URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2011, 15:09

Colegiul Medicilor: Patricia Aktaa nu a murit din culpa medicilor. Familia fetiţei: Colegiul a muşamalizat vina doctoriţelor Lenard şi Călinescu

Colegiul Medicilor: Patricia Aktaa nu a murit din culpa medicilor. Familia fetiţei: Colegiul a muşamalizat vina doctoriţelor Lenard şi Călinescu Familia micuţei Patricia Aktaa a ieşit de mai multe ori în public acuzând că se vrea muşamalizarea cazului. "Corb la corb nu-şi scoate ochii", a spus mama, Delia Scorţe
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Secretarul Colegiului Medicilor, dr. Ovidiu Burtă, a fost trimis, luni, de către profesorul universitar Gheorghe Bumbu şi conferenţiarii Ovidiu Cacuci şi Gabriel Bako să prezinte jurnaliştilor orădeni concluziile anchetei medicale pe care au efectuat-o în cazul Patriciei Aktaa, fetiţa moartă anul trecut, în luna mai, după o banală toxiinfecţie alimentară cu Salmonella.

Expertize neutre

Dr. Ovidiu Burtă a explicat că decizia Colegiului Medicilor luată în acest caz pe data de 17 mai 2011 de către completul format din Bumbu, Cacuci şi Bako a fost întemeiată pe foile de observaţii de la Spitalul Municipal şi de la cel de Infecţioase, unde fusese internată Patricia Aktaa, pe declaraţiile doctoriţelor incriminate şi pe buletine de analiză făcute la Cluj şi Timişoara.

În urma studierii acestor documente, comisia a reţinut că Patricia Aktaa a fost internată pe 22 mai 2010 la ora 6.30 la Spitalul Municipal, cu diagnosticul gastroenterită acută şi toxiinfecţie alimentară, iar în jurul orei 9.40, la cererea tatălui, a fost transferată la Spitalul de Infecţioase, împreună cu alte rude care s-au intoxicat din cauza unor prăjituri infestate cu Salmonella, preparate în casă.

Tratament corect

Conform rezultatelor anchetei Colegiului, după recoltarea a două probe de coprocultură, s-a trecut la tratamentul cu Ampicilină, care are "cea mai probabilitate de eficienţă" pentru Salmonella, Patriciei fiindu-i găsită, însă, şi Pseudomonas.

"Medicaţia administrată a fost perfect aleasă ca doză şi mod de administrare", se arată în raportul Colegiului Medicilor, care a subliniat că tratamentul a dat rezultate la toţi bolnavii din familia Patriciei, mai puţin la aceasta şi la încă o persoană.

Băgată în comă de bunică

Concluziile comisiei de anchetă mai arată că Patricia şi rudele ei "nu au respectat dieta recomandată de personalul medical", deoarece după internare s-au hrănit cu mâncare adusă de acasă de către bunica fetiţei, aceeaşi care făcuse şi prăjiturile cu Salmonella, ceea ce a condus a doua zi la agravarea stării sale de sănătate. "În această situaţie este contactat telefonic medicul de gardă ATI din Spitalul Municipal şi cu acordul acestuia se face transferul în acest spital, unde pacienta este internată în 24 mai, ora 01.55", cu diagnosticul "comă profundă, şoc endotoxinemic şi toxiinfecţie alimentară".

Raportul mai reţine că "în ciuda tratamentului complex, evoluţia a fost rapid agravantă", fiind afectate grav mai multe aparate şi sisteme: respirator, cardiovascular, neurologic, renal şi sanguin, astfel încât coma s-a aprofundat şi mai mult, Patricia intrând în stop cardiorespirator şi, în ciuda eforturilor de resuscitare, decedând după nici trei ore.

A murit de slabă ce era

În concluzie, comisia Colegiului Medicilor Bihor formată din profesorul Gheorghe Bumbu şi conferenţiarii Ovidiu Cacuci şi Gabriel Bako a reţinut că Patricia a murit din cauza vârstei mici (5 ani) şi a "imunităţii insuficient dezvoltate", din cauza "slăbirii suplimentare a imunităţii" (dat fiind că înainte cu o lună i se administrase cortizon pentru tratarea unei infecţii respiratorii), a prezenţei a doi germeni (Salmonella şi Pseudomonas) şi a "administrării de alimente contaminate cu Salmonella" după internare.

Ca atare, comisia a hotărât că în sarcina doctoriţelor Georgeta Călinescu şi Lenard Ildiko, de la fostul Spital de Infecţioase, "nu se reţin elemente de culpă medicală".

Familia contestă

Prezenţi la conferinţa de presă la care secretarul Colegiului Medicilor a prezentat concluziilor şefilor săi, părinţii Patriciei Aktaa au declarat că vor contesta raportul comisiei, deoarece acesta a fost întocmit fără ca ei să fie audiaţi şi, mai grav, după ce membrii comisiei de anchetă au ignorat total mai multe detalii reclamate.

"Nu este deloc adevărat că după internare Patricia a fost vizitată de bunică sau că ar fi mâncat preparate aduse de acasă", a acuzat Delia Scorţe, mama fetiţei. De asemenea, femeia este nemulţumită şi de faptul că, în frunte cu reputatul profesor Bumbu, membrii comisiei au trecut sub tăcere întârzierea cu care, după ce Patricia a intrat în comă, doctoriţele de la Infecţioase au decis transferarea ei la Municipal. "A stat aproape 4 ore în comă până s-a decis transferul. La Municipal, doctorii ne-au spus că dacă o aduceau măcar cu o oră mai devreme, îi puteau salva viaţa", a mai spus Delia Scorţe.

În fine, femeia este indignată că, deşi membrii echipajului Ambulanţei care a transportat-o pe Patricia de la Infecţioase la Municipal sunt martori că fetiţei nu i-au fost administrate perfuzii şi nici oxigen, pe foile de observaţii ajunse la comisie cele două doctoriţe atestă contrariul. De altfel, însuşi secretarul Colegiului, dr. Burtă, a recunoscut că nu se poate demonstra că foile de observaţie nu au fost completate ulterior transferului sau decesului pacientei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
despre salmonela
Cine doreste sa afle mai multe informatii despre salmonela si despre oua contaminate cu acest bacil, e de ajuns sa dea o cautare pe Google inainte de a face comentarii idioate
Postat 07 Iunie 2011, 14:25 de un cetatean informat
despre salmonela
Inainte de a face comentarii, ar fi mai bine sa va informati.Intr-adevar , ouale contaminate cu salmonela nu isi schimba mirosul , gustul sau aspectul in comparatie cu cele necontaminate.Nu poti sti daca au salmonela decat daca le faci analiza de laborator. ?id=1208
Postat 07 Iunie 2011, 14:22 de un cetatean informat
ouale care au salmonela
PUT si sunt VERZI , ce vorbesty?
Postat 07 Iunie 2011, 11:16 de dan oradeanul
Radule,dute la culcare ca dormi pe tine
tu daca mergi la cineva in vizita si te serveste cu o prajitura o duci intai la analiza si dupa ii dai copilului o lingurita sa manance?NU AI DE UNDE SA STII CA PRAJITURA A FOST FACUTA CU OUA DE CASA DAR CARE ERAU INFESTATE CU SALMONELA (nu ai cum sa-ti dai seama ca ouale au salmonela pt ca nu miros,nu se sparge galbenusul si sunt f proaspete)aici nu era vorba de nici o alergie..IN SPITAL AR TREBUI CA BOLNAVILOR SA LI SE FACA ANALIZE SI APOI SA LI SE ADMINISTREZE TRATAMENT.NU S-A FACUT NICI UNA NICI ALTA.acest copil a murit dupa 2 zile de spitalizare iar in aceste 2 zile nu i s-a administrat nici tratament nici nu i s-au facut analize.dupa decesul fetitei probele colectate pt analize erau inca intacte.TOTUSI CE NU PRICEPI?AU SPUS CLAR CEI DE LA SPITALUL GAVRIL CURTANU CA DACA ERA TRANSFERATA MAI REPEDE LA EI ERA SALVATA.dar aceasta asa zisa doctorita a tinut-o peste 4 ore in coma cu febra 42 fara sa.i faca absolut nimic mai mult -" d-na doctor "era f nervoasa ca e deranjata probabil din somn.inainte sa-ti di cu parerea intereseaza-te mai bine de acest caz si eventual intreaba pe cineva de la spitalul de copii si ai sa vezi ca parintii au perfecta dreptate
Postat 06 Iunie 2011, 22:46 de pt radu
deci cei care suntem parinti
stim f bine ca nu se fac analize tot timpul esti intrebat la ce e alergic de ce sufera ar fi culmea ca tot timpul sa faca analize atunci mori imediat, antibiotice daca nu i au administrat poate era lipsa dar oricum PREVENIREA e arma oomului sanatos la cap, parintii stiu ce spun, eu cred ca mama nu era coapta la minte daca crede ca cineva iti salveaza copilul, comunicare dintre un parinte si copil e sfanta ce fac cei care nu vad spital toata viata lor , ce antibiotice iau? imi pare rau pentru mama sincer dar si pentru copilul pe care il are in prezent daca esti dependent de un medic esti practi in viata reala MORT.... MORT credeti ca la munte fug oamenii la spital?Tigani cat de mult ajung in spital?
Postat 06 Iunie 2011, 21:43 de radu
cred ca nu ai inteles nimic
D-le Radu ,nu a-ti inteles nimic din acest caz.acest copil a fost dus la spital la primele simptome iar sportul nu are nici o legatura .problema a fost ca la internare nu i s-a efectuat nici un fel de analiza,nu i s-a administrat nici un antibiotic pe toata perioada internarii si nu i s-a acordat nici un fel de atentie medicala .intreb si eu CINE E DE VINA?daca acest caz prin absurd se intampla in alta tara europeana civilizata aceste 2 cadre medicale erau deja dupa gratii.IAR ACESTI DOMNI DE LA COLEGIUL MEDICAL MINT CU O NESIMTIRE IESITA DIN COMUN.SPER CA D-ZEU SA-I RASPLATEASCA PE MASURA
Postat 06 Iunie 2011, 19:52 de raspuns pt Radu
dar asa este
un copil care nu are imunitate si il duci cand e doar bolnav se curata, recomand mamelor sa nu stea in repaus trebuie dus si sa i faca analize cu privire la vitaminele necesare si in plus sa faca sport, nu dans nu ceva usor.Sunt sute de copii acre se nasc si au nevoie de psnicilini altfel mor si incet incet sunt vitaminizati dar fara sport nu faceti nimic. sincere pareri de rau sper ca copilul pe acre il are caum sa o faca sa recunoasca sau sa vada diferenta.
Postat 06 Iunie 2011, 17:49 de radu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON