URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2022, 15:00

„Cultură'n şură" în Salonta: Un teatru din Bucureşti aduce o comedie la Muzeul Ţăranului Român

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce au susţinut trei reprezentaţii ale comediei "Cerere în căsătorie" în satele bihorene Tinca, Husasău de Tinca şi Cociuba Mare, actorii Teatrului de Artă din Bucureşti vor juca joi, la ora 21, în Salonta, spectacolul "Mama Griguţă". Intrarea la eveniment este liberă.

O excepţie

Potrivit unui comunicat transmis de Asociaţia "Cultură'n Şură", care dă şi numele evenimentului, spectacolul de la Salonta va fi o excepţie, dat fiind că echipa artistică a susţinut până acum doar spectacole în mediul rural din România, "însă acesta va fi găzduit de un spaţiu spaţiu emblematic pentru viaţa la ţară - Muzeul Ţăranului Român", transmit organizatorii.

Textul piesei de teatru spune povestea lui Suzanne, fiică de orăşeni cu stare care a fost lăsată de la naştere în grija unei familii de ţărani, iar când părinţii vin să o recupereze opt ani mai târziu au parte de multe surprize. Tema abordată aduce în atenţia publicului efectul migraţiei forţei de muncă asupra copiilor lăsaţi acasă.

Din distribuţie fac parte actorii Marin Grigore, Mircea Gligor, Florentina Năstase, Ana Turos, Iulian Gliţă şi Bogdan Costea.

Peste 300 de spectatori

În urmă cu două săptămâni, aceeași echipă a susținut trei reprezentaţii ale spectacolului „Cerere în căsătorie", în trei comune bihorene (Tinca, Husasău de Tinca şi Cociuba Mare), care au adunat în total peste 300 de spectatori.

„Au fost în jur de 40-50 de copii (n.r. - la reprezentația din Cociuba Mare), mai mulţi decât adulţii. Copiii s-au bucurat foarte mult de spectacol. La final, au rămas şă le ceară autografe actorilor şi să se fotografieze cu ei. În schimb, îi invitam pe unii dintre adulţii care treceau pe lângă Căminul Cultural să intre în sală, dar unii spuneau că teatrul nu e pentru ei. Au fost, însă, şi persoane care au venit special din Oradea ca să vadă spectacolul jucat în satul natal. Din experienţa avută acum, sunt convinsă că, dacă vom mai găzdui şi anul viitor un spectacol Cultură’n Şură, vom şti să ne organizăm în aşa fel încât locuitorii comunei să răspundă mai bine la un astfel de eveniment cultural", a spus Dorina Trif, implicată în organizarea spectacolului din partea Primăriei Cociuba Mare.

„Cultură’n Şură" este o organizaţie al cărei principal obiectiv este promovarea şi dezvoltarea culturii în zonele cu acces limitat la resurse culturale.

Echipa, formată din regizorul Victor Olăhuţ, actriţa Florentina Năstase şi dramaturgul Flavius Lucăcel, produce spectacole de teatru profesioniste, pe care le prezintă apoi în mod gratuit în mijlocul comunităţilor rurale, transformând gospodăriile gazdelor în săli de teatru pentru o seară.

Până în prezent, prin programele Cultură’n Şură, peste 15.000 de locuitori din mai mult de 60 de comunităţi rurale s-au bucurat de acces gratuit la spectacole de teatru.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON