URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iunie 2014, 15:40

Cristian Bodea: UDMR şi Ponta încearcă "un şmen pentru angajarea a mii de bugetari maghiari"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiecte "pe burtă"

"Ieri am primit la Comisia pentru Combaterea abuzurilor, prevenirea corupţiei şi petiţii două proiecte de lege, ambele primind de la noi aviz şi raport negativ, care nu au puncte de vedere de la Guvern, pentru că Victor Ponta s-a făcut că nu vede aceste proiecte şi, ca să nu supere UDMR, a aruncat pisica la Parlament, ambele proiecte fiind iniţiate de UDMR şi doar pentru minoritatea maghiară", a anunţat senatorul PNL Bihor Cristian Bodea într-o conferinţă de presă susţinută miercuri.

Acesta a spus că scopul celor două proiecte, semnate şi de deputaţii de Bihor Szabo Odon şi Cseke Attila, nu este decât de a angaja la stat "mii sau zeci de mii de etnici maghiari".

Primul dintre cele două proiecte de lege, pe care Bodea le-a prezentat, este menit să completeze articolul 20 al Ordonanţei 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, şi are un articol unic, potrivit căruia se introduce un nou alineat, cu următorul cuprins: "Cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale cu domiciliul în unităţi administrativ-teritoriale în care aceştia au o pondere de peste 20% se pot adresa, în scris şi oral, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării în limba lor maternă şi vor primi răspunsuri în aceste limbi".

Celălalt proiect de lege vizează completarea articolului 1 al Ordonanţei 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor cu un nou alineat: "În unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% aceştia au dreptul de petiţionare în limba lor maternă şi dreptul de a primi răspuns în această limbă", iar în expunerea de motive iniţiatorii - 16 deputaţi UDMR - motivează că în acest fel "cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale ar avea dreptul, de exemplu, de a sesiza Comisariatele Judeţene pentru Protecţia Consumatorilor în limba lor maternă".

Maghiara de Moldova

"Practic, dacă un cetăţean din Valea lui Mihai (n.r. - comună din judeţul Bihor cu locuitori în proporţie de 80% etnici maghiari) are o problemă la Iaşi cu OPC-ul sau cu Poliţia, dacă aceste proiecte de lege vor fi adoptate, în toată ţara, toate instituţiile publice vor fi obligate să angajeze cel puţin un etnic maghiar, toate ministerele, oficiile, agenţiile naţionale, primăriile, prefecturile, instituţiile deconcentrate, Jandarmerie, Poliţie, Pompieri", a spus senatorul liberal.

"Prin aceste proiecte de lege, UDMR, în complicitate cu Victor Ponta, încearcă un şmen pentru angajarea a mii sau zeci de mii de etnici maghiari în toată ţara, în toate instituţiile din România. Este un cadou pe care Victor Ponta vrea să-l facă UDMR, pentru că interesul PSD este să le facă pe plac partenerilor de guvernare", a spus Cristian Bodea.

Viol UDMR

Liberalul a afirmat că UDMR "îşi permite să violeze statul român", în condiţiile în care statul român finanţează învăţământul obligatoriu de 10 clase, şi nu înţelege motivul pentru care cetăţenii de etnie maghiară nu vor să vorbească limba română şi le este "greaţă" să folosească limba oficială decât prin dorinţa UDMR de a-şi justifica propria existenţă, chiar cu riscul de "a-şi bate joc de etnicii maghiari".

"UDMR consideră că-şi poate permite să violeze statul român şi să abuzeze de toleranţa românilor. UDMR, nu ungurii. Politicienii maghiari. Aceştia nu numai că insultă românii şi forţează mâna statului român, dar îşi bat joc şi de maghiarii de rând, pentru că ei spun că maghiarii nu au inteligenţa de a învăţa limba română, că nu sunt capabili s-o înveţe, deşi au absolvit cele zece clase obligatorii şi gratuite. Nu înţeleg de ce maghiarii din România nu pot vorbi româneşte şi vomită dacă vorbesc în limba română. Până când vom tolera această discriminare pozitivă şi acest exces de smiorcăială al UDMR? Eu, totuşi, nu cred că maghiarii sunt proşti, ci doar că UDMR încearcă să-şi justifice existenţa", a spus senatorul Cristian Bodea.

Cu UDMR la control

Acesta a adăugat că, dacă în plenul Parlamentului UDMR şi PSD vor vota pentru cele două proiecte de lege, el va propune un altul, cu trei articole: "Unu: În localităţile cu o pondere a minorităţii peste 20%, statul român să angajeze cel mai inteligent maghiar, în fiecare sat, care să traducă ce vor ei să spună românilor, doi - în aceste localităţi statul român va plăti un psiholog de etnie maghiară care să acorde consultaţii gratuite tuturor celor care simt greaţă de a se exprima în limba română şi se simt superiori românilor, şi trei - obligativitatea controlului psihologic bianual pentru toţi membrii UDMR".

Senatorul liberal a accentuat că, spre deosebire de iniţiativele UDMR, Guvernul condus de Victor Ponta "a respins 95% din iniţiativele parlamentarilor USL fie spunând că nu se justifică, fie că nu sunt surse de finanţare".

El a mai afirmat că, dacă ambele proiecte de lege vor fi adoptate, prin normele de aplicare "toate instituţiile din România se vor trezi obligate să angajeze cel puţin un etnic maghiar" care să răspundă petiţiilor formulate în această limbă de locuitorii din comunele, oraşele şi municipiile unde ponderea minorităţii depăşeşte 20%, pentru că "niciunui cetăţean din Valea lui Mihai nu-i poţi interzice să se adreseze Poliţiei din Constanţa".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
De ce se aliază ungaria cu Rusia ?
Deoarece nu are nici o altă opţiune. Nu le susţine nimeni altcineva in afara de ruşi politica externă (instigarea la separatism). Din punct de vedere militar ungaria nu poate fi apărată: o câmpie traversată de un fluviu având capitala în mijloc, toate obstacolele naturale din jurul aceste câmpii fiind controlate de statele vecine. Din punct de vedere economic un stat agrar şi furnizor de servicii are o populaţie de 9 milioane de locuitori. Ungaria are nevoie de conflict, are nevoie să iasă în evidenţă. Principala temă de bătaie: drepturile minorităţilor naţionale din bazinul dunăreano-carpatic. Principala strategie: găsirea unui aliat puternic care să-i promită orice formă de anulare a Tratatului de la Trianon. În anii ’90 au fost marile state europene şi Statele Unite – însă stabilizarea centrului european prin Uniunea Europeană nu i-a satisfăcut Ungariei principala cerere, modificarea condiţiilor Tratatului de la Trianon. De aproape 100 de ani, ungaria nu şi-a modificat obiectivele şi mijloacele politicii externe – însă nici nu are cum să găsească soluţii noi. Acest blocaj s-a transformat într-un fel de psihoză generalizată la nivelul societăţii – de aici apare şi solidaritatea populaţiei faţă de Viktor Orban şi extremiştii de la JOBBIK . Cam aşa a apărut alianţa ungariei cu Rusia. buda pesta şi-a găsit noul protector de la care să ceară revizuirile dorite.
Postat 06 Iunie 2014, 05:51 de ROMANIA -hun 3-0
Atenţie Români !
Bogdan Diaconu, deputat : \\" ...am pregătit deja proiectul de lege pentru desfiinţarea UDMR pe care îl voi depune în ziua în care va fi depus proiectul autonomiei teritoriale. Din chiar ziua în care UDMR vrea să folosească instrumente oficiale ale statului român ca să-l distrugă din interior, această organizaţie ar trebui declarată în afara legii. Acest lucru îl voi propune eu prin proiectul meu legislativ, iar parlamentarii au de ales între a vota proiectul UDMR şi a deveni cel mai detestat Legislativ din istoria României, sau a vota proiectul meu de scoatere în afara legii a UDMR şi a deveni cel mai iubit Legislativ din istoria noastră. Toate partidele româneşti s-au săturat de fiţele şi de pretenţiile UDMR, aşa încât sper să realizez o majoritate transpartinică hotărâtă să pună capăt politicii mizere pe care o desfăşoară UDMR la indicaţiile Budapestei. Câtă vreme Budapesta se comportă ca un stat inamic al României, iar UDMR este la cheremul lui Viktor Orban, UDMR este o organizaţie inamică a statului român. Tocmai de aceea trebuie desfiinţată! \\"
Postat 06 Iunie 2014, 00:28 de Main Facility
PCR transpartinic. Ep. Mr. Bodea, ”portocaliul”
I. ”Acesta a spus că scopul celor două proiecte, semnate şi de deputaţii de Bihor Szabo Odon şi Cseke Attila, nu este decât de a angaja la stat "mii sau zeci de mii de etnici maghiari”.” 1. Aveţi dreptate, dar de ce nu vă plângeţi la cine v-a prostit să ieşiţi de la guvernare? II. Despre un proverb românesc actualizat, de care unii din nomenclatura PNL Bihor şi nu numai ar trebui să ţină seama: ”Vorba multă la aleşi, sărăcia votantului.” P.S. Szervusztok!
Postat 05 Iunie 2014, 21:07 de stefan
Nu va convine ca limba romana e limba oficiala ?
asta vrea separatismul unguresc . sa-i oblige ei pe romani sa vorbeasca ungureste. marsh in ungaria nesimtitilor ! acolo nu va trebui sa vorbiti romaneste.
Postat 05 Iunie 2014, 17:39 de Punct !
lepre separatiste
lepre hudemeriste, huu.............................. !
Postat 05 Iunie 2014, 17:36 de ungurii migratori
ROMANIA - ungaria 3-0
bai, ungure, voi nu vreti sa vorbiti romaneste in Romania. nu va convine ca romana e limba oficilala ? plecati in ungaria !
Postat 05 Iunie 2014, 17:29 de @"petre"
Asta vrea separatismul unguresc !
JOS SEPARATISMUL, IREDENTISMUL SI REVIZIONISMUL UNGURESC ! IMPOTRIVA ACESTUI CANCER, TREBUIE LUPTAT FARA NICI O RETINERE ! SEPARATISMUL UNGURESC, INCEARCA SA ACAPAREZE PUTEREA CU ORICE PRET ! UNGURII, NU VOR SA VORBEASCA ROMANESTE IN ROMANIA ! CEI CARE VETI APARA INTERESELE ROMANILOR, VETI PRIMI VOTURI, CEILALTI NICI SA NU VA GANDITI ! UITATI-VA CUM SE PREZINTA UNGURII LA VOT (PESTE 90%) PT A-SI URAMRII SCOPUILE ANTICONSTITUTIONALE, ANTIROMANESTI !
Postat 05 Iunie 2014, 17:25 de 2K14
UE?
Domnul Bodea cred că e în urmă cu cel puţin 8 ani de zile. Nu ştiu dacă el realizează dar o dată intrată România în Uniunea Europeană, româna a devenit limbă oficială a Uniunii Europene alături de celelalte limbi recunoscute la nivel de uniune. Deci, eu ca şi român, pot să mă duc oriunde în UE şi să mă adresez unei autorităţi locale, regionale sau naţionale în limba română, la fel cum orice alt cetăţean UE are acest drept. Deci autorităţile locale, judeţene sau naţionale din România au obligaţia şi trebuie să respecte aceste obligaţii referitoare la limbile de circulaţie la nivel european. Astfel că un etnic maghiar are dreptul să se adreseze în limba maghiară unei autorităţi publice din România pe baza legii la nivel european, nu trebuie să se adopte alte legi la nivel naţional sau să se angajeze cunoscători ai acestor limbi în autorităţile publice din România. Slavă Domnului, sunt traducători autorizaţi, la care pot să apeleze fără a fi necesară angajarea vreunuia dintre ei. Aşa că, domnule Bodea, reorientează-te politic şi revino la blamarea propriului partid, că ai cu ce!
Postat 05 Iunie 2014, 10:27 de Petre
pa!!!
mai "Chiuaua"..cand ne-ai prostit sa te votam puneai Bihorul pe primul loc...acum ?Lingi unde ai scuipat ...te pomini ca-l faci pe Blaga prim ministru?La cate ati facut amandoi pentru Bihor te rugam frumos sa ne lasi!Suntem convinsi cat de "Bad Dog" esti.Apropos ....Dumneata sa enumeri o singura problema legata de Bihor pe care ai rezolvat-o.Niciuna.Poate ca ,consideri ca Bihoru-i pe primul loc si nu sunt probleme.Ai dreptate.
Postat 05 Iunie 2014, 08:22 de poli
prost
esti un prost ca si primarul
Postat 05 Iunie 2014, 07:53 de BILL
vai,vai..
SSSSSSSSSSSSTTTTT..LINISTE DOARME CRINU!Adina e vice pres la PE!Sttt,o alta Elena se naste la Bruxeles!Varza ..cit ii pretul Adina?????????????????Cristi,usor cu pianina!!!!!!!
Postat 05 Iunie 2014, 07:28 de gheorghe@sandor
Dilema mare mon cherry
Dupa ce de pe o zi pe alta, din liberal ai devenit ditai popular, si din cel mai injurat devine prieten, si acu esti in bine cu Blaga, EBA si Mircea Matei, chiar si pt domnu`Cristy e o dilema cateva saptamani pe cine poate injura. Asa ca, merge la sigur :) asteptam noile Set-Up-uri pt Bad buldog sezonul vara-toamna.
Postat 05 Iunie 2014, 06:43 de Crinuletz Pontescu
India te asteapta
@Danu nebunu India te asteapta thiganule din Balcan si acolo poti vorbi despre istoria ta de 2500 + ani.
Postat 05 Iunie 2014, 00:03 de @Dan
Mare foame la PNL dupa ce au belit de la putere
Mare foame la PNL dupa ce au belit de la putere . Pai aceste prevederi exista inca din 2001 prin Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 – extras ____www.dri.gov.ro/legea-administratiei-publice-locale-nr-2152001-extras/ ____ PNL a preluat limbajul lui Vadim Tudor ? :)))
Postat 04 Iunie 2014, 23:18 de Sebi
@dan,oradean
poti sapa si gasesti numai minciunii si falsurii exact ca in timpul nazismului si comunismului,popor sedentar poate dupa cea picat din ozn,in jurul vostru sa format globul pamintesc aveti vechime in iad si oradeanul acolo o sa ajungi viu si destept linga fratii rromii
Postat 04 Iunie 2014, 22:57 de JAVA
Desteptu'
Mare destept e taranul asta de la Topa de Cris. Mareeeee. E de admirat cat de mare.
Postat 04 Iunie 2014, 22:27 de Oradean
@MIND
Stramosii mei nu au venit de nicaieri, sunt aici de mii de ani, oriunde sapi gasesti dovezi despre existenta lor pe aceste meleaguri. Dintr-un anumit punct de vedere popoarele se impoart in doua grupe: sedentare si migratoare, istoria aduce dovezi de netagaduit despre originea popoarelor. Al meu este sedentar, al tau ? Stii ?
Postat 04 Iunie 2014, 20:57 de Dan
a zis smen?
Ai vorbit de smen, domnule Bodea? Atunci ce sa mai zicem de PNL, care a doua zi dupa alegeri a anuntat ca-si schimba ideologia? Ati pacalit peste 800.000 de votanti, iar acum vorbiti de smen? Vorbeati de principii si valori, inainte de alegeri, ia zi, ce principii v-au facut sa va schimbati doctrina? Aveti princiipiile unei prostituete si limbajul unui mahalagiu, in scurt timp veti fi condusi, de Vasile Blaga. Bravo!
Postat 04 Iunie 2014, 20:36 de AB
@dan
dar stramosii tai de unde au venit?
Postat 04 Iunie 2014, 20:10 de MIND
Calul
@ALMS.Citeste putina istorie ca mori prost.
Postat 04 Iunie 2014, 20:00 de Oradean
@dan
dar stramosii tai adunatii si adus in lanturi ca iobagii de ce nu se intorc pe paminturile natale pt. ca nu stiti de unde sintetii.
Postat 04 Iunie 2014, 19:13 de ALMS
!!!!
Bodea savureaza-ti mandatul ca altul nu mai pupi....doamne da un prostalau mai mare n-am vazut......tasti basti mai du-te dreac ca ne-am saturat de prostiile tale..
Postat 04 Iunie 2014, 18:50 de ion
@ atila
Da de ce nu ar pleca ungurii carora nu le place in Romania acolo de unde au venit triburile migratoare-in Mongolia ?
Postat 04 Iunie 2014, 18:18 de Dan
Rezultă că liberalii din deconcentrate sunt cu zecile de mii !?!
Nu mai e PNL la guvernare aşa că se "vacantează" locurile ocupate încă de liberali !?! Pe cale de consecinţă, posturile aşa-zis "politice" se vor ocupa de următoarea nou sosită la "putere" - UDMR - pentru bunăstarea liderilor maghiarimii !?! Alte iniţiative PSD-UDMR-PC-UNPR, care să consfiinţească până în 2017 că tot liberalul merge în "şomaj", rămân la latitudinea conştiinţei plenului !?! Pe de altă parte, Bodeo, stai liniştit că nici "unioniştii" nu vor avea mai mult 'arţag' decât au avut amatorii voştri !?!
Postat 04 Iunie 2014, 17:03 de Carp III
impozite
Ce si-i faci romanes, si maghiarii platex taxe si impozite la evrei asa ca si ei au dreptul sa lucreze la stat in raportul proportiei etnice. Daca nu le convine la romani sa plece din romania!
Postat 04 Iunie 2014, 15:56 de Attila
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON