URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2021, 19:00

Concursul de directori pentru şcolile din Bihor: O şcoală de cartier din Oradea a atras 6 doritori!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând cu săptămâna viitoare, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor va organiza interviurile pentru viitorii directori ai şcolilor şi grădiniţelor din judeţ. La această probă s-au putut înscrie cei 176 de candidaţi care au luat cel puţin nota 7 la examenul scris, organizat luna trecută.

IŞJ Bihor a postat pe site-ul propriu opţiunile exprimate de profesori, listă care arată că nu toate şcolile din judeţ au doritori pentru funcţia de şef, dar şi că la majoritatea grădiniţelor şi şcolilor, de fapt, concurenţa nu există, fiind câte un singur candidat înscris pentru funcţia de director.

Majoritatea candidaţilor rămân necunoscuţi, pentru că, aşa cum BIHOREANUL a scris, doar 15 profesori din cei 285 înscrişi la concursul de directori au ales să-şi afişeze numele. Ceilalţi au profitat de faptul că Ministerul Educaţiei le-a permis să fie anonimi, chiar dacă ei vor ocupa funcţii de conducere în şcoli publice, plătite, desigur, din bani publici.

Concurenţă restrânsă sau deloc

Şcoli cu câte un singur candidat pentru direcţiune sunt, printre altele, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu Oradea (potrivit surselor BIHOREANULUI, este vorba de actuala directoare, Anca Mile), Colegiul Naţional Avram Iancu Ştei, Colegiul Naţional Octavian Goga Marghita, Colegiul Naţional Onisifor Ghibu Oradea (unde singurul înscris este actualul director, Iulius Timar, care nu şi-a ascuns numele), Colegiul Naţional Samuil Vulcan Beiuş, Colegiul Naţional Theodor Neş Salonta, Colegiul Tehnic Alexandru Roman Aleşd, Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu (unde candidează Antonia Nica, actuala directoare, care nu şi-a anonimizat numele), Şcoala Oltea Doamna Oradea, Şcoala Dimitrie Cantemir Oradea, Şcoala Ioan Slavici Oradea, grădiniţele orădene cu nr. 30, 46, 53, 54, etc.

Câte doi candidaţi la direcţiune s-au înscris la Colegiul Economic Partenie Cosma Oradea, unde, potrivit surselor BIHOREANULUI, concurează actualul director, Virgil Blage, şi actualul director adjunct, Daniel Negrean.

Tot doi candidaţi sunt la Colegiul Naţional Iosif Vulcan Oradea, la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul Oradea, Colegiul Tehnic Traian Vuia Oradea, Liceul Tehnologic Horea Marghita, Liceul Tehnologic Vasile Voiculescu Oradea, Liceul Teoretic Aurel Lazăr Oradea, Liceul Teoretic nr. 1 Bratca, Palatul Copiilor Oradea, Şcoala Nicolae Bălcescu Oradea, Şcoala 11 Oradea, etc.

6 pe-un loc

În Bihor sunt şi şcoli care au atras o concurenţă serioasă. De exemplu, la Şcoala Dacia Oradea, Şcoala Avram Iancu Oradea şi la grădiniţele 25 şi 45 din Oradea s-au înscris câte trei candidaţi, în timp ce la Colegiul Naţional Mihai Eminescu Oradea, Liceul cu Program Sportiv Bihorul şi Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi au câte patru candidaţi la funcţia de director.

De departe, însă, cea mai dorită funcţie de director este cea de la Şcoala Gimnazială Octavian Goga Oradea (foto), de pe strada Lăpuşului, unde s-au înscris nu mai puţin de 6 candidaţi! Nici unul dintre ei nu şi-a afişat numele, astfel că deocamdată sunt doar nişte coduri necunoscute de profesorii din şcoală, de elevi ori de părinţi.

Printre cei şase doritori se numără un profesor care, cel mai probabil, deţine recordul la numărul de candidaturi. Identificat cu codul „6169071”, candidatul concurează şi pentru şefia Liceului cu Program Sportiv Bihorul, a Liceului Constantin Brâncuşi, a Liceului Felix Sânmartin, respectiv a şcolilor gimnaziale Avram Iancu Oradea şi Aurel Pop Oşorhei. Acelaşi candidat concurează şi pentru funcţii de director adjunct în 3 din aceste şcoli.

Cum se vor desfăşura interviurile

Interviurile vor avea loc între 15 noiembrie şi 8 decembrie, la sediul Inspectoratului Şcolar şi al Casei Corpului Didactic Bihor, ambele instituţii aflate pe strada Mihai Eminescu din Oradea.

Din fiecare comisie care va evalua profesorii vor face parte un reprezentant al IŞJ Bihor, doi ai cadrelor didactice care predau în şcolile dorite de candidaţi, unul al consiliului local din oraşul sau comuna unde se află unitatea de învăţământ, şi unul din partea mediului de afaceri sau din mediul universitar.

La acest examen, candidaţii vor avea 25 de minute la dispoziţie ca să se prezinte şi să-şi dezvăluie strategia de dezvoltare a unităţii de învăţământ, alte 20 de minute pentru rezolvarea unei situaţii-problemă expuse de comisia de evaluare şi 15 minute pentru evaluarea competenţelor digitale. Interviurile vor fi înregistrate video şi audio.

Vezi mai jos lista candidaturilor depuse:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON