URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Iulie 2017, 09:39

Contribuţiile sociale vor fi datorate de angajat, dar plătite de angajator

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Finanţelor a anunţat că, de anul viitor, plata contribuţiilor la sănătate şi pensii cade exclusiv în sarcina salariaţilor, însă reţinerea şi virarea lor către buget va reveni firmelor şi instituţiilor angajatoare.

Potrivit Digi24.ro, autorităţiel susţin că asta nu va duce la scăderea veniturilor nete ale salariaţilor, pentru că în paralel va avea loc reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. În aceste condiţii, nu va fi nevoie ca angajatorii să majoreze salariile brute cu 22%, aşa cum au cerut sindicatele, pentru a compensa noua sarcină fiscală.

Programul de guvernare 2017 – 2020 conţine un pachet de măsuri ce vizează contribuţiile sociale obligatorii, care urmează a se implementa începând cu 1 ianuarie 2018. Astfel, nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%, potrivit Ministerului Finanţelor.

Totodată, "se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%".

"Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului", se arată în comunicatul Ministerului. 

Astfel, sumele reprezentând CAS şi CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu, vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creşterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei şi implicit o pensie mai mare, potrivit Ministerului Finanţelor.

"Măsurile nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere şi scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat", se arată în comunicat.


Comunicatul Ministerului de Finanţe:

Ca urmare a solicitărilor primite din partea presei şi a mediului de afaceri referitoare la clarificarea aspectelor legate de transferul obligaţiilor privind CAS şi CASS datorate de angajator către angajat, facem următoarele precizări:

Programul de guvernare 2017 – 2020 conţine un pachet de măsuri ce vizează contribuţiile sociale obligatorii, care urmează a se implementa începând cu 1 ianuarie 2018.

Astfel, nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeaşi dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului.

În acest sens, sumele reprezentând CAS şi CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creşterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei şi implicit o pensie mai mare.

Măsurile nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere şi scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Foarte bine, sa se faca!
E o masura mult asteptata de eficientizare a contributiilor sociale, specifica dreptei, pe care a vrut s-o implementeze guvernul Ciolos, insa atunci s-a opus tocmai PSD-ul. Ar fi frumos ca si societatea civila sa fie mai dornica in a arata care e povara fiscala: de exemplu, in SUA angajatorii iti prezinta doar ce salariu BRUT vei primi – si mai departe iti zic: “Noi atat de platim. Ce iti ia statul din banii astia, e problema voastra, intre tine si stat. Discuta cu parlamentarul tau.” La fel, comerciantii iti afiseaza doar pretul fara TVA/Sales Tax, de exemplu 30 dolari, si apoi cand la caserie ai de platit 32 dolari, ti se explica ca el iti vinde produsul cu pretul net, pentru ca atata face si acolo e inclus costul produsului. Restul, ti-l ia statul, du-te vorbeste cu guvernantii de ce iti iau atatia bani in plus. Astfel, devine multm ai evidenta povara bugetara si taxarea. Asa ar intelege oamenii ca nu patronu e asupritor ci taxarea statului.
Postat 28 Iulie 2017, 11:07 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON