URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iunie 2022, 18:20

Concert caritabil cu 10 tenori celebri la Oradea. Banii adunaţi vor ajuta copiii bolnavi de cancer să fie trataţi în Italia

Concert caritabil cu 10 tenori celebri la Oradea. Banii adunaţi vor ajuta copiii bolnavi de cancer să fie trataţi în Italia (Foto: generic, sursa: Facebook - Filarmonica de Stat din Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zece tenori din ţări precum Italia, Mexic, Ucraina şi Japonia vor ajunge la începutul lunii viitoare în Oradea, unde pe 9 iulie, la ora 20.30, vor cânta în cadrul concertului caritabil "Muzică pentru viaţă", ce va avea loc în curtea Cetăţii orădene.

Banii adunaţi din vânzarea biletelor vor merge în contul asociaţiei Spitalului "Burlo Garofolo" din Trieste, unitatea medicală care, în cadrul unui parteneriat cu Spitalul Județean Oradea, ajută copiii bolnavi oncologici care nu pot fi trataţi în România.

La ideea episcopului Bercea

Evenimentul a fost anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat reprezentantul organizatorilor, preşedintele Asociaţiei Italiani în Bihor, Antonio Sargenti, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea şi managerul Spitalului Judeţean din Oradea, dr. Gheorghe Carp. Conferința a avut loc la sediul ONG-ului din Cetatea Oradea.

Ideea organizării unui eveniment caritabil pentru ajutorarea copiilor grav bolnavi i-a aparţinut episcopului.  

"Anul trecut a venit la mine o familie cu un copil bolnav de leucemie care nu putea fi tratat în Oradea. M-am interesat la mai multe spitale şi aşa am aflat că în Trieste există această unitate medicală care are şi o asociaţie, prin care cadrele medicale se străduiesc să adune sponsorizări pentru operaţiile copiilor ce provin din familii defavorizate. Medicii l-au operat în toamnă pe copil, iar acum este bine, acasă", a povestit PS Virgil Bercea celor prezenţi.

De atunci, episcopul a ţinut legătura cu spitalul italian şi s-a gândit să intermedieze o colaborare între acesta şi spitalul orădean. Lucru care s-a şi întâmplat.

"Medicii din Trieste, specializaţi mai ales pe oncologie pediatrică, vor veni la Oradea şi invers. Am încheiat un parteneriat prin care ne vor ajuta inclusiv pentru a da unele diagnostice, iar ei vor primi pacienţi cu diagnostice grave care nu pot fi trataţi la Oradea sau în alte spitale din România ori alte țări. Ei (cei din Trieste - n.r.) pot face operaţii complexe, chiar şi de transplant de măduvă", a explicat managerul Spitalul Județean Oradea, dr. Gheorghe Carp.

Concert pentru copii

Pentru ca asociaţia spitalului italian să poată ajuta cât mai mulţi copii, ea are nevoie de multe sponsorizări. "Operaţiile pe care ei le fac acolo costă zeci sau chiar sute de mii de euro", a mai explicat episcopul Bercea.

Din acest motiv, Asociaţia Italiani în Bihor a decis să organizeze un concert caritabil în curtea Palatului Princiar din Cetatea Oradea.

"La eveniment am invitat 10 tenori cunoscuţi din tot atâtea ţări. Aceştia vor fi acompaniaţi de Filarmonica de Stat şi de Corul Facultăţii de Muzică a Universităţii Oradea. Dirijorul va fi maestrul Leonardo Quadrini, artist care participă deseori la emisiuni muzicale la postul de televiziune RAI", a explicat Antonio Sargenti.

Cei 10 tenori care vor cânta la Oradea sunt: Fabio Andreotti din Italia, Ignacios Encinas din Spania, Armaldo Klogjeri din Albania, Vitalyi Kovalchuk din Ucraina, Mihai Urzicana din România, Rodrigo Trosino din Mexic, Sebastian Ferrada din Chile, Julienne Attoumbre din Republica Coasta de Fildeş, Sinikiro Kawasaki din Japonia şi Liu Jianwei din China.

Biletele pentru concert s-au pus deja în vânzare (online pe Blt.ro) şi costă între 80 şi 200 lei, în funcţie de locul dorit.

În cazul în care va ploua pe 9 iulie, organizatorii vor muta evenimentul la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON