URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2022, 08:07

Crăciun în Oradea: Târgul de iarnă debutează cu pornirea luminilor festive, o întâlnire cu Moș Crăciun și un concert Narcisa Suciu

Crăciun în Oradea: Târgul de iarnă debutează cu pornirea luminilor festive, o întâlnire cu Moș Crăciun și un concert Narcisa Suciu Sursa foto: Târgul de Crăciun Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă oraşe precum Sibiu, Cluj-Napoca şi Craiova s-au grăbit să-şi deschidă târgurile încă de pe la mijlocul lunii noiembrie, Oradea a aşteptat luna decembrie, luna Moşului, pentru a lumina ghirlandele, a pune vinul la fiert şi a da startul colindelor. 

Ediţia 2022 a Târgului de Crăciun din Oradea va acapara, spre deosebire de predecesoarele ei, şi Piaţa Ferdinand, nu doar Piaţa Unirii, şi va aduce în oraş concerte de tot soiul, bunătăţi tradiţionale, un patinoar, întâlniri cu Moş Crăciun şi "ture"... la înălţime.

Privelişte de sus 

Târgul de Crăciun din Oradea se va desfăşura între 2 şi 26 decembrie, perioadă în care - anunţă organizatorii - magia sărbătorilor va cuprinde centrul oraşului. De data aceasta, căsuţele, circa 30, cu produse de artizanat, accesorii de sărbătoare, turtă dulce, baclava, ciocolată de casă etc. vor fi amplasate în Piaţa Ferdinand, unde va fi amenajat şi un mini-parc de distracţii pentru copii. 

În Piaţa Unirii, în schimb, deja a fost ridicat un brad artificial înalt de 16 metri, împodobit cu 14.000 de luminiţe şi 300 de globuri. De asemenea, a fost montată o roată cu 18 cabine, care-i va ridica pe doritori undeva la 30 de metri deasupra pieţei, pentru a putea admira de sus peisajul iernatic. Roata, adusă din Ungaria pentru prima oară în oraş, va fi luminată în multiple culori. Lângă aceasta va fi amenajat, la fel ca-n alţi ani, un patinoar. 

Cu bunătăţi tradiţionale

Tot în Piaţa Unirii vor fi deschise aproape 20 de food truck-uri cu mâncăruri de tot soiul (dinnede, wrapuri, burgeri, cozonac secuiesc), dar şi cu vinuri alese, fierte sau nu. De altfel, la târg va ajunge şi un autocar cu etaj, transformat în wine bar

Printre autorulotele cu produse care vor parca la Târgul de Crăciun din Oradea se vor număra, în premieră, şi trei achiziţionate de Consiliul Judeţean Bihor pentru a fi folosite de producătorii tradiţionali din Bihor, pentru vânzarea de mâncăruri şi băuturi.

Vin colindători!

Dar ce-ar fi un astfel de eveniment fără entertainment? Astfel, copiii se vor întâlni, în mai multe seri, inclusiv în cea de deschidere, cu însuşi Moş Crăciun, într-o căsuţă amenajată special în apropierea bradului. 

Moş Crăciun

De asemenea, pentru ca orădenii să-şi amintească de Crăciunul de odinioară, Ansamblul Folcloric Bihorul va prezenta în mai multe rânduri un program special numit "Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun", cu colinde şi alte ritualuri specifice acestei sărbători.

Gazdele au tocmit şi mai multe concerte. În prima seară a târgului, de la ora 20, pe scena din Piaţa Unirii va colinda Narcisa Suciu. Sâmbătă seara, orădenii vor putea să se bucure de un concert al formaţiei Distinto, care cântă pop-opera, pe 10 decembrie, Analia Selis şi Mariano Castro vor aduce la Oradea concertul "Feliz Navidad", iar pe 23 decembrie, trupa VanDerCris din Timişoara va cânta "Jazz de Crăciun".

Un Crăciun... ZU

Pentru a treia oară, vedetele Radio ZU, în frunte cu Mihai Morar (foto) şi Daniel Buzdugan, vor transforma Oradea în "Oraşul faptelor bune", o campanie prin care oamenii de radio îi invită pe români să sprijine diferite cauze sociale, oferindu-le în acelaşi timp un maraton de emisiuni, cu colinde şi invitaţi speciali. 

Mihai Morar

Pentru sosirea Radio ZU la Târgul de Crăciun din Oradea, Consiliul Local a aprobat alocarea unei sume substanţiale, de 830.000 lei, pentru primirea acestora vreme de o săptămână în Piaţa Unirii. Ca de obicei, bugetul local va suporta costurile privind amenajarea studioului de emisie (casa ZU), cazarea întregii echipe, precum şi alte cheltuieli de natură logistică.

Proiectul "Oraşul faptelor bune", care s-a mai ţinut în Oradea şi-n 2019, respectiv în 2021, se va desfăşura în perioada 16-22 decembrie, iar Radio ZU a anunțat luni că echipa care va emite de la Târgul de Crăciun este formată din Mihai Morar, Daniel Buzdugan, Emma Ștefan, Tea Teodorescu, Adi Mihăilă „The Hitman”, Raluca Benavides, Răzvan Popescu, Cuza și Vlad Drăgulin.

Vedetele ZU vor avea, la rândul lor, invitați speciali, care vor concerta în Oradea: Smiley, Theo Rose, Irina Rimes, Carla's Dreams, The Motans, Spike, Mira, Andia, Nicole Cherry, Vescan. Lista completă n-a fost încă dezvăluită, așadar surprizele nu se opresc aici... 


Vocea străzii

Credeți că Primăria Oradea ar fi trebuit să extindă iluminatul festiv în tot orașul sau e bine că face economii?

Mai bine să facă economii, că oricum deja plătim taxe și impozite uriașe. Multe familii nu mai rezistă cu cheltuielile pe care deja le au.

Farkas Andrea

Eu zic că e suficient iluminatul din centrul orașului. Oricum, oamenii acolo vor merge să sărbătorească, la Târgul de Crăciun.

Ioan

Nu cred că așa vor face economie. Anul trecut n-am avut iluminat pentru că a fost pandemie, acum pentru că se face economie. 

Camelia

Este suficient iluminatul festiv în centru. Și, pentru mai multe economii, cred că ar putea opri iluminatul public aici, ajunge cel decorativ.

Victor Bartoș

În multe zone din Rogerius nu avem nici iluminat public. Bine că centrul strălucește, iar în cartiere stăm în beznă totală.

Cosmin

Orădenii care nu stau în centru nu plătesc impozite? Numai ochii celor din centru trebuie să se bucure de frumos? Nu sunt de acord.

Miha Miklo

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON