Comisia Europeană a aprobat un ajutor în valoare de 99,5 milioane de euro, adică 495,2 milioane lei, acordat de România companiei Nokian Tyres, care ridică o fabrică de anvelope la Oradea, prima cu zero emisii de dioxid de carbon din lume.
Reprezentanții CE au prezentat decizia printr-un comunicat publicat marți. „Ajutorul va sprijini înființarea în Oradea a unei noi fabrici cu zero emisii de dioxid de carbon, destinate producției de anvelope pentru autoturisme. Măsura va contribui la obiectivele strategice ale UE legate de crearea de locuri de muncă, dezvoltarea regională și tranziția verde a economiei regionale”, se arată în informare.
500 de locuri de muncă
„Această măsură în valoare de 99,5 milioane EUR va permite României să sprijine înființarea unei noi fabrici de anvelope cu zero emisii de CO2 în Oradea. Se preconizează că proiectul va reprezenta o premieră la nivel mondial și va contribui la competitivitatea și tranziția verde în această zonă”, a precizat Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă responsabilă cu politica în domeniul concurenței.
Aprobarea CE vine după ce România a notificat Comisiei planul său de a sprijini Nokian Tyres să înființeze o nouă fabrică de anvelope în Oradea.
Ajutorul de 99,5 milioane euro se va acorda sub formă unui grant direct, investiția totală în amenajarea fabricii din Oradea fiind de 650 de milioane de euro.
Fabrica din Oradea va avea o capacitate de producție de circa 6 milioane de unități pe an. „Proiectul va crea circa 500 de locuri de muncă directe, precum și alte locuri de muncă indirecte. Se preconizează totodată că proiectul va aduce beneficii în materie de sustenabilitate, întrucât urmărește înființarea primei fabrici de anvelope cu zero emisii de dioxid de carbon din lume”, mai arată reprezentanții Comisiei.
„Ajutorul este minimumul necesar...”
În comunicat se enumeră motivele pentru care a fost aprobată acordarea ajutorului de stat:
- măsura va contribui la crearea de locuri de muncă, la dezvoltarea economică și la competitivitatea unei zone defavorizate. În special, măsura va avea un impact pozitiv asupra ocupării forței de muncă, creând aproximativ 500 de locuri de muncă directe, precum și alte locuri de muncă indirecte;
- ajutorul are un efect stimulativ, deoarece beneficiarul nu ar fi realizat proiectul în absența sprijinului public;
- măsura are un impact limitat asupra concurenței și a schimburilor comerciale în cadrul UE. În special, măsura este necesară și adecvată pentru înființarea noii fabrici a Nokian Tyres, contribuind în același timp la dezvoltarea regională;
- ajutorul este proporțional și limitat la minimul necesar pentru a atrage investiția în Oradea. Acesta nu va depăși valoarea maximă permisă a ajutorului pentru proiect, calculată pe baza hărții ajutoarelor regionale a României.
Cea mai mare investiție din Bihor
Amintim că Guvernul României a aprobat în ianuarie 2023 acordarea acestui ajutor pentru compania finlandeză Nokian Tyres.
Nicolae Ciucă, la vremea aceea premier, a scris acum pe Facebook că acesta este singurul ajutor de stat individual acordat de România în ultimii 10 ani. „Apreciez că ajutorul de stat de 99,5 milioane euro pentru Nokian Tyres a fost aprobat de Comisia Europeană. Acesta este singurul ajutor de stat individual acordat în ultimii zece ani. Suma va fi un grant direct, iar investiția totală ridicându-se la 650 milioane euro. Compania finlandeză construiește la Oradea o fabrică de anvelope, care este cea mai mare investiție din județul Bihor, din ultimii 30 de ani. Fabrica a intrat deja în perioada de teste, iar când va începe să lucreze pe deplin, 90% din producție va merge la export”, a precizat Ciucă.
„Mă bucur că reușim să facilităm implementarea unor proiecte de o asemenea anvergură, pentru că doar așa România devine un partener de încredere pe piața internațională a investițiilor”, a transmis și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Producătorul finlandez a realizat în această vară, cu rol de test, prima anvelopă în fabrica fără emisii de CO2, aflată încă în construcţie, în Oradea. Producţia în masă a anvelopelor "made in Oradea" urmează să fie lansată în anul 2025.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.