URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2023, 20:01

Contractul pentru lotul Chiribiș - Biharia al A3 nu a fost semnat. Ministrul Grindeanu a avut o discuție cu Beniamin Rus despre „litigii care vin din urmă”

Contractul pentru lotul Chiribiș - Biharia al A3 nu a fost semnat. Ministrul Grindeanu a avut o discuție cu Beniamin Rus despre „litigii care vin din urmă” captură video: Asociația Pro Infrastructură / Youtube
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deși pe 10 noiembrie a fost respinsă definitiv, în instanță, contestația privind adjudecarea lotului Chiribiș - Biharia, CNAIR și asocierea câștigătoare, formată din Precon Transilvania, firmă controlată de orădeanul Beniamin Rus, și Citadina 98 din Galați, nu au semnat până acum contractul de execuție a tronsonului de 28,55 km din Autostrada Transilvania.

Întrebat de ce, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a oferit un răspuns vag, spunând că a discutat cu Beniamin Rus pe această temă și s-a referit la „diverse litigii care vin din urmă”.

Informația a fost publicată de site-ul Economedia.ro, care notează că noul contract nu se semnează în contextul proceselor care se află pe rol după ce CNAIR a reziliat în 2022 contractul pe care-l avea încheiat cu Trameco, din grupul Selina, al lui Beniamin Rus, pentru execuția aceluiași tronson de autostradă. 

Același portal redă răspunsul pe care Sorin Grindeanu l-a dat atunci când a fost întrebat despre întârzierea semnării conteactului pentru cei 28,55 km ai lotului dintre Chiribiș și Biharia. 

„Am avut o discuție cu domnul director, patron, nici nu știu ce, de la compania care a câștigat (n.r Precon), domnul Rus, împreună cu domnul Pistol, și acolo e o întreagă istorie, semnări patriotice înainte de campania electorală (mandatul Lucian Bode). Eu cred că vom ajunge la un numitor comun astfel încât să fie semnat contractul. Sunt diverse litigii care vin din urmă. CNAIR a transmis companiei care a câștigat care sunt limitele (n.r condițiile), compania urmând să-și facă o analiză internă. Noi nu puteam să ieșim din cadrul legal al licitației. Am transmis aceste lucruri companiei, urmând ca ei să ia deciziile potrivite. Cât de repede cu atât mai bine”, a afirmat Sorin Grindeanu, citat de Economedia.ro.

Despre aceeași temă, șeful CNAIR, Cristian Pistol, a spus:. „În funcție de ce va decide firma de construcții, noi putem să semnăm contractul, evident, cu clauză suspensivă pentru că în documentația de atribuire a fost prevăzut acest lucru.”

Valoarea contractului este de 785,2 milioane de lei fără TVA. Asocierea firmelor Precon Transilvania și Citadina 98 din Galați a fost declarată câștigătoare la începutul lunii iunie, dar decizia a fost contestată în instanță de firma austriacă Strabag. Pe 10 noiembrie, Curtea de Apel București a respins, definitiv, contestația.

După cum BIHOREANUL a mai scris, în mai 2022, CNAIR a reziliat pentru acest tronson un contract încheiat în baza unei licitații din 2020, contra sumei de 326 milioane lei, cu asocierea Trameco, Drum Asfalt, Drumuri Bihor (din grupul Selina), Vahostav SK (Slovacia), Water Drillings (București), deoarece antreprenorul a cerut suplimentarea valorii contractului pe motiv că expertizele pe șantier au indicat necesitatea unor lucrări suplimentare față de cele prevăzute în caietul de sarcini, întocmit în 2017. "Şantajul constructorilor care vor bani fără să muncească s-a încheiat", a precizat, la vremea aceea, ministrul Sorin Grindeanu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
De la bun inceput n-ar fi trebuit-o sa lasa CNAIR sa liciteze firma cu orice nume, daca firma are clarificare negativa...
De la bun inceput n-ar fi trebuit-o sa lasa CNAIR sa liciteze firma cu orice nume, daca firma are clarificare negativa... Dar au lasat si chiar au votat ca castigator... De ce n-au ales pe Strabag, firma care chiar arata ca lucreaza si de ce acuma vin ca nu vor sa semneze contractul, ca firma are proces deschisa in instanta in derulare? Chiar e cineva inca cine zice ca cineva are interesul ca sa faca cineva odata autostrada asta? Acuma ce urmeaza? Rus o sa dea in instanta pe CNAIR ca de ce nu vor sa semneze contractul, la care CNAIR o sa anuleze licitatia si peste un an iar o sa lanseze o noua licitatie pt lotul respectiv? Atata oameni incababile in tara asta...
Postat 27 Noiembrie 2023, 12:42 de cititor_
Beny
Oamenii lui nenea Beny nu sunt in stare sa asfalteze un trotuar asa cum trebuie, el vrea sa facă autostrazi, hm.
Postat 26 Noiembrie 2023, 14:13 de Maikeltroll
mai asa santeleaga si aia mai cu greu
benny e sofeur de pe vremea aia , si e cu comunitatea , ghici in ce tara a fugit cand ce a inceput pesede (pretenii lui mai vechi) sa-i ceara banile pe care el ea promis si nu lea dat , si a deschis sertarele , si pentru el si pentru ala mic (pinguinu' sau kiss sandor) , da penele a luat premiu si a aplatizat broblemele , de la ana la caiafa tot aia ti-e , doar ca acum patzit , nea soferul e mai precaut
Postat 26 Noiembrie 2023, 12:06 de sodelica
Foarte tare
Toată lumea știe ca precon e Beni,mai puțin judecătorii,mda...coana justiția e oarba...faceti odată dracu autostrada aia,indiferent cine o face...
Postat 26 Noiembrie 2023, 09:44 de zorro
Neamul asta de manivela a facut mult rau Bihorului...
... dar bolovan il tine-n brate mai departe! CNAIR-ul i-a dat un picior in cur_te (ultima data in 2022), birtinezul i-a dat centura Beiusului si nu numai.
Postat 26 Noiembrie 2023, 08:42 de pinonel
Adevărul e că PSD e renumit pt proiectele de infrastructură de implementate
Dar începute de alții. Ce frumos... O să reparăm centura Aleșd de 20 de ori înainte să avem autostradă până la Cluj...
Postat 26 Noiembrie 2023, 08:17 de Vio_427
DA
de soto tronsonu' a fi gata , vorba rumunului in 2040 , din deux , aia nu voteaza decat cu ai lor ceea ce imbogateste niste reprezentanti(care vand minciunele votacilor sii lasa cu buzitele unflate , da aparent le place sarachia, o fi de la lipsa de orizont si cultura , care e tot aia , sarachie ), si regula e ca daca nu prea mai ai ce fura , drumuri nu faci ca n-ai de ce , eventual furi din pix pe unii si pe altii , de obicei de la muniune , ca dupe tot sarachii plateste ...) , deci se asteapta o noua rascoala , caci reprezentanii (politichienii si hoamenii de hafaceri ) , vor sa asmuta sarachii hampotriva halora care stie ei ca stie ca reprezentantii fura sarachii ..deci e frumos ...
Postat 26 Noiembrie 2023, 06:04 de sodelica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON