URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu fac parte din categoria celor care sunt convinşi că hipermarketurile taman ce şi-au reînnoit stocul de bice, şi-au dat la galvanizat cătuşele şi au zugrăvit carcerele unde-i terorizează pe angajaţii recalcitranţi. Dar nu-i mai puţin adevărat că asupra unor angajaţi se exercită presiuni inadmisibile, profitând de starea lor de vulnerabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
23 Mai 2022, 18:47

Consiliul Județean Bihor a găsit firma care să facă o școală internațională de 4,5 milioane euro, cu predare în română și în patru limbi străine

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat că, în urma unei licitaţii lansate la mijlocul lunii aprilie, a desemnat compania care va construi, pe un teren din strada Ceyrat primit în folosinţă pe 25 de ani, un campus şcolar cu sistem de învăţământ naţional şi internaţional, în urma unei licitaţii.

"Câştigătorul licitaţiei este LMN Global Invest SA, fiind singura companie care a depus o ofertă", a anunţat CJ Bihor, printr-un comunicat dat publicităţii luni.

Rețea privată

LMN Global Invest SA este deţinută, conform informaţiilor Registrului Oficiului Comerţului, de cinci persoane, un cetăţean turc, trei cetăţeni români de origine turcă şi un cetăţean grec. Firma este legată de reţeaua de şcoli private Lumina, ce cuprinde 7 şapte unităţi de învăţământ internaţional cu nivel preşcolar, primar, gimnazial şi liceal, în Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Cluj, Ploieşti şi Oradea (aici, până în prezent, cu învăţământ preşcolar şi primar).

Potrivit CJ Bihor, campusul şcolar care urmează să fie construit pe strada Ceyrat nr. 4, pe un teren de 8.759 metri pătraţi, "va fi destinat tuturor nivelurilor de învăţământ, de la grădiniţă şi gimnaziu până la liceu, cu o capacitate de aproximativ 600 de elevi", iar predarea se va face în limbile română, engleză, germană, italiană şi spaniolă.

Investitorul va plăti CJ Bihor o redevenţă de 3 euro/mp/an pe durata exercitării dreptului de folosinţă asupra terenului, care este de 25 ani. 

"Această investiţie este un pas înainte pentru învăţământul din judeţul nostru. Copiii vor avea acces, începând de la grădiniţă, la cursuri atât în limba română, cât şi în limbi străine. Ne dorim ca elevii care vor urma această şcoală internaţională să rămână să studieze în continuare la Universitatea Oradea, iar mai apoi să se angajeze în companiile din Oradea şi judeţ. În acea zonă dezvoltăm deja alte proiecte pe învăţământ, cum ar fi Parcul Ştiinţific şi Tehnologic şi Campusul Şcolar pentru Învăţământ Special", a precizat Călin Gal, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor.

Investiții asumate

Firma se obligă ca într-o primă etapă, până la 15 septembrie 2023, să construiască o clădire destinată învăţământului preşcolar (Grădiniţă), cu o valoare estimată de 315.000 euro, iar în a doua etapă, până la 15 septembrie 2025, încă una, pentru învăţământ primar şi gimnazial, cu o valoare estimată de 2.295.000 euro.

Într-o a treia etapă, până la 15 septembrie 2027, firma trebuie să realizeze o clădire cu sală de sport, bucătărie, recepţie şi cantină, în valoare estimată de 945.000 euro, iar în ultima etapă, până la 15 septembrie 2028, încă o clădire, pentru învăţământul liceal, în valoare estimată de 945.000 euro.

În total, valoarea investiţiei va fi de 4,5 milioane euro, din care 3,5 milioane euro clădiri, 200.000 euro spaţii verzi, 150.000 euro locuri de joacă, 300.000 euro teren de sport şi 350.000 euro platforme, alei şi parcări.

Primăria și Lumina

Din 2017, în Oradea funcționează o Școală Internațională (International School of Oradea - ISO) înființată, în parteneriat, de către Primărie (în vremea în care Ilie Bolojan era edilul municipiului) și aceeași Fundaţie Lumina. Aceasta are în prezent clase primare și grupe de grădinițe, și are sediul la parterul Colegiului Economic Partenie Cosma.

Așa cum primarul Bolojan din acea vreme explica, scopul ISO este să învețe copiii managerilor străini ai firmelor din parcurile industriale ale oraşului. Printr-un protocol încheiat între municipalitate și fundație, orașul s-a obligat să sprijine inclusiv financiar școala. 

Municipalitatea a asigurat spațiul de funcționare al școlii, a amenajat sălile de clase, a alocat locuințe pentru profesori și a promis că va suporta chiar pierderile financiare în primii trei ani. Ulterior, Primăria nu a mai comunicat nimic privind costurile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
CJ Bihor vrea să facă fapte bune.
Dar cu gunoaiele de pe marginea drumurilor județene când va face CJ Bihor ceva concret. Cu gropile din asfalt pe când? Sau cu inundațiile de primăvară ce se face? Că de mizeria de pe cursurile de apă nici nu mai trebuie amintit. O să fim la zi cu multilingvismul, dar vorbitorii care nu se vor putea nici apleca să ridice o hârtie de pe jos măcar.
Postat 24 Mai 2022, 11:03 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.673 RON
  • 1 EUR = 4.9459 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON