URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 August 2012, 15:56

Cseke vrea program naţional de reabilitare a clădirilor monument, cu statul cofinanţator

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, senatorul UDMR de Bihor Cseke Attila a anunţat că în cursul zilei va trimite ministrului Dezvoltării şi al Turismului, Eduard Hellvig, o adresă prin care îi solicită să facă de urgenţă demersuri pentru înfiinţarea unui program naţional de finanţare a proiectelor privind reabilitarea faţadelor clădirilor istorice.

"Numai în Oradea există în prezent 77 de clădiri clasificate azi ca monumente istorice şi în jur de alte 45 de clădiri ar trebui urgent clasificate, multe fiind în stare de degradare avansată. Oradea are cele mai multe clădiri în stil Secession şi e evident că reabilitarea acestora de către persoanele fizice este foarte greu de înfăptuit, pentru că populaţia nu are resurse", a declarat Cseke în conferinţa de joi.

Politicianul spus că prin propunerea sa, ar putea fi reabilitat rapid inclusiv centrul istoric al Oradiei. "Azi Oradea e un oraş de tranzit, iar foarte puţini se opresc aici ca turişti. Reabilitarea clădirilor istorice ar face ca Oradea să devină un loc de ţintă, nu unul de trcere", a mai spus Cseke.

Parlamentarul a subliniat că Senatul a adoptat, ca primă cameră, o propunere de modificare a Legii faţadelor (153 din 2011) potrivit căreia autorităţile administraţiei publice locale vor avea posibilitatea să cofinanţeze o parte din lucrările de reabilitare ale unor clădiri monument. Dar, zice el, nu este sigur că implicarea administraţiei locale ar rezolva problema, "oricât de mare ar fi bugetul local".

"Soluţia pe care o propun domnului ministru este de a crea un program separat în care statul să dea - de exemplu - 50% din lucrare, autoritatea locală să dea şi ea să zicem 30%, şi atunci va plăti şi proprietarul un procent de 20%", a spus Cseke, asemănând proiectul cu cel de reabilitare şi anvelopare a blocurilor.

Cseke consideră că, adoptată, propunerea sa ar rezolva problema faţadelor la nivelul întregii ţări şi ar trebui operată urgent, chiar din perioada vacanţei parlamentare de vreme ce Guvernul are posibilitatea de a emite ordonanţe simple în această perioadă. "Sunt sigur că demararea şi implementare unui asemenea program va stimula dezvoltarea regională", a zis Cseke.

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, fostul ministru al Sănătăţii a criticat municipalitatea orădeană pentru faptul că nu se ocupă cum ar trebui de promovarea sportului. Între altele, el a reproşat administraţiei locale faptul că nu organizează competiţii internaţionale şi că percepe o taxă prea mare pentru închirierea Sălii Sporturilor, 1.000 de lei pe oră, fapt pentru care evenimentele desfăşurate aici sunt foarte puţine.

Politicianul a acuzat municipalitatea şi că nu susţine echipa de volei masculin LPS Bihorul, care, promovată în primul eşalon, a fost nevoită să se retragă din prima divizie pentru că nu are fonduri. "Sportul poate aduce valoare unui oraş care îşi susţine valorile până la capăt", a zis Cseke.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
fundal
acum am sesizat ce fundal are d-l Cseke: UN HUSAR!
Postat 20 August 2012, 00:42 de TDS
S-a trezit
Dl.Cseke s-a trezit ca VREA niste "chestii".Cat pe ce sa credem ca-i dupa o cura de Vitamina C !
Postat 19 August 2012, 15:46 de gyorgy tozser
datoriile
PROCURATURA??????????S O ANCHETEZE PE ROZI CARE TE A FACUT MINISTRU DE UNDE A AVUT 500 OOO EURO PTR VILA
Postat 17 August 2012, 14:30 de alin
@Bishop
Aşa cum un episcop cu adevărată credinţă în Dumnezeu nu se ocupă cu precădere de Palatul episcopal ci credincioşii săi, aşa şi un ministru al sănătăţii competent şi dedicat ar trebui să se ocupe cu aceeaşi dăruire de sănătatea publică a populaţiei din acele localităţi bihorene cu surse de apă potabilă neconforme, ca şi de dotarea/modernizarea a 2-3 spitale din reşedinţa de judeţ. P.S. O prevenţie eficientă în sănătatea publică/siguranţa alimentelor = o populaţie (mult) mai sănătoasă. Szervusz!
Postat 17 August 2012, 12:59 de anonymus
2+2 Profesore ori Primare
ufffff \'\'\'exista o explicatie \'\'\' fostul hotel vulturul negru , dar daca sar controla studiile domnului primare ,cred ca\" virgulilile\"iar fi de folos , DE UNDE SI REZULTATELE , cet pe gaz DOMN PRIMARE ,NU DATI EXPLICATII LA SCUMPIREA GAZULUI ,(sau sa ieftinit FASOLEA ) aha daca nu-mi convine sa ma mut in nufarul , dar cu bancile de pe fosta progresului ,::presedinti de asociati au facut cereri (mai sa fie ) ups sa nu stie nimeni ca stati in zona , Oau sau o fi vreo zona rezidentiala Frantuzeasca unde si dv,a-ti urmat \"studiile\" pacat de translator ,,, Am gasit o explicatie ne ve-ti intuba pentru captarea gazelor ,cai mai iaftin ...Dar de ultima gaselnita ,marca termocentrale ,cerere,golirea instalatiei,si unplerea la loc , ups iar ceva banuti din pana gisti Domn primare ,ori profesore ,
Postat 17 August 2012, 08:45 de Aritmeticus
@TDS
www.adevarul.ro/emilian_isaila-editorial/Ghinion_Iliescu_7_755994394.html
Postat 17 August 2012, 08:18 de poporu întreg
@TDS
Bei bolovane, dacă tu nu înţelegi cum e cu democraţia şi regulile în general, nu avem ce-ţi face. Suferă boii şi neinstruiţii de teapa ta, adică clienţii lui Felix@Antena3. Speram că ai emigrat şi am scăpat de puţinele tale idei fixe. Da' văd că încă nu te-ai hotărât. Dacă ar fi după mine toţi penalii PSD ar fi acuma la recoltat de sare pe fundul unui lac secat de prin America de Sud. Mai bine citiţi articolu ăsta ca să vă aduceţi aminte cine e ghinion iliescu:
Postat 17 August 2012, 08:16 de poporu întreg
BH
marea majoritate a ungurilor nu a fost la vot! asa, cunosc si eu cativa! pe kiss l-am vazut la miting, nu stiu daca a fost si la vot(presupun insa ca o fi fost!)
Postat 17 August 2012, 07:46 de TDS
vot
sa stii ca maghiarii din BH au fost la vot. chiar Kiss de la udmr facea campanie impotriva lui Basescu.
Postat 17 August 2012, 07:40 de @TDS
FELICIARI
bravo Dl Cseke Attila! Fara un sprijin din partea statului aceste cladiri nu pot fi restaurate, datorita costurilor mari. Solutzia propusa ...este o solutzie. Pentru cei de jos cu doi neuroni in creier, va recomand sa mai cititzi ce s-a realizat in Oradea in domeniul sanitar in perioada , cand ministrul sanatatzii era dl Cseke. Ptr. documentare sa va consultatzi cu un medic adevarat bihorean, nu cu moasa comunala din satul natal...
Postat 17 August 2012, 07:16 de Bishop
VOT
inainte de A CERE mai bine ITI INDEMNAI CONATIONALII SA IASA LA VOT! Sa va dea Dumnezeu TOT RAUL DIN LUME! Nemernicilor! Sa sufere un popor intreg din cauza voastra!
Postat 17 August 2012, 00:37 de TDS
nevasta
HAI MAI LASA NE CEKE.INCHIDE VREO 3 SPITALE PTR A AVEA BANI PTR CLADIRILE BOZGORILOR.SA TI DEA ROZI DIN BANII EI.DE UNDE A AVUT 500 000 EURO PTR VILA???.PROCURATURA NU SE SESIZEAZA?
Postat 16 August 2012, 21:31 de alin
Ai greşit adresa nesimţitule !?!
Dar ce clădiri istorice mai are Statul Român în Oradea ? Alea pe care le-aţi revendicat voi UDMR-iştii în ultimii 20 de ani şi pe care le-aţi primit en-gross ? Dacă sunteţi proprietari acum, după ce aţi primit gratis tot ce era clădire mai acătărea, dar nu v-aţi angajat la nici o reabilitare ... atunci mai aşteptaţi până ce cuplul Orban-Băsescu o să aibă ceva idei pentru voi. Iar dacă nu va fi aşa cum visaţi, atunci aveţi ocazia să o ştergeţi până la Brusselles, la prietenul vostru Barosu, că poate are el ceva bani puşi deoparte pentru virtualii escroci politico-imobiliari de diverse etnii europene !?!
Postat 16 August 2012, 21:09 de Carp III
Preocupări de (fost) ministru al ...sănătăţii din România!
1. Care este poziţia bihoreanului Cseke, fost ministru al sănătăţii, faţă de cele semnalate în articolul: ”Moartea vine la robinet!” (Bihoreanul nr. 609 din 13 august 2012)? Nimeni de la DSP Bihor nu v-a informat? De exemplu: dna Bitea? 2. Ce măsuri concrete, eficiente, deci şi preventive, a luat ministrul Cseke pentru îmbunătăţirea potabilizării apei utilizate pentru consum uman (inclusiv apa tehnologică utilizată în industria alimentară/alimentaţia publică) în întreaga Românie? 3. Consilierii locali UDMR din localităţile menţionate în articolul: ”Moartea vine la robinet!”, nu l-au pus la curent (şi) cu această gravă problemă de SĂNĂTATE PUBLICĂ pe alesul lor: Cseke Attila? 4. Dle Cseke: Legat de refacerea Cetăţii Oradea, respectiv a faţadelor clădirilor monument, lăsaţi problema să fie rezolvată de unii ca: Ilie Bolojan, ministrul USL al Culturii, Crin Antonescu, Victor Ponta şi alţi români fideli acestei ţări, ca ei!
Postat 16 August 2012, 20:06 de anonymus
ar fi bine
asa cum pt blocuri exista anveloparea cu sustinerea guvernului , acelasi program trebuie facut si pt case , pt ca doar asa vor putea fi renovate fatadele din tot centrul istoric si nu numai . Sa speram ca va fi asa si astfel vom avea si noi un oras ca si Sibiu , Timisoara , etc .
Postat 16 August 2012, 18:04 de calin
keke meke
Iar se bagă în seamă asiaticu...... csend legyen te fa fej.
Postat 16 August 2012, 17:37 de pistike
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON