URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2012, 10:28

Colaboratoare dovedită a Securităţii, judecătoarea Galeş de la Curtea de Apel va fi anchetată de Parchetul General

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătoarea Maria Galeş, de la Curtea de Apel Oradea, cea despre care BIHOREANUL a scris că are o sentinţă definitivă şi irevocabilă că a colaborat cu Securitatea, va fi cercetată penal de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi disciplinar de Inspecţia Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii. Motivul? Deşi judecătoarea a dat, în trecut, o declaraţie pe propria răspundere că nu a colaborat în niciun fel cu Securitatea, decizia Curţii Supreme a demonstrat, de curând, contrariul.

"În măsura existenţei unor neconcordanţe între cele declarate de un magistrat în condiţiile art.6, alin.1, din Legea 303/2004 (privind statutul magistratului - n.r) şi hotărârea irevocabilă de constatare a calităţii de colaborator cu Securitatea, Consiliul Superior al Magistraturii poate sesiza organele de urmărire penală pentru luarea măsurilor corespunzătoare", se arată într-un răspuns transmis, la solicitarea ziarului, de către Biroul de Presă al CSM.

Articolul de lege face referire la declaraţia pe care magistraţii trebuie să o dea, pe proprie răspundere şi sub incidenţa legii penale, că nu au colaborat în niciun fel cu fosta poliţie politică. Or, în condiţiile existenţei sentinţei definitive, cea a judecătoarei Maria Galeş s-a dovedit falsă.

Aşa cum ziarul nostru a mai scris, în luna iunie Curtea Supremă a respins - printr-o sentinţă irevocabilă - recursul declarat de magistrată împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti potrivit căreia Galeş a fost colaboratoare a Securităţii timp de 9 ani.

Potrivit documentelor Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) aflate la dosar, Galeş, născută Popanton, a furnizat în perioada 1978-1987 informaţii care au afectat vieţile celor pe care i-a "turnat", îngrădindu-le atât dreptul la viaţa privată, cât şi la libera exprimare.

"Faţă de aspectele semnalate de dumneavoastră (n.r. - de către BIHOREANUL), în ceea ce o priveşte pe doamna Galeş Maria s-a decis sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru luarea măsurilor care se impun, precum şi sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a se efectua verificări privind condiţia bunei reputaţii", mai arată CSM în răspuns.

Reporterul a încercat să o contacteze din nou pe magistrată, însă fără succes, aceasta transmiţând prin reprezentanţi ai Biroului de Presă al Curţii de Apel Oradea că nu doreşte să facă niciun comentariu.

Potrivit legii, colaboratorii sau lucrătorii securităţii ajunşi judecători sau procurori nu mai pot fi numiţi în funcţii de conducere. Totuşi, Galeş s-ar putea alege cu dosar penal pentru fals în declaraţii, iar dacă va fi condamnată şi-ar putea pierde funcţia.

Citiţi mai multe despre acest subiect în articolul: La mâna turnătorilor: O judecătoare dovedită că a colaborat cu Securitatea rămâne în funcţie la Curtea de Apel Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Turnatorilor de la bihoreanul
Ma gandesc ca doar modestia va face sa nu amintiti si sesizarile pe care le-ati facut parchetului cu privire la ,,neconcordantele in declaratii'' facute de felix voiculescu, sergiu andon, ioan ghise, (citez pe cativa dintre cei mai cunoscuti, dar lista e luungaaaaa), TOTI DOVEDITI DEFINITIV SI IREVOCABIL DE CATRE INSTANTELE DE JUDECATA, CA FIIND TURNATORI LA SECURITATE !
Postat 23 Septembrie 2012, 09:37 de .
.oul de kobe
in calitate de .ou de kobe, sotul lui A.P.9tot...A.P.) s-a exprimat(cam ca la Saca..., unde a fost Primar/sau mai e, habar n-am!): Da' A. me, d-astea-mi faci tu mie? Pai da! Ca_excat distinsa judecatoare s-a exprimat inainte de 1989 in sensul ca o femeie are nevoie de un pantof, de un parfum...Ei, da, dupa 1989 are nevoie eventual si de o vila! Deci acestia sunt oamenii care ne judeca: colaboratori ai Securitatii, femei de moravuri prea usoare, fiice de cepari si palincari, Mesterul Manol(i)e(u), fosti pe la cooperatie9asta la Oradea), BJATM-isti, Abhazii etc. SI TREBUIE SA NE SUPUNEM PENTRU CA, CICA, SUNTEM STAT DE DREPT! Suntem pe dracu'. Sa-mi bag(nu stiu ce, orice) in VIVIANE REDING!
Postat 22 Septembrie 2012, 12:42 de TDS
si altele...
sa fie cercetata si A.P.(C.A.O.), o amarata(aparent) functionara inainte de 1989, in relatii exagerat de apropiate cu alt personaj dubios(I.T.C. ajuns o scurta perioada pe la FC Bihor dupa 1990, altu' cu ochi extrem de albastri)! absolventa de drept la F.F.(cu ajutorul unui profesor originar tot din Sacadat), habar n-avea de drept dar a ajuns, iata, la C.A.O. memorabila este scena in care sotia lui I.C.T. a cam scarmanat-o pe actuala strada Episcop Pavel(colt cu Palatul episcopal greco-catolic). TOTI CEI PREZENTI IN STATIA DE AUTOBUZ 21(pe atunci)AU VAZUT SCENA! dar SIGUR, SIGUR a fost colaboratoare!
Postat 22 Septembrie 2012, 12:20 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON