Sandu1206
Ce lula mea/"Gaitele/ Kiritescu
@Sandu1206: De ce să plec eu? Se pare ca tie nu-ti place ROMÂNIA! Pleaca atunci !
Postat 10 Septembrie 2018, 19:01 de soricel
Soricel
Și eu le schimb in capitalism. Nu îți place la Oradea PLEACĂ
Postat 10 Septembrie 2018, 18:53 de Sandu1206
!!!
@Sandu1206: Zi ceva concret! OK, vedem lucrurile diferit! Tac-tu a schimbat nu știu câte mașini în Epoca! Asta e! Dar tu? Eu zic sa ieșiți în PU/tu și edilul/si sa jucați Perinita! Cu pupat pe gură...
Postat 10 Septembrie 2018, 18:30 de soricel
Soricel
Eu de asta îți spun că la Bârlad sau Vaslui e de tine
Postat 10 Septembrie 2018, 18:05 de Sandu1206
Ai zis bine ... Luciane!
Oradea a avut o strategie urbanistică concepută în urmă cu mai bine de un deceniu ... dar s-a schimbat echipa "politică" și totul a fost închis într-un dulap !?!
Postat 10 Septembrie 2018, 18:02 de CrisDumi
burene sau buruieni?
....edilului...hai Sandele,sari! Apara-l pe netrebnic!
Postat 10 Septembrie 2018, 17:38 de soricel
!!!
Oradea peste 30 ani va fi un oraș c...at! Iacă pozna! Am vrut să scriu CUR AT! După chipul și asemănarea exilului INEGALABIL, GENIAL, FANTASTIC, SUPERMAN! Tanti cu audiența măcar a primit un răspuns! Eu a trebuit să mă conversez cu o D-na din Piramidă și un obscur consilier! Nu știu cine era! Dar nu cedez! Îl dau în judecată și sper că Instanța sa-l oblige să țină audiențe!
Postat 10 Septembrie 2018, 17:36 de soricel
Un oras viu?
Administratia trebuie sa aduca lumea "buna" sa locuiasca in centru. Dupa '44 in centru nu a mai fost un loc in care sa locuiasca elitele. Daca dispar locuintele sociale si amarastenii, care au cumparat apartamante imense in palate la pret de garsoniera de nefamilisti pe Borsului fara sa isi permita un minim de intretinere al acestora, altfel va fi atmosfera pe stadutele adicente centrului istoric. Fara acesti locuitori cu stare nu va fi centrul niciodata infloritor. Apoi cat mai multe strazi pietonale, piatete, strazi asfaltate ca in palma. Si sa ne vindem imaginea caa una boema, elitista, centru SPA.
Postat 10 Septembrie 2018, 16:02 de alexcuce
Oare creste?
Un oraș care rămâne strict în limitele lui geografice, un oraș în care populația îmbătrânește și emigrează iar natalitatea e la cel mai mic nivel din ultimii 25 - 30 de ani, un oraș din care tinerii merg la studii fara sa se întoarcă să pună în practică cunoștințele dobândite, un oraș în care daca te nemulțumește ceva esti invitat să te muți la tara, un oraș în care doar taxele cresc, este un oraș care sta pe loc! Articolul e un elogiu mascat actualei administrații și probabil o atenționare vizavi de ce ne așteaptă.. sa nu uitam că oricât de eco am vrea sa fim, nu putem transforma toata populația orașului în pietoni sau turiști. Întrebarea e daca vrem un oraș viu sau un sat de vacanta?
Postat 10 Septembrie 2018, 14:50 de User anonimizat
Da si nu
Exista o fereastra de oportunitate dupa aderarea Romaniei la UE prin accesibilitatea de fonduri care nu exista inainte de 2007. Sa investesti doar 15-20% din valoarea investitiei nu-i Putin lucru. Sa profitam cat Mai putem de aceste finantari care nu cred ca vor fi for ever disponibile.
Postat 10 Septembrie 2018, 14:00 de cetateanbihorean
Mai rău nu fie
Ii mulțumim lui Iliescu și Roman pt asta
Postat 10 Septembrie 2018, 12:55 de Sandu1206
.
e adevarat ca dezvoltarea se face uneori haotic, dar in momentul de fata avem acest impuls care nu avem cum sa il ratam. Nu avem timp sa ne gandim la strategii acuma. Orasul trebe sa creasca asa cum a facut de 10 ani. O sa plantam panselute pe urma
Postat 10 Septembrie 2018, 12:11 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON