Ministerul Finanţelor a anunţat că, de anul viitor, plata contribuţiilor la sănătate şi pensii cade exclusiv în sarcina salariaţilor, însă reţinerea şi virarea lor către buget va reveni firmelor şi instituţiilor angajatoare.
Potrivit Digi24.ro, autorităţiel susţin că asta nu va duce la scăderea veniturilor nete ale salariaţilor, pentru că în paralel va avea loc reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. În aceste condiţii, nu va fi nevoie ca angajatorii să majoreze salariile brute cu 22%, aşa cum au cerut sindicatele, pentru a compensa noua sarcină fiscală.
Programul de guvernare 2017 – 2020 conţine un pachet de măsuri ce vizează contribuţiile sociale obligatorii, care urmează a se implementa începând cu 1 ianuarie 2018. Astfel, nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%, potrivit Ministerului Finanţelor.
Totodată, "se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%".
"Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului", se arată în comunicatul Ministerului.
Astfel, sumele reprezentând CAS şi CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu, vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creşterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei şi implicit o pensie mai mare, potrivit Ministerului Finanţelor.
"Măsurile nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere şi scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat", se arată în comunicat.
Comunicatul Ministerului de Finanţe:
Ca urmare a solicitărilor primite din partea presei şi a mediului de afaceri referitoare la clarificarea aspectelor legate de transferul obligaţiilor privind CAS şi CASS datorate de angajator către angajat, facem următoarele precizări:
Programul de guvernare 2017 – 2020 conţine un pachet de măsuri ce vizează contribuţiile sociale obligatorii, care urmează a se implementa începând cu 1 ianuarie 2018.
Astfel, nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeaşi dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.
Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului.
În acest sens, sumele reprezentând CAS şi CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creşterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei şi implicit o pensie mai mare.
Măsurile nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere şi scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.