URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2013, 09:01

Consiliul Judeţean: Finanţarea extinderii Aeroportului Oradea a obţinut avizul de principiu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean a anunţat, vineri seară, că "finanţarea extinderii Aeroportului Oradea a obţinut avizul de principiu", decizia fiind luată vineri în comitetul de monitorizare pentru Programul Operaţional Sectorial pe axa Transport.

"Am vorbit cu Marcel Boloş, directorul general al Autorităţii de Management pentru Programul Operational Sectorial de Transport. A participat la negocieri şi mi-a confirmat că avizul de principiu a fost dat. Cu acest aviz, finanţarea e aproape certă", a declarat preşedintele CJ, Cornel Popa, potrivit unui comunicat transmis de instituţie.

Proiectul de extindere a Aeroportului Oradea a fost gândit în două etape: modernizarea terminalelor de pasageri şi extinderea pistei. În vreme ce prima etapă a fost realizată, pentru cea de-a doua finanţarea este aşteptată de aproape un an.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, modernizarea Aeroportului a fost admisă spre finanţare cu fonduri europene la începutul anului 2012, în baza unui proiect declarat câştigător, însă banii necesari nu au fost alocaţi, toate sumele fiind orientate, în guvernarea PDL, către aeroporturile din Cluj şi Constanţa.

Potrivit comunicatului CJ Bihor, lucrările din etapa a doua a modernizării, în valoare de aproximativ 24 milioane euro, cuprind inclusiv extinderea pistei de decolare-aterizare de la 1.800 metri la 2.100 metri, astfel încât aceasta să poată fi utilizată de aeronave Boeing 737, cu până la 180 de pasageri.

Vor fi realizate, între altele, două căi de rulare - degajare, o platformă de îmbarcare - debarcare care să poată asigura staţionarea unui număr de 6 aeronave, realizarea unor sisteme de balizaj luminos pentru pista de decolare - aterizare, căi de rulare platforma de îmbarcare - debarcare, un sistem de alimentare cu energie electrică de bază şi de rezervă pentru sistemele de balizaj luminos, un sistem de telecomandă pentru sistemele de balizaj luminos şi un sistem de iluminat pentru platforma de îmbarcare - debarcare, cu piloni de iluminat echipaţi cu proiectoare.

"Se intenţionează extinderea platformei şi depozitului de combustibil, astfel încât să devină unul regional. Depozitul este în curs de autorizare ca antrepozit fiscal de producţie combustibili", mai arată comunicatul Consiliului Judeţean Bihor.

"În paralel cu proiectul extinderii pistei au fost făcute demersuri la Comisia Europeană pentru implementarea schemei de ajutor la înfiinţarea de noi destinaţii pentru plecare - sosire pe şi de pe Aeroportul Oradea. Prin această schemă de ajutor financiar, companiile aeriene ar fi încurajate să opereze la Oradea, deschiderea unor destinaţii noi fiind însoţită în primii ani de costuri mari. Ajutorul ar fi acordat pe o perioadă de maximum cinci ani", mai arată comunicatul CJ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
bravo, pinonel !
Are dreptate @pinonel, bolovanul ce a adus in adfara de taxe, impozite si amenzi ? Niste galbejiti spagari, au tinut muncitorii ca pe sclavi si nu i-au platit cu lunile ! Decat orezarii, mai bine aducea bolovanul un circ si el statea in cusca gibonilor, castiga Oradea mai multi bani ! Astia care-l injurati pe @pinonel o faceti de pe calculatoarele primariei, se stie de pe IP....
Postat 29 Aprilie 2013, 15:59 de bh
@pinonel, mare **** poti fi! Intr-o alta deversare de venin cu care ai manjit un articol anterior, il laudai pe primarul Sebesului pentru vrednicia cu care i-a convins pe nemti sa investeasca la Sebes. Ti-am atras atentia, eu si altii, ca e vorba strict de un calcul economic, de cost de transport si de apropiere de Cugir, locul unde nemtii au alta fabrica. Acum zici si tu acelasi lucru, gunoiule, continuand sa-l balacaresti pe primar... pentru ce?!?! Pentru ca nu e Oradea pe coridorul IV?! Bai, e saptamana mare, limbricule, te-ai putea abtine si tu si descreieratul ala de Carp III, ca va bate Dumnezeu, lingailor!
Postat 29 Aprilie 2013, 09:07 de dan oradeanul
povesti... cititi cum se face treaba !
Sebeş cu 24.000 de locuitori şi investiţii de peste 1 miliard de euro, 53.000 de euro pe cap de locuitor Poziţionarea oraşului pe traseul autostrăzii Arad – Sibiu, parte a coridorului IV paneuropean, este ca un magnet pentru investitori. Astfel se explică şi noua fabrică de 300 de milioane de euro a germanilor de la Daimler, proprietarii Mercedes. Noi ce facem ? Stam si ne uitam cum ne minte nea ilie, popa ciordel sau mang_litorul.... si-i mai si votam in proportie de peste 60%.... sa ne mai minta 4 ani si sa ne rupa cu taxe, impozite, amenzi si inca o mie de biruri !
Postat 28 Aprilie 2013, 16:34 de pinonel
un vis
Oameni buni oare ii mai putem crede pe astia? Cateva curse spre Roma, Paris si alte 2-3 orase mari ar putea da startul daca s-ar interesa cineva. Pe toti ii intereseaza numai buzunarul lor, daca directorul este de vina, de ce nu-l da nimeni jos de acolo? sau e prins bine de scaun? Traim intr-o tara a hotiei si minciunii, speram sa se termine odata.
Postat 28 Aprilie 2013, 13:42 de ina
Vrajeala
ca si drumul de Beius.
Postat 28 Aprilie 2013, 13:00 de pisti
bolojan, fii ambitios si de data asta!
comandantul aeroportului trebuie sa dispara urgent din peisaj, e un nemernic care a supt bani ani de-a randul si si-a batut joc de aeroport! pretul biletelor este prea exagerat pentru tarom, asa ca pentru profitul lor nu stiu daca vor permite companiilor low-cost sa inceapa zborurile din Oradea. poate totusi se ambitioneaza bolojan si isi tine promisiunea de a baga 3 curse: una de germania, de italia si olanda. si poate totusi face ceva si pentru colonia de tigani de la tinca, plecati la Lyon, tre sa calatoreasca si ei mai simplu, ca doar castiga suficient din furat!
Postat 28 Aprilie 2013, 11:08 de florescu
Descreieraţi de Bihor !?!
"Am vorbit cu Marcel Boloş, directorul general al Autorităţii de Management pentru Programul Operational Sectorial de Transport. A participat la negocieri şi mi-a confirmat că avizul de principiu a fost dat - a declarat Cornel Popa". ... Tu fată, ori eşti beată ori te-a pus cineva să minţi. În primul rând că finanţarea Aeroportului are aviz definitiv din apriile 2012. În al doile arând, Boloş nu a fost nciodată angajat la Ministerul Transporturilor, iar calitatea de director general al AM din cadrul acestui minister este ocupată de mult timp de o persoană realmente competentă în domeniu. 30 milioane euro este suma aprobată de principiu încă din 2010 pentru Aeroportul Oradea, iar acest articolaş penibil dezinformează fără rost.
Postat 27 Aprilie 2013, 22:03 de Carp III
nu aveti fotografii mai noi cu Aeroportul?
ar fi fost cazul sa puneti o fotografie mai noua de-a Aeroportului.
Postat 27 Aprilie 2013, 16:39 de viorica pogaceanu
iuliapop@yahoo.com
Atatea promisiuni am auzit incat nu mai putem crede nimic pana nu vedem. Ar fi foarte bine pentru noi sa nu mai facem drumuri la Cluj sau Budapesta. Doamne ajuta-ne si pe noi si pe ei sa faca ceva pentru noi !
Postat 27 Aprilie 2013, 14:27 de iulia
FINANTARI
vom trai si vom vedea....finatzari "certe" au mai fost anuntzate. sa fie intr-un ceas bun!
Postat 27 Aprilie 2013, 12:49 de Bisop
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON