URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2023, 12:12

Cum se sărbătorește Ziua Națională în Bihor: Programul festivităților în Oradea, Marghita, Aleșd și Vadu Crișului

Cum se sărbătorește Ziua Națională în Bihor: Programul festivităților în Oradea, Marghita, Aleșd și Vadu Crișului foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul acesta, de 1 Decembrie, când România sărbătorește 105 ani de la realizarea Marii Uniri, autoritățile civile și militare din județul Bihor au pregătit ceremonii în mai multe localități din Bihor.

Prefectura Bihor a transmis marți programul festivităților organizate atât în municipiile Oradea și Marghita, cât și în orașul Aleșd și în comuna Vadu Crișului.

Oradea

În municipiul reședință de județ, festivitățile de 1 Decembrie vor începe la ora 12.00 și se vor desfășura în Piața Unirii, din program făcând parte momentele „clasice”: primirea oficialităților, prezentarea onorului de către o gardă de onoare și salutul prezentat drapelului de luptă, intonarea Imnului Național, un serviciu religios Te Deum, alocuțiuni ale unor personalități, urmate de un scurt moment artistic.

Va avea loc, de asemenea, o festivitate de depunere a coroanelor de flori, jerbe și buchete la statuia Regelui Ferdinand Întregitorul, la final urmând o defilare a detașamentului de onoare.

Marghita, Aleșd și Vadu Crișului

În Marghita, ceremonia va începe la ora 9.00 și se va desfășura pe 1 Decembrie în centrul urbei, la Troița ridicată în memoria eroilor și martirilor neamului.

Festivitățile din Aleșd vor avea loc, în schimb, cu o zi în avans, pe 30 noiembrie, în piațeta din fața Casei de Cultură, la bustul lui Mihai Viteazul, începând cu ora 12.00.

În comuna Vadu Crișului, ceremonialul se va desfășura la fel, tot cu o zi înainte, cu începere de la ora 10.00, la Monumentul Eroilor din strada Principală nr. 1 (lângă Primărie).

Și în aceste localități, festivitățile vor fi deschise cu gardă de onoare și intonarea Imnului Național, momente urmate de slujbe religioase, alocuțiuni, depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori la monumentele locale, finalul fiind marcat de defilări.

Ne sărbătorim Patria

Vezi mai jos mesajul transmis de Prefectura Bihor:

„1 Decembrie 1918 rămâne un capitol important în istoria României, întruchipând realizarea visului românilor de secole - crearea unui stat național, suveran, independent, unitar și indivizibil. Pe parcursul generațiilor, fiecare adăugând o cărămidă la acest edificiu, ne-am construit identitatea națională. În această zi celebrăm patria noastră, amintindu-ne de evenimentele de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, când voința poporului a câștigat și unitatea națională a românilor s-a realizat prin înfăptuirea Marii Uniri.

De-a lungul istoriei, poporul român a știut să facă alegeri înțelepte în momente de cumpănă pentru realizarea binelui comun. Înaintașii noștri Românii au realizat că doar uniți pot deveni mai puternici iar noi avem responsabilitatea de a le duce mai departe moștenirea. Astăzi, într-o perioadă complexă cu provocări la granițele patriei, rămânem mai uniți ca niciodată. România face parte din structuri internaționale precum NATO și Uniunea Europeană, organizații în care suntem un membru respectat și important din punct de vedere strategic. Uniți sub tricolor, suntem mai puternici.

E de datoria fiecăruia dintre noi să punem umărul și să construim împreună un viitor în care valorile noastre comune să continue să lumineze calea generațiilor ce vor veni.

La mulți ani, România!
La mulți ani, dragi români!”

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@marginan
Vezi cum s-a umflat maj-ul in tine daca ti-am spus adevarul ? Orice numai adevarul sa nu ti se spuna.
Postat 01 Decembrie 2023, 07:02 de Timi
Timi
Nu mă indoiesc ca esti o persoana de treabă, dar vezi ce text iți iese când "gândești" visceral!?
Postat 30 Noiembrie 2023, 23:34 de marginan
@marginan
ungurii sarbatoresc cu mare fast, cu nonsalanta ziua nationala a ungariei la 15 martie de ziua revolutiei din 1848, cand hoardelor lui kosshut lajos au savarsit genocid impotriva romanilor. spune-le lor treburile astea. culmea ar fi sa ne dictati voi cand sa ne sarbatorim si eventual sa nu ne sarbatorim deloc datele fundamentale ale istoriei noastre. in al doilea rand de ce sa se simta ungurii frustrati ? in definitiv ar trebui sa fie tocmai invers, sa se bucure si ei ca romanii si-au castigat libertaea si drepturile legitime, iar din acel moment toate etniile au drepturi egale in Romania. sunt chestii de elementar bun simt.
Postat 30 Noiembrie 2023, 18:15 de Timi
Fasole cu ciolan
Primaria galactica face economii. Ca sa poata aloca 1 milion de lei "orasului faptelor bune-radio zu-morar&co" , a taiat portia de fasole si vin fiert. Pe vremea asta ciineasca, era un prilej perfect de comemorare a ostasilor romani care si-au jertfit viata in mocirla si noroaiele din primul razboi mondial , si nu numai. Generatiile pro habar nu au de nimic. Nici macar de razboiul gretos de la citeva sute de km distanta...
Postat 30 Noiembrie 2023, 18:09 de excalibur
Nu știu alții cum sunt...
...vorba lui Creangă, dar eu când aș dori să mă bucur din toată inima de ziua națiunii mele, așa cum este normal pentru fiecare cetățean român, când știu că bucuria mea ar putea fi interpretată ca o sfidare a unei minoritați naționale, parcă simt o strângere de inimă, ceea ce, trebuie să recunosc, nu este reacția cea mai potrivita zilei naționale a statului roman. Consider că Unirea de la 1859 a celor doua principate românești este cea mai importantă realizare în procesul desăvârșirii constituirii statului român, intrucât dacă acest lucru nu se realiza, unirea de la 1918 nu ar fi avut nici măcar sens, întrucât Transilvania nu ar fi avut cu cine să se unească.
Postat 30 Noiembrie 2023, 14:02 de marginan
II astept si pe unguri, sau macar pe sefii partidelor lor
Sa se bucure si ei alaturi de romani pt ca acestia din urma si-au castigat libertatea, dreptul de a studia, de a muncii pt ei, nu pt grofi, dreptul la cultura si traditiile proprii, la religia lor toate pe teritoriile proprii stramosesti. Sa vina cu mic cu mare, asa cum se aduna de zilele Ungariei ("tara mama"). Asa ar fi civilizat din partea lor.
Postat 28 Noiembrie 2023, 19:29 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON