URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2019, 11:22

Criza, starea noastră normală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acalmia şi pacea sunt plictisitoare, criza e mişto. Când e criză, sângele începe să clocotească, supărările să dea în fiert, tensiunea să crească, lucrurile să se mişte accelerat, capetele să cadă ca pepenii din căruţă. Iar mulţimea, adunată ca pe vremuri în curtea castelului la execuţii publice, strigă tot mai tare şi vrea tot mai mult sânge. Crizele sunt, deopotrivă, opiumul popoarelor şi supapa de auto-reglare a sistemului.

Criza ne arată ce nu merge bine şi scoate vinovaţi din pământ, din piatră seacă, scutură organigramele de frunze uscate şi fructe putrede peste care se trece, în urale, cu şenilele. Firesc, alte fructe le vor lua locul pe calea putreziciunii, alte frunze se vor ofili identic. Dar criza aprinde noi speranţe, înlocuitoarele celor vechi, alea care au crescut mari şi s-au transformat în dezamăgiri. În lumina noilor schimbări, viitorul se vede altfel - mai bun, mai sigur, mai frumos. Totul ţine până la următoarea criză.

Adeseori, nu aduce anul ce aduce criza. Un şef gras dat la o parte, o instituţie băgată în mocirlă, un metru de autostradă ca un ghimpe în talpă, un ministru remaniat prin tragere la sorţi, un popă cu libidou mustrat în public, o senatoare pusă să-şi lungească fusta, un doctor nedoctor prins cu furăciunea, un incomod oarecare aruncat la tomberonul istoriei pentru a-i salva pe alţii la fel de vinovaţi, dar mai puţin prezenţi pe scenă. "Să plece toate ciurucurile!", strigă gloata. Dar fabrica de ciurucuri funcţionează în trei schimburi, ca să nu rămânem fără.

E fain când e criză, pentru că-i distracţie la televizor şi pe internet. Se spumegă, se urlă, se plânge, se compătimeşte, se scrâşneşte din dinţi, se bălăngănesc săbii, se face dreptate în prime-time, după care se numără victimele în culise şi se scot prin spate cadavrele. Pe uşa din faţă ies doar învingătorii, noii emanaţi ai crizei, cei care o vor duce bine până la criza următoare făcând exact ce făceau şi cei înlocuiţi.

După criză, toată lumea e bine. Căzuţii în dizgraţie se relaxează ascunşi de văzul lumii şi eliberaţi de stres, noii stăpâni ai atenţiei ling microfoanele între două vizite de lucru, presa numără click-urile, iar publicul se reobişnuieşte cu lumina, ca proaspăt ieşit de la cinema, cu rămăşiţe de popcorn între dinţi. "Mami, mami, când o să mai fie criză?". "Du-te şi te culcă, puiule. Mâine dimineaţă, când te vei trezi, o să fie alta. Noi nu rămânem niciodată în criză de crize. Se găsesc la tot pasul".

Ce învăţăm din crize? Teoretic, totul. Practic, nimic. Crizele nu predau lecţii, ele lucrează doar la nivelul instinctelor şi al satisfacţiei viscerale. Când tensiunea revine la normal, viaţa însăşi se linişteşte şi ea, cu riscul de a redeveni banală. Nisipul acoperă tranşeele, monstruozităţile încep să se disipeze în uitare, iar telecomenzile ţăcăne ca dracii în căutarea următoarei crize. Unii însă nu o vor mai prinde, din cauză că au murit de-a binelea, aşa cum se moare în toate filmele turnate în Estul Sălbatic - revoltător, prosteşte şi degeaba.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Vot
Unul dintre motivele pentru care nu ma inregimentez in gloata de rataciti care, in binecunoscutul "spirit de turma, se duc la vot!! La marea, ridicola si oribila mascarada numit pompos VOT!!!
Postat 02 August 2019, 21:01 de AnaConda
super
Super articol Lucian ! Asa si este .
Postat 30 Iulie 2019, 18:22 de richard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON