URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2023, 14:45

Cu „mustangii” prin Piața Unirii. Zeci de mașini retro au atras privirile în centrul Oradiei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piața Unirii găzduiește sâmbătă o expoziție cu mulți cai putere. Pasionații de mașini istorice din Bihor și-au scos prețioasele autoturisme din garaje ca să le arate curioșilor, iar demersul s-a bucurat de succes, căci orădeni de toate vârstele s-au adunat să le admire.

Cel mai vechi autoturism expus la Retroparada Primăverii este un Ford Mustang din 1965, pe care proprietarul l-a restaurat din temelii, dar respectând caracteristicile specifice acestei mașini atât de populare în Statele Unite ale Americii. 

Cu mulți admiratori 

Cele circa 60 de mașini au fost duse în Piața Unirii din Oradea în jurul orei 11, iar la scurt timp după aceea au și atras mulțimi.

Fascinați, orădenii au admirat modelele expuse și au descoperit chiar de la proprietari poveștile lor. Mulți copilași, sosiți la eveniment cu părinții lor, s-au fotografiat cu mașinile și chiar au urcat în ele. 

„Retroparada Primăverii este primul eveniment al anului organizat de către Retromobil Club România, filiala Bihor. Este un eveniment cu tradiție și marchează practic deschiderea de sezon”, a precizat pentru BIHOREANUL Nagy Gergely, vicepreședintele filialei locale a Retromobil Club România. 

Acesta a spus și că, despre deosebire de alte ediții, de data aceasta nu se pleacă și într-o paradă propriu-zisă a mașinilor, pe un traseu prestabilit. „Ne bucurăm să avem atât de mulți vizitatori care să ne admire mașinile și să ne admire munca, și preferăm să stăm mai mult aici, în Piața Unirii”, a explicat Nagy Gergely (foto) decizia. 

Puterea mustangilor 

Cele mai multe autovehicule expuse sunt atestate ca vehicule istorice, prima regulă pentru asta fiind vechimea de cel puțin 30 de ani, iar cea de-a doua ca mașina să nu fi fost modificată. 

Printre mașinile parcate în Piața Unirii s-au numărat mai multe Dacia din anii 70-80, numeroase modele Mercedes, de exemplu unul W 183 din 1981, culoarea vernil.   
Cel mai vechi model expus la Retroparada Primăverii a fost însă un Ford Mustang din 1965 (foto), cu 197 de cai putere.

Proprietarul, Gal Gabor (foto), a povestit BIHOREANULUI că a reparat complet autoturismul, pe care l-a cumpărat într-o stare avansată de degradare. Impresionat de „mustangii” americani, pasionatul bihorean s-a pus serios pe treabă. „Împreună cu băiatul meu, am început să o restaurăm. Am desfăcut mașina în bucăți. Așa să vă închipuiți că n-a fost niciun șurub pe mașină. După ce am sudat și antifonat, am montat toate piesele, suspensiile, aripile etc. Și motorul l-am scos afară și l-am vopsit în albastru, ca toate motoarele de Ford”, a spus proprietarul. Scaunele sunt îmbrăcate în piele, păstrând, din nou, cutuma americanilor când vine vorba de autoturismele Mustang. 

Mustangul roșu din ’65 a fost printre cele mai admirate maşini expuse sâmbătă în Piaţa Unirii. Proprietarul a şi turat de câteva ori motorul, la rugămintea curioșilor care s-au adunat în jurul autoturismului. 

Au fost şi alte modele Mustang expuse în centrul Oradiei, semn că iubitorii de retromobile din Bihor au o slăbiciune și față de mașinile americane. De altfel, la retroparadă a ajuns și un Crysler „LeBaron” din 1990, precum și mașini Cadillac și un imens Lincoln Continental (foto)

Cu mașina armatei

De asemenea, a fost expus și un vehicul ce a aparținut Armatei Române. Este vorba despre o mașină Tudor Vladimirescu (TV D 12 F) fabricată în 1980, care a fost folosită pentru transmisiuni radio.

Totodată, în Piața Unirii a ajuns un Volkswagen Transporter, din 1982, care a fost folosit ca autospecială de ambulanță în Bihor. 

La fel ca la alte ediții, au atras multe priviri și un model Volga Gaz din 1968, și un Triumph Spitfire, mașină sport britanică. 

Membrii Retromobil Club din Bihor se mai pregătesc de acum pentru o excursie la Stâna de Vale, programată pentru luna iunie, iar apoi pentru organizarea raliului „Drumul vinului”, în august, unde se adună participanți din toată țara.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON